Feitjes en Weetjes: FC Utrecht – Ajax

FC Utrecht is het zwarte beest van Ajax. In deze eeuw dan toch zeker. Sinds het seizoen 2000/2001 pakte geen ploeg zoveel punten tegen de Amsterdammers in thuiswedstrijden als FC Utrecht: 26 stuks; acht zeges, twee puntendelingen en vier verliesbeurten. Ook op bezoek bij PSV (24 punten), AZ (20) en Vitesse (20) is Ajax trouwens niet lekker in zijn sas.

Al vijf thuiswedstrijden is FC Utrecht nu ongeslagen tegen Ajax. De laatste twee onderlinge ontmoetingen in Stadion Galgenwaard eindigden in een gelijkspel (1-1 en 0-0) en de drie partijen daarvoor werden door FC Utrecht stuk voor stuk gewonnen; met respectievelijk 6-4, 3-0 en 2-0.

Knap? Absoluut. Uniek? Nee, toch niet. In 1998-2004 bleef FC Utrecht zes keer op rij thuis ongeslagen tegen Ajax, dat het zelfs zeven keer op rij in bedwang hield in de periode 1985-1991.

De laatste thuisoverwinning van FC Utrecht op Ajax, dat was een waar spektakelstuk: 6-4 werd het. Tien goals in Stadion Galgenwaard. Over dat stadion gesproken: er is dit seizoen al 56 keer in gescoord. Maar in één stadion in Europa (gekeken naar de hoogste divisies van Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje en Nederland) waren meer goals te zien: FC Barcelona’s Camp Nou, waarin tot nu toe 57 doelpunten vielen.

Maar twee clubs kregen dit seizoen meer scoringskansen dan FC Utrecht, dat er 60 bij elkaar voetbalde. Dat zijn PSV (85 stuks) en Feyenoord, dat er 75 liet noteren.

Over Edouard Duplan wordt gezegd dat hij in duels met Ajax boven zichzelf uitstijgt. Zeker is dat de Fransman in vorm is: in de laatste drie Eredivisieduels van FC Utrecht maakte hij een doelpunt. Dat is zijn beste reeks ooit. Oh, en zijn prestaties tegen Ajax? Van zijn 28 Eredivisiegoals, maakte Duplan er 6 tegen de Amsterdammers; 5 namens FC Utrecht en 1 als speler van Sparta Rotterdam. Hij is gedeeld topscorer van FC Utrecht in duels tegen Ajax, samen met Leo van Veen.

Oppassen geblazen is het morgenmiddag (zondag) voor FC Utrecht’s Chris Kum en Jeff Hardeveld en voor de Ajacieden Davy Klaassen, Arkadiusz Milik en Daley Sinkgraven; die vijf spelers staan op scherp en moeten de volgende competitiepartij van hun team missen als ze een gele kaart krijgen.

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.