Feitjes en weetjes: NEC – FC Utrecht

In Nijmegen treft FC Utrecht zondag N.E.C. voor de 35ste keer in competitieverband. Van de 34 voorgaande edities won FC Utrecht er elf. Tien wedstrijden eindigden in een gelijkspel.

Historische feiten
N.E.C. is vier thuisduels tegen FC Utrecht ongeslagen in de Eredivisie. In de afgelopen tien seizoenen won FC Utrecht slechts één keer in Nijmegen. Dit was in het seizoen 2007/2008. FC Utrecht won met 1-2. Doelpuntenmakers aan Utrechtse zijde waren Cedric van der Gun en Simon Cziommer.

Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd in een 2-0 overwinning voor N.E.C.. Rick ten Voorde en Melvin Platje bepaalden in de eerste helft de eindstand voor N.E.C.. Dave Bulthuis kreeg binnen tien minuten in de tweede helft nog twee keer geel.

De clubs ontmoetten elkaar eerder dit seizoen vlak voor de winterstop. Het werd toen 2-0 voor FC Utrecht. Gévero Markiet en Steve De Ridder scoorden voor de Domstedelingen en Michael Higdon miste tussendoor nog een strafschop voor N.E.C.. Ryan Koolwijk kreeg twee keer geel.

De laatste keer dat FC Utrecht in één seizoen twee keer van N.E.C. won, was in het seizoen 2002/2003. Thuis won FC Utrecht met 3-2 en uit won het met 1-2.

FC Utrecht
De ploeg is dit seizoen met vijf punten buitenshuis de slechtst presterende eredivisieploeg (13 uitduels) als het gaat om behaalde punten op vreemde bodem. FC Utrecht behaalde in 1993/1994 voor het laatst minder punten na veertien uitduels:  vier. Dat seizoen won de ploeg geen enkel uitduel en verzamelde het in totaal vijf punten buiten het eigen stadion.

FC Utrecht heeft in de laatste twintig uitwedstrijden in de Eredivisie niet de nul gehouden. De laatst langere reeks met een tegendoelpunt in de Eredivisie was van maart 1996 tot september 1997 (26 uitduels).

De ploeg kreeg dit seizoen vijf rode kaarten. Het gedeeld negatieve clubrecord van rode kaarten in één seizoen voor Utrecht is zes. Dit gebeurde vorig seizoen voor het laatst.

Verdediger Mark van der Maarel keert terug van een schorsing. Verdedigers Kai Heerings en Dave Bulthuis en aanvaller Tommy Oar staan op scherp voor dit duel.

N.E.C.
N.E.C. staat dit seizoen nu al op 67 tegentreffers. In de eredivisiehistorie kreeg de ploeg één keer meer treffers tegen na een volledig eredivisieseizoen: 73 tegengoals in het seizoen 1995/1996.

De ploeg heeft 39 eredivisieduels op rij niet meer de nul gehouden (negatief clubrecord). N.E.C. is de enige ploeg die dit eredivisieseizoen nog geen clean sheet behaalde. De Nijmegenaren zijn zelfs de enige ploeg uit de huidige top-10 Europese competities die in 2013/2014 nog geen één keer een clean sheet behaalde.

N.E.C. scoorde dit seizoen al elf keer uit vrije trappen. Dit is het meest van alle ploegen in de Eredivisie. NAC Breda en FC Utrecht volgen met acht treffers uit vrije trappen.

N.E.C.-verdediger Rens van Eijden keert terug van een schorsing. Middenvelder Victor Pálsson is geschorst. Aanvaller Michael Higdon staat op scherp.

Trainers
De trainers Jan Wouters en Anton Janssen stonden één keer in het shirt van FC Utrecht en N.E.C. tegenover elkaar. De trainer van FC Utrecht won in het seizoen 1985/1986 als speler van Anton Janssen met 1-2 in Nijmegen. Tussen 1994 en 2001 speelde Janssen twaalf wedstrijden met N.E.C. tegen FC Utrecht waarvan hij vier keer wist te winnen, vier keer gelijk speelde en vier keer met een nederlaag van het veld stapte.

Spelers die voor beide clubs uitkwamen
Een aantal spelers speelde zowel in het eerste elftal van FC Utrecht als in die van N.E.C.: Arno Arts, Chris Kronshorst, Daan Bovenberg, Edo Ophof, Emiel van Eijkeren, Frank Demouge, Harry van der Ham, Leroy George, Mitchell van der Gaag, Patrick van Diemen, Piet Hamberg, Ulrich Cruden en Willy Carbo.

Feitjes en weetjes: NEC – FC Utrecht

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.