FC Volendam – FC Groningen

Ron Jans verotschuldigt bij Jeroen VerhoevenDijk van een invalbeurt Matavz

FC Groningen heeft zondagmiddag in Volendam met 1-0 gewonnen van de plaatselijke FC. Invaller Tim Matavz was in de slotfase matchwinner in het vissersdorp.

In Volendam moest coach Ron Jans in de laatste reguliere uitwedstrijd van het seizoen redelijk improviseren. Naast de geblesseerden Andersson, Pedersen en de geschorste Sankoh raakten afgelopen week ook Martijn Meerdink en Fredrik Stenman geblesseerd. Marcus Berg keerde terug van een schorsing en Gonzalo Garcia van een blessure. Hij begon net als Evgeniy Levchenko en Goran Lovre op de bank.

Daardoor waren er basisplaatsen voor Shkodran Metaj als linksback, begon Ondrej Svejdik naast Granqvist achterin in het centrum, Paul Matthijs als controleur, Oluwafemi Ajilore als aanvallende middenvelder. Kluin en Berg vormden het aanvalskoppel.

De eerste helft was zeer rommelig van beide kanten. Uitgespeelde aanvallen waren op een hand te tellen. In de beginfase kreeg Marcus Berg namens FC Groningen een schotkans. Ook Luciano had al eens handelend moeten optreden bij een zeer scherpe voorzet. In de loop van de eerste helft kreeg Koen van de Laak een kopkans en in het derde kwartier kreeg Granqvist een bal niet goed op de slof.

De thuisclub was in het eerste bedrijf toch wat dreigender zonder echt tot gevaarlijke schoten te komen. Met een kleine dosis geluk bleef Groningen op die manier op de been. Na de onderbreking werd Pepijn Kluin afgelost door Gonzalo Garcia. Daardoor kreeg de FC voorin een verse kracht en moest Volendam zich vaker bezighouden met verdedigen.

In eerste instantie claimde ex-FC’er Jack Tuyp een strafschop zoals zijn collega-spits Marcus Berg dat in de eerste helft al had gedaan. Arbiter Bossen zag echter geen overtreding in de actie. FC Groningen was vervolgens zeer gevaarlijk in de persoon van Andreas Granqvist die van dichtbij echter naast het doel van Jeroen Verhoeven mikte. Even later was er een voorzet van Volendam die wonderwel niet tot een kans leidde maar tot opluchting bij de Groninger defensie.

De grootste kans was voor die andere ex-FC’er, Dominique van Dijk. Hij dwong doelman Luciano tot een ultieme redding. Het was eigenlijk de laatste grootste inspanning die de Braziliaan moest leveren in de wedstrijd. Daarna werd er door de thuisploeg vooral geschoten met veel te veel adrenaline in de benen. Zo schoot invaller Narsingh over het doel Groningen en mikte in de slotfase ook invaller Arvid Smit te hoog. Hij was de derde oud-Groninger die in actie kwam in het oranje.

In de tussentijd had bij FC Groningen de tweede invaller, Evgeniy Levchenko, van zich doen spreken. Op aangeven van topscorer Marcus Berg dacht hij de openingstreffer aan te hebben getekend. Het feestje ging echter niet door, wegens buitenspel. Invaller Gonzalo Garcia had na een prachtige combinatie al eens het lijf van Verhoeven getroffen.

Ook voor de derde invaller aan Groninger zijde was het een gedenkwaardige middag. Tim Matavz, die drie minuten voor tijd Marcus Berg afloste en door de vier minuten extra tijd uiteindelijk zeven minuten binnen de lijnen van het kunstgras stond, was namelijk in de slotfase het feestvarken. Hij zag zijn inzet allereerst nog gekeerd, maar punterde in de laatste seconde alsnog de 0-1 binnen.

Daarmee was het nu eens niet invaller Melvin Platje die een hoofdrol vertolkte in Volendam. In tegenstelling tot de andere vijf invallers kwam hij slechts tot één doelpoging. Daarnaast hield hij samen met zijn collega’s overigens wel de verdediging van de bezoekers flink bezig. Maar in de slotfase gaf de ervaring aan Groninger zijde toch de doorslag en werd het uiteindelijk ‘niets’ in een ‘alles of niets’-poging van de thuisclub.

Gele kaarten waren er ook nog, maar die bleven zonder verdere gevolgen. Shkodran Metaj pakte er eentje halverwege de eerste helft. Marcus Berg kreeg zijn achtste gele kaart, opnieuw wegens spelbederf, maar kan volgende week wel in actie komen. Arvid Smit kreeg kort voor de treffer van Groningen een gele kaart.

Door de zege is FC Groningen definitief zesde en zal volgende week thuis tegen NAC Breda de blik ook op de resultaten van de andere velden gericht zijn. Daaruit zal mogelijk de tegenstander van FC Groningen naar voren komen. Als nummer 6 speelt Groningen tegen de nummer 7 of 9. Dit is nog afhankelijk van de vraag of Heerenveen PSV nog inhaalt en Heerenveen of Twente op 17 mei de KNVB-beker in de wacht sleept. Ook de vraag of de eerste wedstrijd op 16 of 21 mei gespeeld zal worden, is nog actueel. Wel is duidelijk dat Groningen met een uitwedstrijd zal beginnen.

Opstelling FC Groningen
Luciano; De Roover, Svejdik, Granqvist, Metaj, Matthijs (70′ Levchenko), Ajilore, Holla, Van de Laak, Berg (88′ Matavz), Kluin (46′ Garcia).
Rest bank: Van Loo, Lovre, Matavz, Veldmate, Hiariej.

Opstelling FC Volendam
Verhoeven, Koning, Schilder, Boots (81′ Smit), Meijers, Bakens, Van Dijk, Yildiz, Tuyp (70′ Narsingh), Sheotahul, Van Zaanen (56′ Platje).
Rest bank: Kuperus, Van der Werff, Hofstede, Maynard.

Toeschouwers: 5.917
Score: 94′ Matavz 0-1

Scheidsrechter: Bossen
Grensrechters: De Vree en Van der Zanden
Vierde official: Van Meenen
Gele kaarten: 62′ Metaj (op Yildiz), 84′ Berg (spelbederf), 94′ Smit (op Van de Laak)

Opstelling FC Volendam
Verhoeven, Meijers, Koning, Yildiz, Schilder, Bakens, D Van Dijk, Boots(’81 Smit), Sheotahul, Tuyp(’70 Narsingh), Van Zaanen(’55 Platje)
Res. bank: Kuperus, Kok, Ruiter, Maynard, van der Werff, Sterk, Ent, De Lange, Valenta, de Wit, Hofstede, Onal

Opstelling FC Groningen
Da Silva, Granqvist, Svejdik, De Roover, Holla, Ajilore, Matthijs(’70 Levchenko), Metaj, van de Laak, Berg(’87 ), Kluin(’46 Gonzalo)
Res. bank :van Loo, Koopmans, Stenman, Sankoh, Hiariej, Olijve, Lovre, Veldmate, Meerdink, Andersson, D. Krohne, Pedersen

Scores: 90′ Matavz 0-1

Gele kaarten: 62′ Metaj ,84′ Berg ,90′ Smit

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.