Rijnsburgse Boys – Ajax 0-7 (0-2)

Ajax heeft de oefenwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys dinsdag met 7-0 gewonnen. In het laatste treffen met amateurs in de voorbereiding scoorden Hyun Jun Suk en Darko Bodul allebei tweemaal. Vrijdag wordt de oefencampagne afgesloten met een interessante krachtmeting met Chelsea.
In de oefenwedstrijd op Sportpark Middelmors gunde trainer Martin Jol onder meer de jonkies Aras Özbiliz, Johan Kappelhof en Marvin Zeegelaar een basisplek. De trainer stuurde een (bijna) compleet ander elftal het veld vergeleken met de zondag gespeelde (en met 1-0 verloren) wedstrijd tegen Porto. Ook de Braziliaanse stagiair Bruno Andrade was een helft lang van de partij in het rood en wit. Andrade speelde een centrale rol in de defensie. ,,Ik heb alle jongens wel meegenomen’’, legde Jol het na afloop uit. ,,Als de nood aan de man was geweest, had ik een beroep op de spelers kunnen doen die zondag hebben gespeeld. Nu kregen ze rust. Tegen Rijnsburgse Boys was het bij vlagen goed. Het is toch een gerenommeerde Topklasser.’’

Ook het (zeer) jonge Ajax had weinig te duchten van de zaterdagamateurs van trainer Niek Oosterlee. Suk opende de score na een kwartier op fantastische wijze. De Zuid-Koreaan slalomde op de achterlijn soepeltjes voorbij zijn tegenstander Bennie van Noord. Suk rondde de slalom af met een schot in de kruising. ,,Dribbel, doel en schieten’’, reconstrueerde Suk zijn treffer. Nog binnen het half uur sloeg de lange spits van dichtbij (en op aangeven van Mitchell Donald) opnieuw toe.

Alle overige doelpunten vielen na rust. Linksbuiten Özbiliz maakte het tweede bedrijf niet meer mee. De vleugelspeler had last van de warmte en werd al na een half uur gewisseld voor Darko Bodul. Laatstgenoemde trad dinsdag in de voetsporen van Suk. Nadat Kappelhof (voor rust centrale verdediger, in de tweede helft rechtsback) en aanvallende middenvelder Ismaïl Aissati de tussenstand hadden uitgebouwd naar 0-4, sloeg Bodul twee keer toe. De voetbalavond eindigde voor Bodul in een deceptie. Vlak voor tijd moest de aanvaller, ondersteund door twee leden van de medische staf, met een verzwikte enkel van het veld. Zeegelaar bepaalde de eindstand tien minuten voor tijd op 0-7. De multifunctionele Ajacied passeerde na een rush de doelman en rondde af met een balletje achter zijn standbeen langs.

jeroen verhoeven aanvoerder ajaxDoelman Jeroen Verhoeven droeg in Rijnsburg de aanvoerdersband. De doelman kreeg weinig te doen, maar moest wel aan de bak bij een penalty.
Na een fout van Andrade op Peter Freke kende scheidsrechter Lindhout de thuisploeg een strafschop toe. Freke zette zichzelf achter de bal en mikte vervolgens op de paal. Curieus genoeg wist Ajax vier minuten eerder evenmin een strafschop te verzilveren. Aissati zag zijn inzet vanaf elf meter gekeerd door de ingevallen doelman Richard van Nieuwkoop.

Natuurlijk ging het dinsdag niet alleen over de oefenwedstrijd die de Ajacieden speelden. Een klein persleger was uitgerukt om Martin Jol te spreken. Over Ajax, maar toch vooral over de interesse van het Engelse Fulham. Na afloop stond de Ajax-trainer de media te woord. ,,Ik ben met Ajax in gesprek over de toekomst en over de spelersgroep’’, vertelde Jol. ,,Ik maak me zorgen en Ajax maakt zich zorgen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als Gregory van der Wiel vertrekt? En komt er een spits en een rechterspits bij? Woensdag praten we verder. Dan komt er meer duidelijkheid.’’

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst