Winst voor FC Volendam tegen Fortuna Sittard

De tijd dat het team van Volendam louter en alleen was samengesteld uit jongens uit het eigen dorp, is al meer dan een halve eeuw terug. De Tollen, Platten, Krassen Zwarthoeden, Schilders, Smitten, Steuren en Veermannen waren herkenbare namen en bovendien uit elkaar te houden door de bijnamen. Bijnamen zijn onlosmakelijk verbonden met het vissersdorp. Spelers van buiten kregen ook vaak een bijnaam opgeplakt. Denk maar aan de Portugees Walter Ferreira, in 1971 de eerste buitenlandse voetballer bij de club. Hij was voor de supporters ’Trapindoelie’.

En nu hebben we Kevin van Kippersluis, die voor het gemak door supporters gewoon ’de Kippenman’ wordt genoemd. Nauwelijks had stadionspeaker Jack Mühren gisteravond omgeroepen dat Daan Klinkenberg was gekozen tot ’man van de wedstrijd’, toen nog in dezelfde minuut een andere belangrijke man werd bejubeld: ’de Kippenman’ dus. Hij werd vanaf het centrum door de opgerukte Raoul Esseboom aangespeeld en liet de bal met een strakke schuiver vanaf de linkervleugel bij de tweede paal over de doellijn rollen, 1-0. Dat was in de 90e minuut. De ontlading bij spelers en supporters was groot.
De matchwinnaar lijkt er patent op te hebben in de slotfase te scoren. In de play-offs maakte hij vorig seizoen het winnende doelpunt tegen FC Eindhoven (2-1).

Metamorfose
Na het nodige blessureleed en de magere resultaten, snakte FC Volendam naar een overwinning. De laatste overwinning was op 30 november tegen Go Ahead Eagels (1-0). Het elftal van FC Volendam had een metamorfose ondergaan voor de wedstrijd tegen Fortuna Sittard.
Coach Robert Molenaar trad met een drastisch gewijzigd team aan met liefst acht andere spelers. Dat kon ook, want de ziekenboeg begint weer behoorlijk leeg te lopen. Alleen Jermano Lo Fo Sang, doelman Hobie Verhulst en Daniel van Son zitten nog in de lappenmand.
Van Velzen, Esseboom, Kwakman en Schouten waren er weer bij. En ook Jack Tuijp mocht weer opdraven. Daan Klinkenberg had tegen VVV-Venlo een prima debuut gemaakt en mocht daar een vervolg aan geven tegen Fortuna Sittard. Hij deed dat met verve.

Lobje
Fortuna dat in de vorige wedstrijd nog met 3-0 van Helmond Sport had gewonnen, werd van meet af op eigen speelhelft teruggedrongen. De hele wedstrijd speelde zich voornamelijk af op de helft van de Limburger. Door de nieuwe aanwinst Elson Hooi op de rechtervleugel en Gyliano van Velzen op de linkervleugel moest de verdediging van Fortuna Sittard vanaf de flanken worden bestookt en Bert Steltenpool en Jack Tuijp in schietstelling worden gebracht. De backs van Fortuna Sittard kweten zich echter goed van hun taak. Jack Tuijp zorgde met een listig lobje in de eerste helft voor de nodige opwinding en Kees Kwakman slaagde er net niet in om vlak voor rust met het hoofd te scoren. Fortuna Sittard kwam in de gehele wedstrijd slechts tot een afstandsschot van Jordi Briels dat net over de kruising ging.

Effect
FC Volendam bleef ook in de tweede helft de aanvallende ploeg. Tot echte scoringskansen tegen het verdedigend ingestelde Fortuna kwam het echter niet, al speelden zich zo nu en dan wel hachelijke momenten voor het doel van de Limburgers af. Molenaar haalde Van Velzen een kwartier voor tijd naar de kant voor Van Kippersluis en wisselde Jack Tuijp in de 80e minuut voor Dylan Mertens. Dat sorteerde nog effect. Dankzij de treffer van ’de Kippenman’ kwam de zege alsnog terecht bij de ploeg die daar recht op had. Met vertrouwen kan FC Volendam volgende week afreizen naar Eindhoven om daar tegen Jong PSV te laten zien dat het weer op de goede weg is.

Scoreverloop:
1-0 Van Kippersluis (90.)

Arbitrage:
Scheidsrechter: Berben
Gele kaart: Saddiki (Fortuna Sittard)

Toeschouwers:
3854

Opstelling FC Volendam:

Jeroen Verhoeven, Ties Evers, Henny Schilder, Erik Schouten, Daan Klinkenberg, Raoul Esseboom, Kees Kwakman, Jack Tuijp (80. Dylan Mertens), Elson Hooi, Bert Steltenpool, Gyliano van Velzen (76. Kevin van Kippersluis).

Opstelling Fortuna Sittard:
Kaya, Ospitalieri, De Regt, Janssen, Schroijen, Van Son, Mares, Briels, Lekesiz (46. Loen), Hutten, Mert (46.

Door Cor Westerveld

Winst voor FC Volendam tegen Fortuna Sittard

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.