Oud Keeper AFC Ajax heeft nog steeds geen club

2012-04-14 Jeroen Verhoeven duiken tegen RKC Fred RotgansVolgens Theo Janssen staan er in de eredivisie geen vijf keepers op doel die beter zijn dan Jeroen Verhoeven. Toch heeft Verhoeven (32) na zijn periode bij Ajax geen nieuwe club gevonden. Hoe kan dat?

Het was weer flink raak afgelopen weekeinde met blunderende keepers. Bij FC Groningen, PEC Zwolle, Roda JC, zelfs bij Feyenoord werd gemopperd over de veel te kleine doelman Kostas Lamprou, die een houdbaar schot van PSV’er Ola Toivonen zomaar zijn doel in liet zeilen.

Of Verhoeven dat gestuntel ook heeft gezien? Nee. En trouwens, als hij het wel had gezien, had hij het waarschijnlijk nóg voor zijn collega’s opgenomen. “Want de keeper is een makkelijk slachtoffer”

Zijn leven ziet er op dit moment tamelijk overzichtelijk uit, zegt Verhoeven, terwijl hij koffie schenkt. Eén keer in de zoveel tijd moet hij als werkzoekende naar het UWV-kantoor, maar dat is vooral om verzekerd te zijn. “Ik heb ook sollicitatieplicht, maar dat doet de spelersvakbond VVCS voor me. Een formaliteit. Want ik denk niet dat er clubs in Nederland zijn die niet weten dat ik vrij ben.”

Wie Verhoeven momenteel aan het werk wil zien, kan terecht op het trainingscomplex van FC Utrecht. Bij die club – vanavond tegenstander van Ajax in het bekertoernooi – traint hij als volwaardige selectiekeeper mee sinds hij deze zomer afscheid nam van Ajax. In Amsterdam vervulde hij drie seizoenen de rol van reservedoelman. Bij Ajax waren ze gek van hem. Niet alleen omdat Verhoeven een aardige gozer is, maar vooral omdat hij een uitstekende keeper is. “Je wordt bij een topclub pas geaccepteerd als je het niveau aan kunt, als je wat laat zien.”

Dat Verhoeven intern bij Ajax veel waardering kreeg, dat weten ze bij de andere Nederlandse profclubs ook. Dat wereldje is immers zó klein. Hoe kan het dan dat hij dit seizoen nergens onderdak heeft gevonden?

Hij heeft wel een idee, zegt hij bedaard. “Moet je eens zien wat er tevoorschijn komt als je mijn naam bij Google intikt. Misschien dat clubs mij daarom niet willen hebben.”

Sinds een paar jaar gaat hij door het leven als de ‘pizza-keeper’. Verhoeven heeft daar zelf aan meegewerkt. Als keeper van Volendam zongen de supporters van Ajax bij elke achterbal die Verhoeven nam: ‘oooohhh…. Pizza!’. “Ik vond dat best origineel, beter dan dat je allerlei ziektes naar je hoofd geslingerd krijgt. Ik heb die jongens een applausje gegeven. Ik had er ook tegenin kunnen gaan, maar zo zit ik niet in elkaar.”

Met als gevolg dat overal waar hij nu verschijnt, de pizza’s hem figuurlijk om de oren vliegen. Tel daarbij op dat Verhoeven een fors postuur heeft en het weinig positieve beeld is daar: die van een te veel pizza’s etende, te dikke doelman. Verhoeven: “Ik lust geen eens pizza’s.”
“Natuurlijk heb ik door de jaren heen van alles geprobeerd om af te vallen, elk dieet dat er bestaat. Het hielp gewoon niet. Dit is mijn bouw, ik ben altijd zo geweest.” Verhoeven wijst naar de bescheiden voortuin, waar een trampoline is ingegraven voor zijn 2-jarige zoontje. “Die kleine is net zo’n Bink als ik. Elke keer dat hij op die trampoline springt ben ik bang dat hij zo over de heg heen tuimelt.”

Jeroen verhoeven schiet uit Ado den haag uitZijn postuur is bovendien óók een voordeel als keeper. Er staat natuurlijk wel iemand in de goal. “Daarbij heeft mijn fysiek mij nooit gehinderd om zeven dagen per week als een beest te trainen. Ik heb daar bij mijn clubs altijd waardering voor gekregen. Daar hecht ik meer waarde aan dan wat de buitenwereld over mij denkt.”

Verhoeven, voormalig rechtsbuiten in de jeugd van de Bussumse voetbalclub BFC, doorliep later als keeper een deel van de jeugdopleiding van Ajax. Zijn profloopbaan begon hij bij RKC, met FC Volendam promoveerde hij later naar de eredivisie. Na meer dan honderdvijftig wedstrijden klopte Ajax aan de deur. Hij wist dat hij in Amsterdam geen rol op de voorgrond zou krijgen. Hij speelde geregeld in het tweede, maar niet meer dan een handjevol wedstrijden in het eerste. Spijt van zijn keuze heeft hij nooit gehad.

“Iedereen vraagt me daar naar. Maar we waren net gedegradeerd met Volendam toen Ajax belde. Zeg je dan nee? Ik ben in die drie jaar enorm vooruit gegaan. Ik trainde dag-in-dag-uit met spelers als Luis Suarez, Theo Janssen, Jan Vertonghen. Messcherp. Alles wat je doet, wordt nauwlettend gevolgd en beoordeeld. Soms keihard.”

Achter de schermen speelde hij met verve de rol van sfeermaker en raadgever. Hij en André Ooijer, twee van de oudste spelers, hebben geen onbelangrijk aandeel gehad in de twee recente kampioenschappen van Ajax. Het behalen van de dertigste landstitel noemt de doelmann zonder twijfel het mooiste moment uit zijn carrière. “De ontknoping van de competitie, de drie sterren, de apotheose tijdens de huldiging, dat valt niet meer te overtreffen,” zegt hij met een brede glimlach.

Het brengt hem ook weer terug naar de realiteit. Hoewel Verhoeven dankbaar is voor de trainingsuren bij FC Utrecht, geeft hij toe dat hij dacht dat voor een keeper met zijn cv de clubs in de rij zouden staan. FC Utrecht-trainer Jan Wouters wil hem graag bij de selectie halen, maar de onderhandelingen met de club lopen stroef. “Het is jammer dat ik mezelf op dit moment naar buiten toe niet kan bewijzen, maar ik ga mezelf ook niet opdringen bij clubs. Zo zit ik niet in elkaar. Ik ben gewoon Jeroen, hoor.”

Bron: Parool.nl

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.