FC Groningen – FC Volendam

Jeroen verhoeven fc groningen fc volendamFC Groningen heeft vanmiddag in Euroborg met 5-0 gewonnen van FC Volendam. Drie treffers vielen voor de pauze, twee erna. Koen van de Laak maakte twee treffers. Het is voor de FC de grootste Eredivisiezege in zeventien jaar.

Bij FC Groningen keerden drie spelers terug in de basisopstelling ten opzichte van het verloren duel bij NAC Breda. Andreas Granqvist was terug van een schorsing van één duel en Oluwafemi Ajilore en Fredrik Stenman waren er weer bij na blessures die hen twee duels aan de kant hielden. Aan de kant van FC Volendam had trainer Adelaar zijn basisopstelling op één plek moeten wijzigen. Hij moest ex-Groninger Jack Tuyp vervangen omdat de topscorer geblesseerd was.

Kopbal
Het eerste kwartier van de wedstrijd zal in de samenvatting bijna overgeslagen kunnen worden, op één moment na. En dat was wel meteen een heel belangrijk moment want in de vijftiende minuut scoorde FC Groningen namelijk het eerste doelpunt van de middag. Een prachtige voorzet van Fredrik Stenman werd door Koen van de Laak binnen geknikt: 1-0.

Vier minuten later was de volgende geslaagde aanval opnieuw goed voor een doelpunt. Koen van de Laak stond nu aan de basis van de goal. Hij gaf een voorzet die vlak voor de achterlijn nog werd teruggehaald door Marcus Berg. Die zag hoe Goran Lovre voor het doel in de goede positie stond om de 2-0 aan te tekenen.

Bovenhoek
In de 23ste minuut van de wedstrijd scoorde FC Groningen een doelpunt ‘uit het boekje’. Een uitworp van doelman Luciano kwam terecht bij Ondrej Svejdik die via een uiterste krachtsinspanning nog door de Tsjech werd binnengehouden. Na een rush langs de rechterzijlijn gaf hij voor, zag hoe Marcus Berg de bal nog even toucheerde en vervolgens hoe Petter Andersson de bal keihard in de rechterbovenhoek knalde.

Nog voor de pauze kreeg FC Groningen de kans op 4-0 te komen. Een vrije trap van Danny Holla werd door Koen van de Laak gekopt, maar kwam recht in de handen van doelman Jeroen Verhoeven. In de slotfase van de eerste helft kreeg Tim Bakens de eerste gele kaart van de wedstrijd. Er ging een raar misverstand aan vooraf waarbij FC Volendam de bal probeerde terug te schieten naar doelman Luciano van Groningen en de aanval uitdraaide op een gevaarlijke counter van de gasten.

jeroen verhoeven fc groningen fc volendamWissels
In de tweede helft wilde Groningen breken met de eerder thuisduels waarin een 3-0 ruststand uiteindelijk ook de eindstand betekende. In de zesde minuut slaagde de thuisspelende FC daar al in. Na een hakballetje van Goran Lovre en een voorzet van Ondrej Svejdik maakte Koen van de Laak inglijdend de 4-0. Zes minuten later kreeg Lovre, de maker van 2-0, nog een enorme kans geboden door Danny Holla, maar schoot de Serviër nipt naast. Daarna was het tijd om te wisselen. Fredrik Stenman, net terug van een blessure, werd na ruim een uur afgelost door Shkodran Metaj.

Bij Volendam was Hofstede in de rust al vervangen door Maynard en liet Frans Adelaar ook Furdjel Narsingh nog opdraven in de plaats van Melvin Platje. Een kwartier voor tijd stond Berry Powel klaar om in te vallen, toen Gibril Sankoh een strakke pass van achteruit verstuurde op Marcus Berg. De aanvallers van FC Groningen hielden het aantal buitenspelgevallen de hele wedstrijd al laag en nu kon ook Marcus Berg doorgaan. Heel beheerst rondde hij af en tekende hij daarmee zijn zevende seizoenstreffer aan: 5-0.

Publiekswissel
Goran Lovre kreeg vervolgens van zijn trainer Ron Jans een publiekswissel en hief de arm van de middenvelder nog eens extra in de lucht. Vier minuten later kon Gonzalo Garcia ook nog ruim tien minuten meepakken in de plaats van Marcus Berg. Het slotkwartier kenmerkte zich door enkele ‘waves’ in Euroborg waarin deze keer de sfeer ook de tweede helft optimaal was. De twee bussen meegereisde Volendammers vermaakten zich ondanks de ruime achterstand ook prima en feestten mee. In de slotfase kreeg Hamit Yildiz nog een gele kaart in een verder zeer sportief verlopen ontmoeting.

Komende week heeft FC Groningen twee wedstrijden op het programma staan. Aanstaande woensdag gaat de FC in KNVB-bekerverband op bezoek bij Telstar in Velsen. Dat duel tegen de nummer achttien van de Jupiler League begint om 20.00 uur. De kaartverkoop voor FC-fans loopt tot en met maandag. Op zondag 16 november speelt de FC opnieuw thuis. Het duel met de nummer 16 van de Eredivisie begint om 14.30 uur in Euroborg. De kaartverkoop voor dit duel loopt zo lang de voorraad strekt via TicketBox en internet.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Svejdik, Sankoh, Granqvist, Stenman (63’ Metaj); Ajilore, Holla, Lovre (76’ Powel); Van de Laak, Berg (79’ Garcia), Andersson.
Rest bank: Van Loo, Hiariej, Cahais, Matthijs.

Opstelling FC Volendam
Verhoeven; Koning, Boots, Bakens, Meijers; Yildiz, Valenta, De Lange; Platje (66’ Narsingh), Hofstede (46’ Maynard), Sheotahul.
Rest bank: Kuperus, Schilder, De Wit, Keizer, Onal.

Toeschouwers: 21.581 (uitverkocht)
Scores: 15’ Van de Laak (Stenman) 1-0, 19’ Lovre (Berg) 2-0, 23’ Andersson (Svejdik) 3-0; 51’ Van de Laak (Svejdik) 4-0, 75’ Berg (Sankoh) 5-0.

Scheidsrechter: Janssen
Grensrechters: Siebert en Zeinstra
Vierde official: Gözübüyük
Gele kaarten: 45’ Bakens, 84’ Yildiz

Da Silva, Granqvist, Stenman(’62 Metaj), Sankoh, Svejdik, Holla, Lovre(’76 Powel), Ajilore, Andersson, van de Laak, Berg(’78 Garcia)
Res. bank: van Loo, Koopmans, Cahais, de Roover, Hiariej, Veldmate, Meerdink, Matthijs, Levchenko, Kluin

Verhoeven, Meijers, Koning, Yildiz, Bakens, Boots, Platje(’66 Narsingh), De Lange, Valenta, Hofstede(’46 Maynard), Sheotahul
Res. bank :Kuperus, Kok, Ruiter, Schilder, van der Werff, Sterk, Smit, Ent, D Van Dijk, de Wit, Lopes, Tuyp, Van Zaanen

Scores: 15′ van de Laak 1-0 ,19′ Lovre 2-0 ,23′ Andersson 3-0 ,51′ van de Laak 4-0 ,75′ Berg 5-0

Gele kaarten: 45′ Bakens ,84′ Yildiz