Doelman van Ajax Jeroen Verhoeven: ,,Te zwaar? Ik ben nu eenmaal zo”

MOSKOU – Als het gesprek vijf minuten aan de gang is, de duimbreuk van Maarten Stekelenburg en de moeizame wedstrijd tegen Willem II, inclusief zijn fout, zijn besproken, stipt Jeroen Verhoeven (30) het heikele onderwerp zelf maar aan. ,,Ik zal altijd commentaar op mijn lichaam krijgen”, zegt de keeper die morgen/vanavond in Rusland met Ajax ten koste van Spartak Moskou de kwartfinale van de Europa League probeert te bereiken. ,,Ik doe er alles aan om het positieve uit mijn ‘zwakke punt’ te halen”, zegt de inwoner van Bussum. ,,Met dit grote lijf probeer ik zoveel mogelijk ballen te pakken”, maakt hij zich niet dik. ,,Als Piet Schrijvers uitkwam, ging ook iedereen aan de kant.”

door Mike Verweij

 

Jeroe verhoeven

,,Tegen vooroordelen vechten, heeft geen zin”, zegt Verhoeven, die maandag zelf geen tv keek, maar via familie, vrienden en bekenden wel hoorde dat hij het flink moest ontgelden. ,,Maar die mensen weten niet waar ze over praten”, zegt hij. ,,Er wordt een beeld gecreëerd alsof ik rechtstreeks van de training naar MacDonalds rijd. Maar ik kan je verzekeren: ik kom daar nóóit. Is ook niet mogelijk trouwens met alle ‘social media’. Denk dat er heel snel bij iemand een foto op twitter of facebook verschijnt  als ‘die keeper van Ajax’ een hamburgertje eet”, aldus de doelman.

,,Ik train zeven keer in de week en ga elke dag volle bak. En daar hoort goede voeding bij. Ik verzorg mijn lichaam goed, heb alleen mijn hand gebroken, omdat ik zo nodig over een poortje moest springen, maar ben verder nooit één dag geblesseerd geweest”, vervolgt hij.

De opmerking dat Ajax hem eerst zeven kilo moet laten afvallen, voordat hij weer op het veld zou mogen verschijnen, schoot bij hem in het verkeerde keelgat. ,,Als ik zou weten hoe ik gewicht moest verliezen, zou ik heel slank zijn. Er is zelfs één diëtiste geweest die zei dat ik juist meer moest eten. Bij FC Volendam liep ik voor de trainingen driekwartier rondom het veld en had ik na afloop in de sportschool een personal trainer. Ik doe er alles aan om af te vallen, train extra, maar het werkt gewoon niet. Bovendien ben ik als jeugdspeler ooit bij Ajax binnengekomen, omdat ik zo groot en sterk was.”

Inmiddels heeft hij zich bij zijn huidige gewicht neergelegd. ,,Te zwaar? Ik ben nu eenmaal zo”, aldus Verhoeven. ,,Ik voel me goed en ben fit. Het is ook niet gezegd dat ik beter zou keepen als ik een slanke den zou zijn. En kan als ik mager was, zou mijn lichaam de belasting dan aankunnen?”

Verhoeven beschikt in elk geval over een eigenschap, die hem in de voetbalstadions goed van pas komt. ,,Ik ben een jongen die zich niet snel gek laat maken. We speelden met FC Volendam in de ArenA en bij elke achterbal riep er vijftigduizend man ‘Oooooh, pizza!’ Ik vond dat geweldig, want het betekende toch dat het Ajax-publiek serieus rekening hield met de keeper van de hekkensluiter. Volgens mij keepte ik daar ook mijn beste wedstrijd van het seizoen.”

Een duel, waarin hij zijn transfer naar Ajax verdiende. ,,En zo ben je opeens van derde keeper eerste doelman”, zegt Verhoeven, die geniet van elke minuut die hij speelt. ,,Maar het gaat niet om mij, maar om Ajax. Of Kenneth Vermeer, Maarten keept of ik nou keep, we moeten met Ajax kampioen zien te worden. Of de druk groot is nu Maarten geblesseerd is? Ja, maar niet hoger dan normaal bij Ajax. Aan de andere kant is dat ook een prettige gedachte. Je weet dat je alles moet winnen om de schaal te pakken. Elke seconde is honderd procent concentratie vereist.”

Na de wedstrijd in Tilburg had hij even contact met Stekelenburg. ,,Hij feliciteerde me en zei fijntjes dat ik de volgende keer ‘wel even’ die bal moest vasthouden. Maarten en ik gaan goed met elkaar om, maar zijn ook kritisch op elkaar. Alleen zo word je beter.”

Een fout als zondag zal Verhoeven naar eigen zeggen niet snel meer maken. ,,Niet voor niets wordt een doelman steeds beter naar mate hij ouder wordt. Keepen is vooral situaties leren herkennen. De volgende keer zal ik anders mijn doel uitkomen dan tegen Willem II. Al doende leert men. En een blunder die je maakt, probeer je daarna te voorkomen. Hopelijk heb ik in mijn leven al genoeg keepersfouten gemaakt om niet meer voor verrassingen te komen staan.”


 

Onze website van Indoorspeeltuin Plezier is online!

Wat vind je van ons idee? Vertel het ons.

Wij gaan indoorspeeltuin Plezier starten, die gerund wordt door kinderen met autisme en/of een ontwikkelingsstoornis in samenwerking met zorginstelling ‘Het P.L.E.I.N. der Mogelijkheden’ uit Amersfoort. Wij willen de kinderen die buiten het reguliere onderwijs vallen, een kans geven zich te ontwikkelen in een veilige omgeving. Daardoor krijgen ze toch goed onderwijs op hun niveau. Door de indoorspeeltuin Plezier als sociale onderneming op te zetten krijgen mensen met een beperking weer een kans op werk en/of stage.
Wij gaan de jongeren weer de kans geven om te participeren in de maatschappij en weer succes ervaringen te laten beleven.

Website: http://indoorspeeltuinplezier.nl/
Email: info@indoorspeeltuinplezier.nl
Facebook: https://www.facebook.com/indoorspeeltuinplezier/
Twitter: https://twitter.com/SpeeltuinPlezie
Instagram: https://www.instagram.com/indoorspeeltuinplezier/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCb_po0jd2lPMs6uU6OQGrsg

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

2 thoughts on “Doelman van Ajax Jeroen Verhoeven: ,,Te zwaar? Ik ben nu eenmaal zo”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.