Feitjes en Weetjes: FC Utrecht – PSV

FC Utrecht – PSV wordt zondag voor de 45ste keer in Eredivisieverband in Utrecht gespeeld. De balans: negen winstpartijen voor FC Utrecht, vijftien gelijke spelen en twintig zeges voor PSV.

In de beginjaren na de oprichting van FC Utrecht gebeurde het nog weleens: op eigen veld winnen van PSV. Van de eerste vijftien ontmoetingen in Utrecht won FC Utrecht zes keer, speelde het vijf keer gelijk en werd slechts vier keer verloren. Na die periode lukte het de thuisclub nog maar drie keer om de volle buit te pakken. In het seizoen 1992/1993 (2-0), 2007/2008 (3-1) en in 2012/2013 (1-0).

Dave Bulthuis scoorde in de laatste twee edities, maar is er dit jaar niet meer bij. Wie er aan PSV-zijde wel bijzijn, zijn de doelpuntenmakers van een seizoen geleden: Adam Maher en Memphis Depay – zij maakten er beiden twee – en Jürgen Locadia. Het werd 1-5.

Een mooie opsteker voor FC Utrecht in aanloop naar het thuisduel tegen PSV is dat aanvaller Ruud Boymans in de laatste vier Eredivisieduels die hij speelde tot scoren kwam. Hij is op dit moment met Michiel Kramer van ADO Den Haag de enige speler in de Eredivisie die dit cijfer kan overleggen.

FC Utrecht treft zondag in PSV niet alleen de koploper in de Eredivisie, maar ook de ploeg die dit seizoen het meest efficiënt is gebleken. 18% van de schoten werden gepromoveerd tot doelpunt. Uit 135 schoten scoorde de ploeg 24 keer (excl. eigen doelpunten). Acht keer trof PSV doel uit een stilstaande situatie.

PSV kreeg pas zeven treffers tegen dit seizoen. Het frappante is echter dat PSV ook op twee ploegen na de meeste schoten tegen kreeg. 126 in getal. Ter vergelijking: FC Utrecht kreeg 104 schoten tegen. Van de schoten die beide ploegen te verwerken kregen, was het bij PSV in 6% van de gevallen raak. Bij FC Utrecht ligt dit percentage hoger: 13%.

Diverse ex-voetballers droegen in het verleden het shirt van zowel FC Utrecht als PSV. Spelers van naam ook. Wat te denken van bijvoorbeeld Hans van Breukelen, Gerald Vanenburg, Jan Wouters, Erik Pieters en Kevin Strootman. Eén van de voetballers die inmiddels is afgezwaaid, is Danny Koevermans. Hij is momenteel als spitsentrainer aan FC Utrecht verbonden.

Feitjes en Weetjes: FC Utrecht – PSV

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.