Jeroen Verhoeven “Verliezen heeft mij beter gemaakt”

Zes maanden geleden werd Volendam-keeper Jeroen Verhoeven tijdens een wedstrijd in de Arena negentig minuten lang getreiterd door het Ajax-publiek: Pizza Verhoeven werd hij genoemd, vanwege zijn opvallende postuur. Vier weken geleden haalde de nieuwe coach Martin Jol hem naar Ajax als derde doelman, en inmiddels is Jeroen Verhoeven een publiekslieveling in de Arena.

“Jeroen ik droom elke nacht van je! Je bent mijn held sinds de eerste keer dat ik je zag spelen in het Veronica stadion!!! Ik heb een paling thuis en die heb ik naar je vernoemd. Veel liefs uit Mokum’

Supporter Nils in het gastenboek op www.jeroenverhoeven.com

Enthousiast applaus klatert over het sportpark aan de Bentincksdijk in Hoogeveen. Eén voor een komen de Ajaxspelers, die net een oefenwedstrijd hebben gespeeld tegen amateurclub HZVV (0-11 winst??), de kleedkamer uitlopen. Schreeuwende kinderen in Ajaxshirtjes zwaaien met papiertjes en smeken vedetten als Luis Suarez en Dario Cvitanich om een handtekening.

Dan gaat ineens een gejuich op onder het publiek. Het applaus zwelt aan als een volgende Ajaxheld de kleedkamer uitstapt. Komt publiekslieveling Gregory van der Wiel naar buiten? Of is het Martin Jol, de coach die Ajax naar nieuwe successen moet leiden?

Jeroen Verhoeven, de nieuwe derde keeper van Ajax, komt verbaasd, maar met een grijns van oor tot oor, naar buiten. Hij deelt handtekeningen uit en gaat lachend op de foto. Zelden is een derde keeper zo enthousiast onthaald bij zijn nieuwe club.

Je bent vier weken bij de club en nu al mateloos populair. Hoe komt dat?

“Geen idee. Het is leuk dat de supporters zo enthousiast zijn. Of ze enthousiaster op mij reageren dan op sommige andere spelers die al jaren bij de selectie zitten, weet ik niet. Het is voor mij ook de eerste keer dat ik dat meemaak.”

Op verschillende internetfora ben je door supporters uitgeroepen tot cultheld.
“Dat heb ik ook wel eens ergens gelezen. Tsja, wat moet je ermee?”

Rechtsbuiten Tscheu La Ling is bij Ajax de vader aller culthelden. Hij had zelfs een eigen supportersvak in stadion De Meer, vol fans die alleen voor de schaar van Tscheu kwamen kijken. Waarom zijn de supporters zo dol op jou?
“Ik denk dat het iets te maken heeft met mijn postuur. Ik heb niet het lichaam van een normale eredivisiespeler, zeggen ze.”

Wie zegt dat?
“Supporters, journalisten. Maar die zien me altijd op breedbeeldtelevisie, en dat vertekent.”

Dat maakt dus wel wat uit, breedbeeld?
“Ik denk het wel. ‘O, hij is wél lang,’ zeggen ze altijd als ze me in het echt zien. Dan is het ineens in een andere verhouding.”

“Puike aankoop en ik hoop dat je een kans gaat krijgen! Enne, over dat pizza. Zie het als een compliment! Geen enkele andere keeper in NL heeft een eigen yel.”

Supporter Mark op jeroenverhoeven.com 

Het is 22 februari 2009. Ajax speelt thuis tegen FC Volendam: normaal gesproken een wedstrijd waar de Amsterdammers zonder overmatige inspanning drie punten aan overhouden. Dit jaar is dat anders. Voor de winterstop schakelde Volendam Ajax uit in de bekercompetitie (??), en op 7 december wist Ajax slechts met moeite een 1-2 overwinning te boeken in Volendam.

De Ajaxsupporters doen er in elk geval alles aan om de nieuwe angstgegner uit haar spel te halen, en daarbij moet vooral doelman Verhoeven het ontgelden. Elke keer als hij de bal klaar legt voor een doeltrap zwelt in het stadion langzaam het geroep van de supporters aan: ‘Oooooh….’ en vervolgens bij het wegtrappen van de bal: ‘PIZZA!’. Negentig minuten lang.

Verhoeven laat zich niet afleiden. Hij verricht een paar goede reddingen, maar kan niet voorkomen dat zijn team verliest: het wordt 2-1 voor Ajax.

Dat was een half jaar geleden. En nu speel je voor Ajax. De supporters die je zes maanden geleden nog treiterden, moedigen je nu aan.
“Wij stonden onderaan, terwijl Ajax bijna bovenaan stond. En dan gaan de supporters zich druk maken over de keeper van Volendam. Ja, sorry hoor, maar dan doe ik iets goed.”

Je ziet het als een compliment.
“Ja. Kennelijk vinden ze het nodig mij uit mijn spel te halen. Dat zouden ze niet doen als ik er niets van bakte. En Ajax heeft mij gekocht van Volendam, dus dat?? heeft zich uitbetaald. Ik heb vooral ook in de wedstrijden tegen Ajax laten zien wat ik kan.”

Het lijkt me toch geen pretje als vijftigduizend supporters je negentig minuten lang treiteren. Hoort dat bij het moderne voetbal?
“Ik weet het niet. Ik doe mijn uiterste best om alle ballen tegen te houden, dat is mijn werk. Als mensen daar commentaar op hebben, dan mag dat.”

Maar het gaat wel erg ver. Er is een ‘Lopen-frituurpan’-hyve op internet, die zo heet omdat supporters van rivaliserende clubs altijd ‘Lopen! Frituurpan!’ tegen je riepen. En anderen noemen je weer ‘de ham van Volendam.’ Wat doet dat met je?
“Tja. Ik krijg natuurlijk liever leuke reacties.”

Oud-voetballer Pierre van Hooijdonk zei vorig jaar dat het ‘niet van deze tijd’ is dat ‘voetballers met zo’n postuur in de eredivisie voetballen’.
“Dat kan wel zijn, maar door mijn prestaties van vorig jaar heb ik een toptransfer naar Ajax verdiend. Heb ik het dan verkeerd gedaan of juist goed?”

Maar ergert het je niet om steeds te moeten horen: hij is een goede keeper, maar dat postuur…
“Ik vind het erger voor mijn familie. Die vinden het heel vervelend om dat steeds te moeten horen. Mij boeit het niet. Ik train zeven dagen per week, meerdere keren per dag en heb 127 wedstrijden achter elkaar gespeeld. Dat houd je echt niet vol als je niet topfit bent of als je elke dag rare dingen doet.”

Dus alle geruchten over bezoekjes aan de patatkraam of heel veel bier?
“Fabeltjes. Dat kan echt niet. Dan had ik het niet volgehouden. Dit is topsport.”

Je maakte vorig jaar indruk met je reflexen en je soms katachtige reddingen. Zou je nóg beter zijn als je helemaal afgetraind was?
“Ik heb al vijftien jaar dit postuur en ik heb altijd veel gesport. Je moet van je zwakke punten juist je kracht maken. Ik ben een goede keeper, dankzij mijn postuur.”

Jeroen Verhoeven wordt in 1994 gescout door Ajax. Hij is dan keeper bij de B2 van amateurvereniging BFC in Bussum, en maakt indruk vanwege zijn indrukwekkende postuur en puike reddingen.

In mei 1995??, als Verhoeven bij de jeugd van Ajax speelt, vergaart Ajax onder leiding van coach Louis van Gaal wereldfaam door alles te winnen wat er te winnen valt: het landskampioenschap, de Champions League en de Wereldbeker.

Je had nogal wat om over op te scheppen bij je vriendjes in Bussum.
“Van alle successen heb ik weinig meegekregen. Voor mij veranderde er op dat moment zo veel, ik ontmoette zoveel nieuwe mensen, daar ging ik helemaal in op. Na schooltijd gingen mijn vriendjes naar huis, maar ik ging naar Amsterdam, naar Ajax.”

En de jeugdopleiding van Ajax is pittig.
“Soms ging het er wat overdreven aan toe, maar dat is hun manier van opleiden. Het is toch Amsterdam, er lopen hier nogal wat schoffies rond, die hebben soms een harde hand nodig. Al is het wel even schrikken als iemand tegen je staat te schreeuwen als je iets niet goed doet. Maar daar wen je aan en ik realiseer me nu dat ik er veel profijt van heb gehad. Ik heb hier wel geleerd hoe je profvoetballer moet zijn, en ik heb hier een hele mooie tijd gehad. Met 12-4 van Feyenoord winnen, dat soort dingen.”

Na zes jaar kreeg je ineens te horen dat je weg moest.
“Ik zat bij de A1. Dan krijg je een contract of je moet weg. Tegen mij zeiden ze dat ze geen keeper voor het eerste in me zagen. Dat kwam niet als een verrassing, want Ajax had net Bogdan Lobont en Joey Didulica, allebei keepers, gekocht. Het was wel even slikken, hoewel ik wist dat het moeilijk zou worden. Maar ik geef niet snel op en ik was vast besloten dan maar via een andere weg profvoetballer te worden.”

Je vertrok naar RKC. Daar was Martin Jol toen trainer.
“Ja, maar bij RKC kwam ik ook niet aan spelen toe. Ik had Rob van Dijk en Khalid Sinouh voor me en had erg veel moeite om te schakelen: bij Ajax wonnen we bijna alles en speelden we altijd op de aanval. Bij RKC en later bij Volendam leerde ik dat verliezen er ook bij hoort. Dat was moeilijk, maar daar ben ik een betere keeper van geworden.”

Bij Volendam maakte je in 2004 pas je debuut.
“Ik heb lang moeten wachten op mijn kans. Maar ik ben nu nog maar 29 – voor een keeper is dat jong – en heb veel ervaring opgedaan. Bij Volendam heb ik de laatste 127 wedstrijden achter elkaar gespeeld.”

En nu, tien jaar na je vertrek bij de A1, ben je weer terug op het nest. Is Ajax nog steeds de grote club waar je vijftien jaar geleden als veertienjarig jongetje kwam binnenlopen?
Ik denk dat de club zelfs groter is geworden.”

Ajax is al vijf jaar geen kampioen meer geworden en de Champions League winnen gaat ook niet zomaar weer gebeuren.
“Andere clubs zijn ook groter geworden, in Nederland, maar ook daarbuiten. Het hele voetbal is groter geworden.”

Was het voor jou bijzonder dat juist Ajax belde?
“Voor mij was het ideaal. Ik woon nog steeds in Bussum en Amsterdam is dus veel dichterbij dan Volendam. Dat is fijn, want in oktober verwachten mijn vrouw en ik ons eerste kind. Ik ben een enorm familiemens. Mijn ouders zaten bij Volendam elke week op de tribune, net als mijn vrouw. En nu zitten ze straks elke week in de Arena.”

Dat het dicht bij huis is, was belangrijker dan de reputatie van Ajax?
“Nee, maar het maakte de beslissing wel gemakkelijker. Het is altijd leuk als een grote club belt, maar als het Ajax is, dan is het helemaal mooi.”

De supporters van Volendam zijn erg teleurgesteld dat je bent vertrokken. Zij denken dat je voor het grote geld hebt gekozen.
“Ik verdien hier inderdaad beter en ik krijg een Mercedes van de zaak, maar ik heb voor Ajax gekozen vanwege de sportieve uitdaging. Ik ben een topsporter en ik wil het beste uit mezelf halen. Ajax biedt daarvoor de beste mogelijkheden. De meeste Volendammers gunnen me dat wel.”

Henk ten Cate heeft als jeugdspeler nooit kunnen slagen bij Ajax. Toen hij drie jaar geleden als coach terugkwam bij de club wilde hij bewijzen dat hij het Ajaxniveau wel degelijk aankon. Heb jij die drang ook?
“Natuurlijk is het leuk dat een club als Ajax, die mij tien jaar geleden niet goed genoeg vond, me nu terughaalt.”

Voelt het als een overwinning dat je nu toch in het eerste van Ajax speelt?
“Nee. Ik vind het vooral een compliment voor wat we vorig jaar bij Volendam hebben laten zien. Dat heb ik ook aan het team te danken. Je kunt pas uitblinken als het team goed draait.”

Jullie kregen wel erg veel doelpunten tegen en zijn uiteindelijk gedegradeerd. Heb je je niet juist kunnen onderscheiden omdat je zo veel ballen kreeg vorig seizoen.
“Ik had natuurlijk ook liever gezien dat we ons hadden kunnen handhaven in de eredivisie. Maar ik heb me wel kunnen profileren.”

Lekker hè, bij het tweede op de bank op maandagavond. Naja, lekker veel vertrouwen heb je dan weer in ons, ik hoop zo dat je echt gaat mislukken bij Ajax. En dan niet huilend terug komen!!!

Bericht van een teleurgestelde Volendam-supporter op jeroenverhoeven.com

 

Bij Volendam speelde je elke week in de basis, hier is het de vraag of je dit jaar ook maar één wedstrijd speelt in het eerste.
“Dat is zo. Maar ik ga de komende maanden laten zien dat ik een heel goede keeper ben en ik wil het de coach zo moeilijk mogelijk maken.”

Voetbal is in Volendam een ouderwets volksfeest: paling eten op de Dijk, naar het stadion wandelen en voetbal kijken. Ajax is de club van de hooligans, de verplichte combireizen en het evenementenbier.
“Voor de supporters is dat misschien zo, maar voor mij is het verschil niet zo groot. Ook in Volendam wordt topsport bedreven. Die club wil ook winst maken en eredivisie spelen, dat moeten ze alleen doen met veel minder geld.”

Is de sfeer anders? Ajax heeft de naam een kille, zakelijke club te zijn.
“Dat is niet zo. Ajax is ook gewoon een voetbalclub: we doen veel dingen samen en het is hier vaak net zo gezellig als bij Volendam.”

Heb je getwijfeld? Je bent in de bloei van je carrière, maar nu ga je elke week op de bank zitten.
“Na zeven jaar bij Volendam was het tijd voor iets nieuws. Je weet nooit hoe het loopt. Ik had nog een contract voor een jaar, maar als ik geblesseerd was geraakt, hadden ze dat misschien niet verlengd. Ik heb nu een contract voor drie jaar bij Ajax.”

Je waagt de gok.
“Ik zie het niet als een gok. Ajax is een topclub en ik ga er alles aan doen hier succesvol te zijn.”

Het is niet ondenkbaar dat Kenneth Vermeer of Maarten Stekelenburg, de eerste en de tweede keeper, aan het eind van dit seizoen vertrekken, wordt jij dan automatisch tweede keeper?
“Daar is niets over afgesproken. Ik ga gewoon voor mijn kans. Als ik één ding heb geleerd, is het wel dat voetbal onvoorspelbaar is. Kijk maar naar mij: drie maanden geleden degradeerde ik met Volendam, nu ben ik keeper bij Ajax, een van de beste clubs van Nederland.”

Twee weken nadat je bij Ajax kwam, raakte je geblesseerd. Wat is er gebeurd?
“We deden een oefening waarbij we over hekjes moesten springen en daarbij raakte ik het hekje met mijn ringvinger. Het was een tikje van niks, maar ik zit nu in het gips en kan zes weekend niet keepen.”

Vervelend om juist in de voorbereiding geblesseerd te raken.
“Ik kan wel bij de pakken neer gaan zitten, maar dat heeft geen zin.”

Maar dit is het moment dat je moet laten zien wat je kunt.
“Het had ook tijdens de competitie gebeuren. Dat is nog vervelender, als de coach een beroep op me wil doen en dat ik juist dan geblesseerd ben.”

Denk je er wel eens over na wat je gaat doen als je moet stoppen met voetballen?“Natuurlijk. Ik heb studies gevolgd, papieren gehaald. Nu ben ik bezig met webdesign. Ik heb een site die ik zelf bijhoud, ik zet er nieuwsberichten op, reageer op geruchten en beantwoord vragen van fans. Het ziet er nu nog een beetje slordig uit, daarom volg ik nu een cursus om het nog wat professioneler te maken. Maar voorlopig staat alles in het teken voetbal.”

Bij Volendam ben je in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een vaste waarde. Kun je ook voor Ajax belangrijk worden?
“Ik geloof in mijn eigen capaciteiten en ik weet zeker dat ik bij Ajax kan slagen. Zelfvertrouwen is voor een keeper het belangrijkste.”

cv

Geboren: 30 april 1980 in Bussum.
1994:
 Verhoeven is keeper van de B1 bij amateurvoetbalvereniging BFC uit Bussum als hij wordt gescout door Ajax. Datzelfde jaar maakt hij de overstap naar de jeugdopleiding.
1998:
 Als keeper van de A1 krijgt hij te horen dat Ajax in hem geen keeper voor het eerste ziet. Hij moet vertrekken bij Ajax en komt terecht bij RKC Waalwijk. Toenmalig coach Martin Jol trekt hem aan als derde keeper, maar hij speelt geen wedstrijd in het eerste van RKC.
2002:
 Verhoeven stapt over naar FC Volendam. Op 1 februari 2004 maakt hij zijn debuut in de eredivisie.
2007:
 Verhoeven is uitgegroeid tot een vaste waarde bij Volendam. Hij keept alle wedstrijden en promoveert naar de eredivisie als zijn club op de laatste speeldag kampioen van de eerste divisie wordt. Een jaar later degradeert Volendam weer naar de eerste divisie.
2009:
 Na 178 wedstrijden in 7 seizoenen bij FC Volendam haalt Martin Jol Verhoeven naar Ajax. Hij wordt in Amsterdam de derde keeper achter Maarten Stekelenburg en Kenneth Vermeer

Jeroen Verhoeven is zijn hele leven in Bussum blijven wonen.

Tekst: Jasper Karman

Bron: Parool PS 8 augustus 2009


Wil je ons helpen met onze Sociale en Maatschappelijke onderneming indoorspeeltuin Plezier te starten?

Alle ideeën en suggesties zijn meer dan welkom!!!

Stuur of schrijf ons een bericht.

Meer informatie over de jongeren die bij ons gaan werken/stage lopen?!

Super leuk dat u meer wilt weten over de jongeren die bij ons in indoorspeeltuin Plezier Werken?

Bekijk dan: http://indoorspeeltuinplezier.nl/meer-weten-jongeren-doordeweeks-indoorspeeltuin-plezier-werken/

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.