Jong Ajax – Jong Hemond Sport 1-2

jeroen vehoeven Jong Ajax - Jong Hemond Sport 1-2Jong Ajax heeft dinsdagavond een pijnlijke thuisnederlaag geleden. Op sportcomplex de Toekomst ging het team van de trainers Bryan Roy en Albert van der Dussen met 1-2 onderuit tegen Jong Helmond Sport. Mido speelde voor het eerst een hele wedstrijd. De Egyptenaar scoorde bovendien de enige Ajax-goal.

De wedstrijd tussen Jong Ajax en hekkensluiter Jong Helmond Sport was de wedstrijd van de gemiste kansen. In het geval van Ajax in ieder geval, want de bezoekers uit Brabant sprongen juist bijzonder effectief om met de weinige kansen die ze kregen. ,,Dat is een oude wet in het voetbal”, sprak Bryan Roy dan ook enigszins beteuterd na afloop. ,,Maar ik sta hier wel behoorlijk verbaasd. We waren in alles beter dan Helmond Sport, behalve in het afmaken van de kansen.” De nederlaag was extra zuur omdat Jong Ajax eerder dit seizoen ook al van Helmond Sport verloor (3-2). Dat de laagvlieger uitgerekend tegen Ajax de tweede zege van het seizoen behaalde was dan ook opmerkelijk te noemen.

De uitleg van Roy werd gedurende de koude dinsdagavond op de Toekomst rijk geïllustreerd. Paal, lat (twee keer) en een bal van de doellijn waren de uitschieters van een reeks kansen die voor het doel van Helmond Sport-keeper Remond Strijbosch voorbij trok. Het was aan hem, en de vele pech van Jong Ajax, toe te schrijven dat slechts Mido er in namens Ajax in slaagde de keeper van de bezoekers te passeren. Een kwartier voor tijd schoot de lange Egyptenaar Jong Ajax – op aangeven van Daley Blind – op gelijke hoogte. Daarmee werkte Jong Ajax de achterstand weg die het tien minuten na rust was afgelopen na een goal van Helmond-spits Kevin van Veen.

Ook het slotoffensief van Jong Ajax mocht niet baten. Sterker nog; de bezoekers namen in de 81e minuut opnieuw een voorsprong. Na onnauwkeurig uitverdedigen van Timothée Atouba zocht Helmond Sport succesvol de aanval. Joost Habraken gaf het laatste zetje tegen de bal, die de nederlaag van Jong Ajax definitief inluidde. Daarmee boekte Helmond Sport de tweede competitiezege van het seizoen. Net als eind augustus was Ajax verreweg de betere ploeg, maar waren de punten voor de nummer laatst.

Jong Ajax - Jong Hemond Sport 1-2 jeroen verhoevenEen van de positieve punten aan Ajax-zijde was het goede spel van Jody Lukoki. De rappe rechtsbuiten leverde vele voorzetten af en was met zijn snelheid gevaarlijk. Ook Mido speelde een goede wedstrijd. Voor het eerst maakte hij de negentig minuten vol. Toch voerde het eindresultaat de boventoon in alle nabeschouwingen. Roy: ,,We waren de betere partij, hebben alles gegeven, maar toch stappen we als verliezer van het veld. Het is jammer, want door deze nederlaag komt er een einde aan een goede reeks. Bovendien sluiten we het jaar 2010 nu niet goed af. Dat is jammer.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees