Foto’s: AFC Ajax – Shimizu S-Pulse (Benefiet Japan)

Het duel van de steun en vriendschap dat Ajax – Shimizu S-pulse was, mondde uit in een doelpuntrijke ontmoeting. De benefietwedstrijd tussen Ajax 1, aangevuld met aanstormende talenten, en de gasten uit Japan leverde de thuisploeg woensdag een 4-0 overwinning op. Spits Dario Cvitanich scoorde drie treffers. ,,Als spelers hebben we ook ons steentje aan de actie Nederland helpt Japan kunnen bijdragen’’, blikte André Ooijer na afloop terug.

Een bijzondere voetbalavond in de Amsterdam ArenA. Als steunbetuiging aan de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Japan, speelde eredivisionist Ajax vriendschappelijk tegen de J-League-club. Hoofddoel van de avond: zoveel mogelijk geld vergaren voor de slachtoffers plus de wederopbouw van getroffen Japan. Naast de benefietwedstrijd waren er ook optredens van onder meer De Toppers, Xander de Buisonjé en de Votown Allstars.

Om het gironummer voor financiële donaties extra onder de aandacht te brengen van het publiek, deed Ajax’ hoofdsponsor AEGON eenmalig afstand van de prominentste sponsorpositie voor op het Ajax-shirt. Daarop prijkte voor deze benefiet in niet te missen letters ‘Giro 6868’. ‘AEGON helpt Japan’, viel ook nog eens te lezen op de sponsorboarding rondom het speelveld. Ook veel andere sponsors verstuurden vergelijkbare, ook voor de televisiekijkers overduidelijke reclameboodschappen.

,,Voetbal is fantastisch, maar als je ziet wat er in Japan is gebeurd…’’, keek Ajax-trainer Frank de Boer naderhand terug op de bijzondere avond in de ArenA. ,,Als we ergens een steentje bij kunnen dragen, moeten we dat zeker doen. Toen de burgemeester (Eberhard van der Laan, red.) mij over dit duel belde, was ik ook direct overtuigd dat we dit moesten doen. Ik ben blij dat we vanavond met deze benefietwedstrijd hebben kunnen helpen; dat zullen we een volgende keer zeker weer doen.’’

Wie ook oog had voor de sportieve component van de avond, zag dat Cvitanich zijn kans greep als spits. De Argentijn moet zich vooral voor rust in een heus walhalla hebben gewaand. De Ajacied zag zeeën van ruimte rondom zich. Bij zijn eerste pogingen had keeper Kempei Usui nog een antwoord paraat. In de 25ste minuut schoot Cvitanich voor het eerst raak. Miralem Sulejmani bediende de aanvalsleider vanaf links op maat. De Zuid-Amerikaan kon na het maken van een klein sprongetje, om bij de ietwat hoog aangegeven bal te kunnen raken, simpel scoren: 1-0. Tien minuten later verdubbelde Cvitanich de score met een intikker.
Met de geringe Japanse weerstand was de wedstrijd toen eigenlijk al gespeeld. Hoogtepunten op de speciale avond waren de officieuze debuten in Ajax 1 van Jong Ajacied Rodney Sneijder en A-junior Dico Koppers. Hetzelfde gold voor de basiskrachten Johan Kappelhof en Ricardo van Rhijn. De Boer benutte de avond duidelijk ook om enkele Ajax-talenten aan het werk te zien. Ook dat was een winstpunt op een memorabele avond. Daarbij moet ook de scherpte van zijn spits in goede aarde zijn gevallen bij de trainer. Cvitanich rondde een fijne een-twee met Nicolas Lodeiro af met een schuiver voorbij Usui.

Invaller Lorenzo Ebecilio, vervanger van Sulejmani, bepaalde de eindstand – met een klein gelukje, dat wel – op 4-0. Via de doelman belandde de bal in het doel. De eindstand en het onderlinge krachtsverschil deden weinig af aan de vriendschappelijke banden op en rondom het veld.
,,Ik heb de hele avond genoten van wat in dit prachtige stadion is gebeurd’’, besloot Cees Breederveld de avond namens het Rode Kruis. ,,We hebben de mensen in Japan laten zien hoe ongelooflijk solidair we zijn.’’

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/ Gerard van Hees

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.