Jeroen Verhoeven realist ´´Wij moeten in ieder geval alles winnen,´´

AMSTERDAM – Amsterdam ademt op deze beginnende vrijdagmiddag een grauwgrijze lucht. Trainingsaccommodatie De Toekomst ligt er zwijgzaam bij. Het wagenpark wordt louter gesierd door bolides van het merk Mercedes.
Ajax straalt nog altijd klasse uit, maar met name buiten het veld.

jeroen verhoeven aanvoerder ajaxInterview door Qasim Hakim

Voor het zevende seizoen op rij lijkt de ploeg naast de landstitel te grijpen.De voormalige voetbalhoofdsteden Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven zullen sowieso met argusogen naar die plek in het oosten van het land kijken. In Enschede wordt de schaal bewaard, het blikken schild waar koploper titelhouder FC Twente mee lijkt te blijven pronken. Even zal de prijs uit de kast worden gehaald voor een transport per helikopter richting de Amsterdam ArenA.

De laatste speeldag staat de wedstrijd tussen Ajax en FC Twente namelijk op het programma. Ajax is altijd favoriet in de eigen voetbaltempel, vorig seizoen werden de Tukkers nog met 3-0 weggespeeld. Maar een overwinning van Ajax zorgt alleen voor een titelgarantie als de ploeg van Michel Preud´homme tussendoor een misstap begaat.

Er zijn nog vier competitieduels voorafgaand aan de beoogde Grand Finale. ´´Wij moeten in ieder geval alles winnen,´´ merkt Jeroen Verhoeven logischerwijs op.
Maar heeft de bestuurlijke crisis niet veel impact op de prestaties? Verhoeven: ´´Nee, dat denk ik niet. Dat komt ook omdat de meeste spelers weg zijn geweest vanwege interlandverplichtingen. We spelen goed voetbal onder Frank de Boer, maar dat de finishing touch er af en toe niet is heeft denk ik meer te maken met het vertrek van Urby Emanuelson en Luis Suarez. Een aangever en een afmaker. En verder lever je doelpunten in als Mounir El Hamdaoui ontbreekt.´´ Nu mist Ajax in de beslissende fase ook nog doelman Maarten Stekelenburg die eerder werd vervangen door Verhoeven, die heeft weer plaats moeten maken voor de vaste stand in van Steek, Kenneth Vermeer. ´´Natuurlijk wil je zoveel mogelijk spelen, maar ik ken mijn rol en moet me daarbij neerleggen. Ik zal er staan als ze me weer nodig hebben.´´

jeroen verhoeven TrainingJeroen Verhoeven is een realist. Jarenlang trok hij om de veertien dagen op vrijdagavond naar alle uithoeken van het land om in sfeerloze voetbalstadions, gevuld met een handjevol toeschouwers, te spelen. Deze troosteloze ambiance heeft hij in mogen ruilen voor een dinsdag, woensdag- of donderdagavond naar Santiago Bernabeu, San Siro, Constant Vandenstock en Luzhniki.
´´Dat zijn natuurlijk hele mooie ervaringen. Het is ook geweldig om te zien hoeveel respect de mensen in het buitenland voor Ajax hebben. Daar worden wij echt nog als een Europese topclub beschouwd en behandeld. Achteraf besef je pas welke toptrainers en spelers van wereldklasse je tegenkomt. Wat ik grappig vond was dat die Ozil van Real Madrid toch wel een grote kerel is. Op tv lijkt hij echt een klein mannetje,´´ lacht Verhoeven. Hij maakte het allemaal vanaf de bank mee, maar zou het voor geen goud gemist willen hebben. ´´ Spelen bij Ajax, ook als reservedoelman, is een droom. Je traint en speelt altijd op een hoog niveau en leert iedere dag bij. Natuurlijk was het enorm wennen dat ik nauwelijks speelde, maar dat wist ik van tevoren.´´

Verhoeven hoefde dan ook niet lang na te denken over een rentree bij de club die hem als jeugdkeeper wegkaapte bij de amateurs van FC Bussum. ´´Ik werd tijdens de voorbereiding van het vorige seizoen gebeld door Ajax. Ik had op dat moment nog een eenjarig contract bij het net gedegradeerde FC Volendam, terwijl ik voor drie seizoenen bij Ajax kon tekenen.

jeroen verhoeven met Volendam degradeert na 2-2 tegen De Graafschap2Daar hoefde ik inderdaad niet lang over na te denken. Verhuizen was sowieso niet aan de orde, omdat ik juist dichter bij huis ben gaan werken.´´ Een terugkeer op het oude nest waar hij als 18-jarige keeper van de A1 overigens werd weggestuurd. ´´Dat was een teleurstelling. Ik was volgens de technische mensen op dat moment niet een volwaardige Ajax-keeper om door te stoten naar de A-selectie. Ik geloof dat Didulica en Lobont werden gehaald. Later kwam Maarten (Stekelenburg) daar ook bij. Maar aan de andere kant kon ik als keeper uit de beste jeugdopleiding van Nederland wel voor veel andere clubs kiezen.´´´Na RKC en FC Volendam haalde Martin Jol, die Verhoeven nog kende uit zijn periode in Waalwijk, Verhoeven naar Amsterdam. ´´Het vertrek van Jol was niet zuur voor mij. Natuurlijk heeft Martin mij naar Ajax gehaald, maar je weet dat de voetballerij er eentje van komen en gaan is.´´

Door de blessures van Stekelenburg en Vermeer werd Verhoeven plots eerste keeper dit seizoen. Voordat hij ook maar één bal had doorgelaten kreeg hij al weer een storm van kritiek over zich heen. ´´Het pizzalied komt dan natuurlijk weer uit de kast, maar dat hoor ik niet altijd meer. Maar als iedereen in een uitverkocht ADO-stadion uit volle borst meezingt dan natuurlijk wel. Ik kan er achteraf wel mee lachen, maar voor mijn familie vind ik het sneu.´´ De doelman wordt ook verantwoordelijk gehouden voor een aantal tegendoelpunten, veel media speculeerden al dat Verhoeven Ajax de titel gaat kosten en hij zou te zwaar zijn. ´´Daar lig ik niet wakker van. We leven in een land waar iedereen een eigen menig mag hebben. Dat is toch een prachtig recht? Het wordt natuurlijk wel eentonig allemaal. Het tweede tegendoelpunt bij ADO en de derde goal van Spartak Moskou trek ik me zelf aan. Daar ben ik enorm kritisch over. Maar de trainer en mijn teamgenoten zien dat ik iedere dag alles geef.´´

Jeroen Verhoeven realist ´´Wij moeten in ieder geval alles winnen,´´

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.