AUDIO Jeroen Verhoeven bij Radio 538 over FC Volendam – SC Heerenveen (KNVB Beker)

Heerenveen gunt Volendam geen Europees avontuur

Lang werd (en zal) er nog nagepraat worden over het moment dat Dominique van Dijk vlak voor rust binnen de beruchte lijnen door Michael Sevec van Heerenveen met een overtreding van scoren werd afgehouden. Scheidsrechter Björn Kuipers zag er geen strafschop in. Na de beelden gezien te hebben, gaf hij ruiterlijk toe dat de bal op de stip had gemoeten. Het was het cruciale moment in de wedstrijd. Heel sneu voor de thuisclub. Terecht dat FC Volendam zich zwaar benadeeld voelde door Kuiper. De bal had op de stip gemoeten en Heerenveen de wedstrijd moeten voortzetten met 10 man. Scheidsrechters zijn ook maar mensen. Het zou in dit soort situaties voor scheidsrechters prettig zijn om terug te kunnen vallen op beelden die door camera’s zijn vastgelegd en terug te kunnen komen van een eerdere foutieve beslissing. Maar zolang de hulp van camera’s niet is toegestaan, blijft er in het voetbal onrecht bestaan. De ene keer in je voordeel, de andere keer in je nadeel. Dat heb je zelf niet in de hand (Platje soms wel…).

Frans Adelaar was wel zo reëel om na afloop te verklaren dat Heerenveen verdiend had gewonnen. Over de gehel wedstrijd genomen hadden de Friezen het beste van het spel. Waarbij de opmerking dat Volendam in de tweede helft wel twee keer de kans kreeg om de achterstand goed te maken. Waar echter tegen Feyenoord Dominiue van Dijk twee keer het doel wist te vinden, miste hij tegen Heerenveen de precisie. Ook de voor Jack Tuyp ingevallen Melvin Platje kreeg nog een mogelijkheid in de tweede helft om meer te halen uit een kansrijke positie, maar de hardwerkende Bussummer was te gehaast.
In de openingsfase had Volendam niet te klagen toen Danijel Pranjic zich mengde tussen een terugspeelbal van Gerry Koning op doelman Jeroen Verhoeven. Dankzij Jeroen Verhoeven bleef de actie van Koning nog zonder gevolgen. Maar in de 10e minuut was het wel raak toen Viktor Elm mocht uithalen. Op zijn schuiver in de uiterste hoek was doelman Jeroen Verhoeven kansloos, 0-1. Heerenveen probeerde de wedstrijd snel te beslissen. De verdediging van de thuisclub moest alle zeilen bijzetten om dat te voorkomen. Voor het eerste echte wapenfeit van de thuisclub tekende Yannick de Wit. Zijn afstandschot trof echter geen doel.

Hervatting
Bracht Volendam twee weken terug nog in de slotfase Heerenveen in het eigen Abe Lenstra Stadion nog in grote problemen door kans op kans te creëren, in het bekerduel had de thuisclub veel meer moeite om de verdediging van de Friezen te slechten. De kansen kwamen er uiteindelijk wel, maar aan de andere kant ontstonden ook herhaaldelijk gevaarlijke situaties voor het doel van Jeroen Verhoeven. Vaak zat er net op tijd een Volendam been tussen om de Friezen van scoren af te houden. Nadat Platje in het veld was gekomen voor Tuyp, werd Volendam gevaarlijker. Het was Platje die vanaf de rechtervleugel Sheotahul bereikte en na diens overstap had Dominique van Dijk op links de bal voor het inschieten, maar hij schoot naast. Aaron Meijers stuurde Van Dijk daarna nog een keer weg naar doelman Brian Vandenbussche (pal voor rust ingevallen voor Hans Vonk). Met het been wist de Heerenveen-doelman de 1-1 te voorkomen. Het was in de 84e minuut de dekselse Pranjic (hij weer) die een definitief einde maakte aan de Europese dromen van Volendam. Pranjic bleek sneller met de bal dan Henny Schilder zonder. Met links schoot hij Heerenveens tweede treffer achter doelman Jeroen Verhoeven, 0-2.
Volendam kan zich op de volgende ’finale’ gaan richten: zaterdagavond in Kerkrade tegen Roda JC. In de strijd om de KNVB-beker wist Volendam eerder dit seizoen in een knotsgekke wedstrijd met Platje in de hoofdrol de Limburgers te verslaan. Roda JC is op revanche belust. Aan Volendam de taak om zaterdagavond goed bij de les te blijven.

Door: Cor Westerveld