Feitjes en Weetjes: FC Groningen – FC Utrecht

Zes keer lukte het FC Utrecht om in Eredivisieverband de volle drie punten mee terug naar de Domstad te nemen vanuit Groningen. De plaatselijke FC van aldaar hield bij 17 van de eerdere 35 ontmoetingen de punten in eigen huis en twaalf keer speelden de FC’s in Groningen tegen elkaar gelijk.

FC Groningen doet het in zijn eigen Euroborg de laatste tijd uitstekend. Al elf Eredivisiethuiswedstrijden in successie stapten ze niet als verliezer van het veld in de eigen thuishaven, waar het vorig seizoen nog met 2-0 te sterk bleek voor FC Utrecht.

FC Utrecht is er alles gelegen op zondag weer eens te winnen. De laatste vier keer dat de ploeg van trainer/coach Robby Alflen in actie kwam op zondag, trok de ploeg telkens aan het kortste eind.

FC Groningen-thuis was, eerder dit seizoen, de wedstrijd waarin Ruud Boymans zijn debuut voor FC Utrecht in competitieverband maakte. De spits luisterde zijn eerste optreden in Stadion Galgenwaard namens de Utrechters op met een doelpunt; de enige goal van de middag (1-0). Morgen (zondag) ontbreekt de matchwinner van de heenwedstrijd bij FC Utrecht. De clubtopscorer is herstellende van een blessure, die hem nog zeker enkele weken aan de kant houdt.

Boymans maakte dit seizoen negen treffers; evenveel als Michael de Leeuw, de clubtopschutter van FC Groningen. Hoewel over hem vaak wordt gezegd dat hij veelal invaller is, begon hij bij twaalf van de zeventien optredens in competitieverband dit seizoen in de basis van het team van trainer Erwin van de Looi.

FC Groningen gaat aan kop als het gaat om het moeten toestaan van schoten richting doel. Al 285 keerprobeerde de tegenstander dit seizoen de Groningse goal te bestoken. Geen enkele ploeg kreeg zoveel schoten tegen. FC Utrecht, bijvoorbeeld, moest 223 schoten tegen toestaan; evenveel als Ajax en minder dan koploper PSV. Opvallend is dat FC Utrecht wél meer schoten op doel tegen kreeg dan FC Groningen: 112, dus vrijwel exact de helft van het aantal schoten. FC Groningen moest 100 schoten op doel toestaan.

Zijn de tegenstanders alles behalve zuiver bij de doelpogingen die ze tegen FC Groningen ondernemen, de Groningers zelf zijn juist wél heel secuur. Ze schoten 93 van de 208 keer op doel; een zuiverheidspercentage van 45. Alleen Willem II (47 procent) kan een betere score overleggen in de Eredivisie.

Feitjes en Weetjes: FC Groningen – FC Utrecht

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.