Benauwde zege Ajax op Volendam

Jeroen verhoeven ajax tegen fc volendamAMSTERDAM – Ajax dacht zondag tussen beide duels met Fiorentina in de UEFA Cup door even niet aan de Europese verplichtingen voor het volgende seizoen.

De Amsterdammers speelden zo gemakzuchtig tegen FC Volendam dat de hekkensluiter van de eredivisie tot de slotminuut hoop op een stuntje mocht koesteren. Ajax won uiteindelijk nipt (2-1), ook omdat de tegenstander in de slotfase twee uitstekende kansen op de gelijkmaker miste.

Aanvaller Rowin van Zaanen stuitte op doelman Maarten Stekelenburg en invaller Melvin Platje raakte de paal. Platje trof even later nog wel doel, maar deze treffer werd terecht wegens buitenspel afgekeurd. Dit weerhield de supporters in de ArenA niet om de thuisclub met een striemend fluitconcert naar de kleedkamer te sturen.

Marco van Basten miste tegen FC Volendam de geblesseerden Jan Vertonghen, Gabri, Urby Emanuelson, Eyong Enoh, Dario Cvitanich en Siem de Jong. Ondanks de overvolle ziekenboeg liet de oefenmeester Miralem Sulejmani op de bank beginnen. De duurste aankoop uit de Amsterdamse clubgeschiedenis (16 miljoen euro) beleefde wegens aanhoudend blessureleed een moeilijke start bij Ajax. De Serviër heeft Van Basten in de zestien competitieduels dat hij wel fit was ook onvoldoende kunnen overtuigen.

Sulejmani was tijdens de bewuste wedstrijden weliswaar goed voor zeven competitietreffers en vier beslissende voorzetten. Hij scoorde eigenlijk alleen in de uitduels met De Graafschap en NEC een ruime voldoende. Het gebrek aan vorm was niet de enige oorzaak voor de wisselbeurt van Sulejmani. Van Basten wilde Leonardo graag belonen voor zijn sterke invalbeurten afgelopen week tegen Feyenoord en Fiorentina. De Braziliaan kreeg pas voor de derde keer dit seizoen een basisplaats. Helaas voor Leonardo kon hij net als tijdens de duels met Roda JC en Heracles niet laten zien dat hij ook vanaf de eerste minuut het verschil kan maken. Hij kwam tot veel te weinig geslaagde acties en onderscheidde zich vooral met verongelijkte gebaartjes.

Jeroen verhoeven klem ajax fc volendamNet als eerder deze maand tegen Heracles (2-2) verzuimde Luis Suarez de thuisploeg een makkelijke middag te bezorgen. De spits miste in het eerste kwartier twee riante mogelijkheden op de openingstreffer. Volendam was in de vijftiende minuut zorgvuldiger in de afwerking. Domique van Dijk liep knap weg van Thomas Vermaelen en bediende Gerson Sheotahul op maat: 0-1.

Ajax kreeg in het resterende half uur van de eerste helft vier goede kansen op de gelijkmaker. Alleen Suarez scoorde in de 28e minuut met het hoofd.

Van Basten wisselde in de rust Sulejmani voor Kennedy Bakircioglü, de maker van het enige doelpunt donderdag tegen Fiorantina. Ismaïl Aissati debuteerde na een uur in de hoofdmacht van Ajax. De aan het begin van het seizoen van PSV overgekomen middenvelder speelde na een langdurige knieblessure pas een half uurtje met Jong Ajax. Aissati kon het gebrek aan wedstrijdritme niet camoufleren.

Ajax won uiteindelijk van Volendam omdat Thomas Vermaelen in de 76e minuut een voorzet van Sulejmani met zijn been achter doelman Verhoeven frommelde (2-1). De Amsterdammers kregen daarna hulp van Volendam, dat nog twee uitstekende kansen op de gelijkmaker miste. (ANP)