WEDSTRIJDVERSLAG | Excelsior – FC Utrecht 2-2 (1-0)

Jeroen Verhoeven Excelsior - FC Utrecht

Een bittere pil moest FC Utrecht slikken tijdens de twaalfde speelronde van het seizoen. In een uitverkocht Stadion Woudestein lieten de Utrechters een 1-2 voorsprong in de toegevoegde tijd door de vingers glippen tegen Excelsior Rotterdam: 2-2.

‘Wat als Ruud Boymans nu eens een wedstrijd niet scoort? Wie maken dan de Utrechtse doelpunten?’ Het zijn vragen waarop verdediger Chris Kum en Mark van der Maarel, gezamenlijk, het antwoord geven. Van der Maarel maakt de eerste Utrechtse treffer van de avond in een uitverkocht Stadion Woudestein. Kum is de tweede Domstedeling die scoort.

Van der Maarel trefzeker
Dat Van der Maarel een treffer maakt, is een bijzonderheid. Nee, een unicum zelfs. Hoewel de vleugelverdediger al enkele seizoenen in de benen heeft, geeft zijn doelpuntentellertje nog altijd die hatelijke ‘0’ aan. Maar daarin komt op het Rotterdamse kunstgras verandering. Na ruim een halfuur spelen, als Excelsior Rotterdam dankzij een treffer van Tom van Weert met 1-0 leidt, breekt het Uur U voor Van der Maarel aan. Kristoffer Peterson sjouwt met de bal aan zijn voet richting doel en haalt uit. Een mispeer. Een keiharde, trouwens. De bal zet koers richting cornervlag. En dan is daar Van der Maarel, die de bal op zijn borst krijgt en hem, onbewust zo moet het welhaast, een boogje meegeeft dat iedereen verrast. Ook Gino Coutinho, de sluitpost van de Kralingers. Die moet de bal uit het net plukken, terwijl Van der Maarel zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal viert: 1-1.

Geen al te beste eerste helft
Het doelpunt van Van der Maarel maskeert een matige eerste helft van Utrechtse kant nog enigszins, omdat de ploeg van trainer/coach Robby Alflen dankzij die goal immers niet met een achterstand het Rotterdamse kleedlokaal hoeft op te zoeken. FC Utrecht draait voor de pauze moeizaam en krijgt amper kansen.

Meer aanvallend gevaar
Na de rust herpakken de Utrechters zich en komen er wat meer kansen. Geen joekels van mogelijkheden meestal, maar toch. Aanvallend gevaar is er in elk geval. En het levert, zes minuten voor tijd, een goal op. Verdediger Kum – inderdaad, die andere vleugelback van FC Utrecht – knikt de 1-2 binnen. Het met 400 FC Utrecht-fans gevulde uitvak springt dan welhaast uit zijn voegen, maar de vreugde is van korte duur.

De Reuver bepaalt eindstand op 2-2
Want de extra tijd van de wedstrijd is nog maar net begonnen, of de gelijkmaker valt. Spits Carlo de Reuver, in een alles of niets-move door Marinus Dijkhuizen vier minuten voor tijd ingebracht als vervanger van verdediger Kevin van Diermen, beukt van dichtbij bij de tweede paal onberispelijk raak. Hij bepaalt de eindstand op 2-2 in een wedstrijd die eigenlijk ook geen winnaar verdient. Dat feit maakt de teleurstelling in het Utrechtse kamp over de twee uit de handen geglipte punten er niet minder om.

Excelsior Rotterdam – FC Utrecht 2-2 (1-1)
23. Tom van Weert 1-0
33. Mark van der Maarel 1-1
84. Chris Kum 1-2
90+1. Carlo de Reuver 2-2

Gele kaarten: Kevin van Diermen en Bas Kuipers (beiden Excelsior Rotterdam).

Toeschouwers: 3.600.

Scheidsrechter: Edwin van de Graaf.