Feitjes en Weetjes: Excelsior – FC Utrecht

Het jachtseizoen van Ruud Boymans is geopend en nog altijd volop voortdurend. De spits van FC Utrecht maakte in vijf achtereenvolgende optredens in Eredivisieduels een doelpunt en is de eerste FC Utrecht-speler sinds Dirk Kuyt in 2003 die dat kan zeggen. Eerder lukte het in Utrechtse dienst Harry Decheiver (seizoen 1997/1998) en Leo van Veen (jaargang 1976/1977) al om in vijf competitieduels in successie het net te doen bollen.

Het clubrecord op dat vlak is echter nog altijd in handen van Michel Beukers. Hij scoorde in het seizoen 1984/1985 in de Eredivisieduels met FC Volendam, Roda JC, PSV, HFC Haarlem, PEC Zwolle en FC Twente en kwam zo tot een reeks van zes wedstrijden. Boymans kan, als hij morgen (vrijdag) scoort tegen Excelsior Rotterdam, het record evenaren dat werd neergezet nog voordat hij überhaupt was geboren.

In Kralingen komt FC Utrecht diverse oude bekenden tegen. Wat te denken van de spelers Rick Kruys en Daan Bovenberg en trainer/coach Marinus Dijkhuizen, die als speler en als oefenmeester nog voor de Domstedelingen actief was.

Excelsior Rotterdam presteert dit seizoen goed, zeker ook in het eigen Stadion Woudestein. In misschien wel het meest knusse voetbalstadion van de Eredivisie zijn de Kralingers nog ongeslagen; er zijn maar vijf andere Eredivisieploegen die op dit moment ook nog zonder thuisnederlaag zijn dit seizoen.

Trainer/coach Robby Alflen van FC Utrecht zette tijdens het afgelopen duel, waarin met 3-1 werd gewonnen van Vitesse, onder anderen Gyliano van Velzen en debutant Sofyan Amrabat in. Daarmee komt de teller op 27 te staan als het gaat om verschillende spelers die tijdens dit seizoen zijn ingezet. FC Utrecht steekt met kop en schouders boven de overige Eredivisionisten uit wat dat betreft.

Uit een hoekschop scoorde FC Utrecht dit seizoen nog niet; evenals zeven andere teams uit de Eredivisie. Excelsior Rotterdam-uit lijkt de uitgelezen gelegenheid om die nul van het bord te poetsen. De Rotterdammers slikten deze jaargang liefst vier van de negentien tegentreffers namelijk uit een corner.

In Excelsior Rotterdam treft FC Utrecht een zuinige tegenstander. De manschappen van Dijkhuizen schoten dit seizoen 106 keer en zijn wat dat betreft hekkensluiter van de competitie. Vorige week trof FC Utrecht van dat klassement juist de koploper: Vitesse, dat al 205 keer schoot. Het verschil mag dan 99 schoten zijn; het verschil is ook maar één punt; Vitesse heeft er vijftien, Excelsior’s puntenteller staat op veertien. Qua doelgerichtheid houden FC Utrecht en Excelsior Rotterdam elkaar exact in evenwicht; bij beide teams gaat 42 procent van de schoten ook daadwerkelijk op doel.

Dat het affiche Excelsior Rotterdam – FC Utrecht voor voetbalvuurwerk kan zorgen, bleek wel in het seizoen 1983/1984. Die jaargang eindigden beide onderlinge ontmoetingen tussen de Rotterdammers en de Utrechters in een 7-4 overwinning voor de thuisspelende ploeg. Het totaal van 22 doelpunten tijdens de twee onderlinge ontmoetingen in één seizoen is nog altijd een Eredivisierecord.

Feitjes en Weetjes: Excelsior – FC Utrecht

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.