Adieu, troetelbeer FC Volendam

Treurnis bij fans en spelers van Volendam, onder wie doelman Jeroen Verhoeven

DOETINCHEM – De troetelbeer van het land dat het seizoen begon als het lachertje, zich daarna oprichtte maar uiteindelijk toch is gedegradeerd, valt volgend jaar weer te zien op vrijdagavond.

Aan de Langeleegte in Veendam en in de barakken van Velsen-Zuid met voetbal zonder opsmuk. FC Volendam degradeerde en Jan Smit reed zonder iets te zeggen naar huis. Voorzitter Henk Kras vierde zijn verjaardag gisteravond als preses van een eerste-divisieclub met een oranje-zwarte sjaal om de nek.Het was stil geweest in de kleedkamer van Volendam na een wedstrijd die wendingen had als een achtbaan. Op het veld kreeg Melvin Platje troostende armen van Jeroen Verhoeven om zich heen, zijn hoofd verdween er helemaal in. De keeper troostte iedereen die hij tegenkwam. Trainer Frans Adelaar liep naar zijn spelers toe, een voor een, terwijl een camerateam achter hem aan hobbelde.

Een draaikolk van emoties was het op De Vijverberg, waar toeschouwers toch gewend zijn aan duels op leven en dood. Virtueel waren De Graafschap en Volendam deze middag beide wel een keer gedegradeerd. Virtueel waren ze allebei wel een keer veilig. Maar FC Volendam ligt eruit en De Graafschap gaat met Roda JC verder in de play-offs.

FC Volendam keerde na een achterstand terug in de wedstrijd door Melvin Platje, de speler die een apart hoofdstuk in het jaarboek van de club verdient. Na de gelijkmaker van Gerson Sheotahul slalomde Platje door de verdediging heen en bediende Jack Tuyp. Die scoorde en handhaving was binnen handbereik. Maar hoe schlemielig kan een club degraderen?

Gerry Koning, naast voetballer actuaris van beroep, verschalkte zijn eigen doelman toen hij wilde ingrijpen bij een doelpoging van Ben Sahar. De Israëlische spits die zich verwonderd moet hebben over de wetten van het Nederlandse degradatievoetbal wat hij sinds januari moet spelen. Volgend seizoen verkeert hij misschien wel weer in de kringen van Londens klatergoud bij Chelsea, met Didier Drogba aan zijn zijde. Gisteren vocht hij duels uit met Tim Bakens en Henny Schilder, die in de rug werden gesteund door Steve de Ridder.

De eerste Volendamse tegengoal van gisteren was ook al zo gek geweest. Stephan Keller kopte een vrije trap tegen de binnenkant van de paal waarna doelman Verhoeven, volgens scheidsrechter Vink, pas achter de doellijn redde. De arbiter deed er even over om tot die beslissing te komen.

Met de handen in zijn zakken en een oranjezwarte sjaal om de nek legde Volendam-voorzitter Henk Kras na afloop uit dat de begroting, toch al de laagste van de eredivisie, nu met twee miljoen euro omlaag moet.

,,Het was een curieuze middag na een curieus seizoen,’’ zei de voorzitter ook nog. ,,Voor een gelijkspel had ik getekend. Niemand had toch verwacht dat Feyenoord het tegen Roda JC zou verprutsen?’’

Even daarvoor had hij de spelersgroep toegesproken. Hij herhaalde er de woorden van begin deze week. ,,Het is ondanks alles toch een mooi seizoen geweest,’’ had hij gezegd.

Trainer Adelaar zat stuk: ,,Dit is een grote teleurstelling. Winst en verlies kunnen dicht bij elkaar liggen. Dit gevoel zal nog wel even blijven duren. Dat verwerk je niet even. Ik moet mijn spelers een compliment maken over het seizoen en ook voor deze wedstrijd.’’

Adelaar kan terugkijken op een seizoen met hoogtepunten. In de beker was er een knappe opmars die reikte tot de halve finales. In de eredivisie was het aanvankelijk incasseren geweest. Na zeven opeenvolgende nederlagen lachte iedereen de ploeg met de laagste begroting van de eredivisie uit. Later kwam er de sympathie, alleen al door de aanvallende spelwijze van de club. ,,Maar dat heeft ons niet genoeg punten opgeleverd,’’ zei Adelaar gisteren.

De trainer blijft in elk geval volgend seizoen bij Volendam. Of basiskrachten als Tim Bakens en Paul de Lange dan ook in de Jupiler League te bewonderen zijn, valt te bezien.

De twee basiskrachten tekenden begin dit seizoen niet voor niets een eenjarig contract bij de club. ,,Degradatie staat niet goed op je cv,’’ wist Paul de Lange te vertellen.

,,De entourage van de Jupiler League is wel heel anders dan de eredivisie,’’ zei Tim Bakens al voor de wedstrijd op de Vijverberg.

De dit seizoen doorgebroken talenten Gerson Sheotahul en Melvin Platje lijken vooralsnog door de Volendamse club behouden te kunnen blijven. Maar zij hebben de afgelopen maanden wel naam gemaakt in de eredivisie.

Troetelbeer FC Volendam

Bron: AD Sportwereld.nl

Door Nik Kok

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.