Interview: Jeroen Verhoeven: “Ajax heeft het altijd lastig tegen FC Utrecht”

Jeroen Verhoeven is ruim een jaar gestopt met voetballen, maar zit absoluut niet stil. Hij runt een bijzondere speeltuin. ELF Voetbal sprak hem over zijn project, Mark van der Maarel en vroeg hem naar zijn kijk op Utrecht – Ajax.

Jeroen, hoe gaat het met je?

Ja, het gaat goed met mij! Na mijn voetbalcarrière wilde ik iets maatschappelijks doen. Nou, dat is gelukt. Ik run nu samen met een compagnon Indoorspeeltuin Plezier. Nee, geen normale speeltuin. Er werken jongeren die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Ze hebben bijvoorbeeld autisme of een ontwikkelingsstoornis. Naast het werk, volgen ze ook onderwijs bij ons. Het is de bedoeling om de jongeren uiteindelijk terug naar school te krijgen. Mijn compagnon is al eerder begonnen en nu runnen we het samen. Eerst wilden we een kroeg starten, maar het liep anders, haha. Ik wilde wat teruggeven aan de samenleving, want voetbal heeft mij veel gebracht.

Wat heeft het voetbal je allemaal gebracht dan?

Door het voetbal kreeg ik inzichten, die ik anders niet had gehad. Ik kwam bij ziekenhuizen en andere goede doelen. Nu je eigen kinderen hebt, zie je ook dat er meer is dan voetbal. Ik zag in die ziekenhuizen dat kinderen het moeilijker hadden om zich te uiten. Ik kon mij uiten doordat ik aardig kon keepen, maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om te sporten. Door het voetbal kreeg ik structuur en discipline. Ik ontwikkelde een winnaarsmentaliteit. Dat is mooi om door te geven.”

Het klinkt alsof je ontzettend druk bent. Heb je nog wel tijd om voetbal te kijken?

Nou, gelukkig hebben we in de speeltuin een restaurant waar Fox Sports opstaat. Ik zie heel veel, maar volg de details niet meer. Ik heb er de tijd niet voor en ben er ook een beetje klaar mee. Dit werk vraagt best veel van mij. Bovendien houden ze thuis niet van voetbal. Mijn jongste zit op scouting. Dat vind ik dan weer niks.

Zondag de kraker tussen Utrecht en Ajax. Je hebt bij allebei de clubs onder de lat gestaan. Volg je ze nog?

Ik zie regelmatig beelden voorbijkomen. Naar mijn andere club, Volendam, kijk ik op de vrijdagavond. Veel contact met oude teamgenoten heb ik niet. Spelers met wie ik speelde bij Utrecht, spelen niet meer. De enige met wie ik nog regelmatig praat, is Mark van der Maarel. Hij is heel erg geïnteresseerd in wat ik doe. Toen ik begon met de speciale speeltuin, vroeg hij gelijk hoe ik nou weer op dit idee kwam. De laatste tijd spreken we elkaar vooral op de app. Afspreken lukt even niet, want ze zijn thuis blij als ik er een keertje ben.

Als je dit seizoen naar Utrecht kijkt, wat voor indruk krijg je?

In het begin was het ontzettend zoeken voor ze. Nu Dick Advocaat trainer is, merk ik wel dat ze meer terug naar de basis gaan. Er zit een bepaalde schwung in. Dat heeft zeker te maken met Advocaat. De details ken ik natuurlijk niet, maar kijk puur naar de resultaten. Spelers waarvan ik kan genieten? Nou, ik kijk graag naar Mark van der Maarel. Die doet echt alles om te winnen. Gyrano Kerk vind ik ook een mooie voetballer. Hij speelde bij Jong Utrecht en maakt echt stappen. Mooi om te zien. Trouwens, Willem Janssen mag ik zeker niet vergeten. Hij krijgt niet veel aandacht. Onterecht, want hij staat al jaren in de basis en doet het gewoon hartstikke goed.”

Verrast Ajax je?

In het begin van het jaar zag ik een jonge ploeg. Ze zijn stabiel geworden. Ik had deze prestaties niet verwacht, helemaal niet in de Champions League. Blijkbaar maakt dit toernooi speciale krachten los. Ze spelen eerst top tegen Bayern München en daarna voetballen ze weer zo goed tegen De Graafschap. Van Matthijs De Ligt kan ik erg genieten. Als keeper was ik natuurlijk altijd verdedigend ingesteld en ik vind het mooi hoe hij het doet. Hij draagt als leider veel verantwoordelijkheid op zijn schouders, maar kan het aan.

Maar Jeroen, wat wordt de uitslag zondag?

Haha, daar waag ik mij niet aan. Voor Utrecht is de wedstrijd tegen Ajax de wedstrijd van het jaar. Ajax heeft het altijd lastig daar. Ik heb het aan allebei de kanten meegemaakt. Het wordt sowieso een leuke pot. Haha, het balletje is rond en hij kan zomaar aan de andere kant liggen. In stadions kom ik niet meer, maar ik ga zeker kijken op televisie.

door Sander Kruitbos van Elfvoetbal.nl

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.