FC Volendam – Feijenoord 2-1

jeroen verhoeven in aktie tegen feijenoordFC Volendam sleept kostbare overwinning uit het vuur

Door: Cor Tol
De fotografen achter het FC Volendam doel zullen in de tweede helft flinke lenzen nodig gehad hebben om de hoogtepunten van de wedstrijd te kunnen vastleggen. Nadat FC Volendam al snel op 0-1 gezet was in de eerste helft, werd kennelijk gedacht, dat de wedstrijd na rust door Feijenoord eenvoudig afgehandeld zou worden. FC Volendam dacht daar anders over en zorgde voor de vijfde overwinning op Feijenoord in vijftig duels.

Met die overwinning kwam FC Volendam in de eredivisie op 700 wedstrijdpunten in 837 wedstrijden. Daarvan werden er 227 gewonnen en 213 gelijk gespeeld. Dat het deze keer tegen Feijenoord ook goed zou aflopen was na de eerste drie kwartier niet te zien. Na een verkennende openingsfase, waarin FC Volendam blijk gaf goed bij de les te zijn, werd een diepe bal op Makaay gelijk al een succesnummer. De diagonale inzet leek houdbaar, maar was Jeroen Verhoeven toch te machtig. Feijenoord had vooraf tal van berekeningen gemaakt op grond van de resultaten van Ajax, NEC, NAC en FC Utrecht. Bij winst in Volendam zouden de Rotterdammers een plaats in de play-offs een stuk dichterbij brengen. Zonder verder veel risico te nemen, werd het initiatief aan Volendam gelaten. Maar de toch wel onder spanning staande Volendam ploeg wist er weinig raad mee en speelde in die fase niet sterk. Het middenveld sloot niet goed aan. De in de basis staande Melvin Platje maakte wel kilometers, maar vond steeds vijf, zes verdedigers tegenover zich. Op een actie van Biseswar na kwam Feijenoord vrijwel niet meer uit zijn schulp.

Voor trainer Frans Adelaar was de 0-1 bij rust voldoende houvast om zijn mannen ervan te overtuigen, dat drie punten haalbaar konden zijn. Met dezelfde elf werden de mouwen opgestroopt. Met de eigen aanhang in de rug kwam er veel meer diepte in het spel. Ruim tien minuten na de thee was het raak. Een bizarre balbehandeling van Giovanni van Bronckhorst gaf de zeer alert reagerende Dominique van Dijk plotseling een unieke kans. Volkomen vrij voor Henk Timmer had hij de hoek voor het uitzoeken, maar flegmatiek als hij is, koos hij voor panna, wat een hysterische reactie op de afgeladen tribunes losmaakte. Snel daarna bracht Adelaar Rowin van Zaanen voor Melvin Platje. Nu werden de zijkanten beter benut, wat Feijenoord de nodige hoofdbrekens kostte. FC Volendam geloofde er weer in en creëerde zich een aantal kleine kansen op wellicht de volle winst. Zeven minuten voor tijd was het zover. Nu werd Dominique van Dijk de diepte ingestuurd. Zelden heeft hij zo mooi kunnen laten zien dat hij niet alleen razendsnel, maar ook geweldig rustig is bij dit soort kansen. Niet meer te achterhalen kwam hij alleen voor Henk Timmer, die hij genadeloos kansloos liet. Het Kras Stadion ontplofte. In de slotminuten was het de beurt aan Feijenoord om voor een beter resultaat te gaan. FC Volendam gaf echter geen krimp. In de verdediging toonde uitblinker Gerry Koning met zijn mannen, dat ze dit seizoen veel geleerd hebben. De overwinning werd niet meer uit handen gegeven, al raakte Biseswar wel nog een keer de paal en werd de goed leidende scheidsrechter Nijhuis vergeefs gezeurd om een strafschop. FC Volendam heeft zich dit weekeinde een beste dienst bewezen op weg naar lijfsbehoud!