Willem II – Ajax 1-3

Ajax heeft zondagmiddag met 1-3 gewonnen bij hekkensluiter Willem II. Het elftal van trainer Frank de Boer ging de rust in met een 1-0 achterstand. Pas in de tweede helft kwam Ajax op gang en werd er drie keer gescoord door achtereenvolgens Siem de Jong, Jan Vertonghen en Christian Eriksen. Willem II speelde het laatste kwartier met tien man na een rode kaart voor invaller Halilovic.

De statistieken van eerdere wedstrijden tegen de Tricolores spraken vooraf ruimschoots in het voordeel van Ajax. Van de 73 ontmoetingen met Willem II in de Eredivisie heeft Ajax er zeven verloren, vijf gelijkgespeeld en maar liefst 61 gewonnen. Ook de thuisontmoeting in september dit seizoen won Ajax van Willem II dankzij twee doelpunten van voormalig Ajacied Luis Suarez. Toch duurde het zondag lang voordat Ajax de 62e zege op Willem II veiligstelde. Een rommelige middag leverde Ajax uiteindelijk geen averij op.

Ajax startte de competitiewedstrijd tegen Willem II met een wijziging in het vertrouwde basisteam. Jeroen Verhoeven startte in het doel bij Ajax. De geboren Naarder zal zijn keeperskwaliteiten de komende weken vaker laten zien, aangezien Maarten Stekelenburg voorlopig niet in actie kan komen. De aanvoerder van Ajax brak zaterdag tijdens de training zijn rechterduim, waardoor hij vier tot zes weken is uitgeschakeld. Verhoeven had voor het treffen met Willem II één competitiewedstrijd achter zijn naam staan. In oktober verdedigde hij dertig minuten lang het doel tegen Excelsior (2-2), waarin hij zeer fraaie reddingen maakte.

jeroen verhoeven Willem II – Ajax 1-3Met een zondagsschot zette Jan Vertonghen Ajax kort voor tijd op een 1-2 voorsprong. Met een zondagsschot zette Jan Vertonghen Ajax kort voor tijd op een 1-2 voorsprong.
Onder zwaaiende bewegingen van de Willem II-mascotte en de welbekende hit Thunderstrike van ACDC werd het publiek warm gemaakt voor de wedstrijd. En thunderstrike was het voor Willem II in de eerste helft zeker. Het team van Gert Heerkes verraste menigeen door volop in de aanval te gaan. Via Maceo Rigters opende Willem II het vuur. Rigters schoot van grote afstand snoeihard op het doel van Ajax. Verhoeven liet zijn kwaliteiten meteen zien door op katachtige wijze het schot naar rechts te keren. De daarop volgende kopkansen via Bart Biemans en de van Ajax gehuurde Jan-Arie van der Heijden gingen naast.

Ajax kwam enkele minuten later pas op gang. Miralem Sulejmani probeerde met een zacht schot op het Willem II-doel keeper Vladan Kujovic wakker te schudden. Ook Christian Eriksen liet even van zich spreken nadat Giovanni Gravenbeek en Ricardo Ippel beiden balverlies leden door miscommunicatie. De Deen greep zijn kans en schoot in handen van Kujovic. Tot echte uitgespeelde mogelijkheden kwam Ajax nog niet.

jeroen verhoeven Willem II – Ajax 1-3Toch was het Willem II dat na twintig minuten op voorsprong kwam. Nadat Verhoeven een schot van Juha Hakola rommelig wegbokste, profiteerde Rangelo Janga van een onoplettende Toby Alderweireld en passeerde Verhoeven; 1-0. Ook na de 1-0 bleef Willem II loeren op nog een doelpunt, maar nog een keer tot scoren kwamen ze niet.

De Boer wisselde aan het begin van de tweede helft Lorenzo Ebecilio – die voor de volgende competitiewedstrijd is geschorst – en Demy de Zeeuw voor Aras Özbiliz en Dario Cvitanich. Met de nóg aanvallendere ploeg was het voor Ajax zaak om de gelijkmaker zo snel mogelijk te maken. En dat gebeurde. In de eerste minuut van de tweede helft schoot Siem de Jong de gelijkmaker binnen nadat hij goed werd vrijgespeeld door Özbiliz. De Armeense rechtsbuiten speelde zich kort na het doelpunt opnieuw op fraaie wijze vrij en zette goed voor op Sulejmani. De Serviër schoot vanaf links op de lat. Uit de daaropvolgende hoekschop kopte De Jong in handen van de Willem II-doelman. Daarmee was Ajax in de eerste vijf minuten na rust gevaarlijker dan tijdens de hele eerste helft.

jeroen verhoeven Willem II – Ajax 1-3Met de inzet van Denis Halilovic voor Hakola in de zestigste minuut stopte de Tilburgse aanval en werd er volop verdedigd. Halilovic stond overigens kort in het veld. Na tien minuten werd hij met een rode kaart van het veld gestuurd nadat hij Vertonghen hard onderuit haalde. De gelegenheidsaanvoerder van Ajax speelde tien minuten voor tijd opnieuw een hoofdrol in het duel. Met een snoeihard afstandsschot bracht de Belg Ajax voor het eerst op voorsprong; 1-2. Het derde Ajax-doelpunt liet niet lang op zich wachten. Op aangeven van Sulejmani snelde

Een gemakkelijke overwinning was het voor Ajax zeker niet. Zo vond ook Ajax-trainer De Boer. ,,Vandaag hebben wij een Ajax gezien met twee gezichten. De eerste helft waren we pover en zacht. Willem II was veel scherper en agressiever. Ik ben blij dat het in de eerste helft ‘maar’ 1-0 is gebleven en dat je het recht kan zetten in de tweede helft. Na de rust hadden we binnen vier minuten meer laten zien dan in de hele eerste helft.’’
Over Verhoeven is De Boer tevreden, ondanks de rommelige eerste goal van Willem II. ,,Verhoeven begon onwennig, maar dat is begrijpelijk. Ineens is hij eerste keeper en keept hij misschien de komende vier tot zes weken. Die goal zag er niet goed uit, maar dat weet hij. Jeroen heeft het goed opgepakt. Hij heeft het verder goed gedaan en we zijn tevreden over hem.’’jeroen verhoeven Willem II – Ajax 1-3

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: ProShots

Willem II – Ajax  1-3