Oosterpark huilt om afscheid met overwinning

Oosterpark huilt om afscheid met overwinning

Het Stadion Oosterpark is niet meer. Om twaalf minuten voor tien blies arbiter Jack van Hulten voor de laatste keer op zijn fluit. De laatste officiële ontmoeting in het Oosterpark werd omgezet in een 3-0 zege op FC Volendam. Toch moest menigeen een traantje wegpinken. Om tien uur huilde ook de hemel boven het Oosterpark.
Een uur voor de wedstrijd verzamelde een groep van vele honderden supporters zich op de Grote Markt om in een lange mars naar de laatste wedstrijd in het Oosterpark te wandelen. Voorafgaand aan de wedstrijd werden fakkels uitgedeeld aan een select gezelschap van tweehonderd supporters. Zij zorgden voor een sfeervolle ambiance. Vlak voordat de spelers opkwamen, verzamelden ze zich in de middencirkel om vervolgens hun plekje op de tribune voor de allerlaatste keer op te zoeken.

 

De FC begon in dezelfde basisopstelling als waarin de ploeg afgelopen zondag met 3-0 van NEC won. Paul Matthijs schoof een linie terug naar de verdediging omdat de Volendammers met drie spitsen speelde. Eén van die drie aanvallers was een oude bekende: Jack Tuyp, die dit seizoen is verhuurd aan zijn voormalige club FC Volendam. Het duel verliep op rolletjes voor FC Groningen. Binnen zestien minuten stond een 2-0 voorsprong op de borden en was de wedstrijd gespeeld. Behalve in de score drukte FC Groningen ook in een enorm veldoverwicht het verschil tussen Ere- en Eerste Divisie uit.

 

In de negende minuut was het eerste doelgevaar van FC Groningen meteen goed voor een treffer. Koen van de Laak joeg goed door in een kopduel en speelde zo de bal vrij voor Yuri Cornelisse die zijn vierde treffer in evenzoveel bekerduels aantekende: 1-0. Twee minuten later was Rasmus Lindgren dichtbij de tweede treffer, maar stond doelman Verhoeven goed in de weg. In de zestiende minuut was het Danny Buijs, die de tweede treffer aantekende. Eerst kopte hij een voorzet van Van de Laak in die nog werd gekeerd door de goalie, maar in de rebound kon hij de bal toch over de lijn werken: 2-0.

 

Het restant van de eerste helft was niet echt opwindend. Het aftellen was begonnen. Zonder extra tijd aan het einde van de eerste helft zouden er zo nog precies 45 minuten te spelen zijn. Die laatste helft mocht Stefano Seedorf spelen in plaats van Rasmus Lindgren en bij FC Volendam A-junior Amanda in plaats van El Gaaouiri. Het duurde twaalf minuten voordat de bal opnieuw in de Volendamse netten was geschoten. Na een prima voorzet van Danny Buijs was het Glen Salmon die van dichtbij de 3-0 tegen de touwen schoot. Zou de Zuid-Afrikaan dan toch de laatste officiële goal in het Oosterpark scoren?

 

Al het bij die 3-0 score zou blijven, was dat het geval. Want Salmon werd even later afgelost door zijn Noorse collega Erik Nevland. Even later paste ook Volendam-trainer Brandts de tweede wissel toe. Michiel Hemmen loste Joris van Rooijen af. En het was Hemmen die de eer te beurt viel om de allerlaatste te zijn geweest die het aluminium heeft geteisterd in het Oosterpark. In de 68ste minuut raakte hij de linkerpaal bij een schot van de rand van het doelgebied. Terwijl Mathias Florén op het middenveld Evgeniy Levchenko had afgelost had Koen van de Laak in de eerste daarop volgende aanval een grote kans. Hij speelde de bal echter iets te ver voor zich uit zodat de doelman tussen beide kon komen.

 

Ook de volgende kans had er zomaar in gekund. Erik Nevland kopte en de bal vloog rakelings langs de paal. Iets wat hij later in de wedstrijd ook nog eens met een schotpoging zou herhalen. De laatste invaller in het Oosterpark luistert naar de naam Paul Quasten. Hij verving rechtsbuiten Chaiat achttien minuten voor het laatste fluitsignaal. In die achttien minuten loste Stefano Seedorf nog een handvol afstandsschoten. De laatste doelpoging kwam op naam van Jack Tuyp, die Bas Roorda precies zestig seconden voor het verstrijken van de speeltijd nog eens testte. Roorda kon de bal simpel rapen en zo is ADO Den Haag-speler Edwin de Graaf op 23 oktober 2005 rond de klok van tien voor vier de laatste speler geweest die ooit een tegentreffer scoorde in het Oosterpark. FC Groningen gaat in de koker en zal eind januari of begin februari in de kwartfinale van de beker staan.

 

De wave was tien minuten voor tijd al vele malen rondgegaan, zelfs in het uitvak. Het ?jalala? klonk massaal nog één keer uit elfeneenhalfduizend kelen. Er werd gestaan voor FC Groningen en het laatste fluitsignaal ging gepaard met een spreekkoor voor het stadion ?Oosterpark, Oosterpark, Oosterpark, Ooster-pa-hark, OOS-TER-PARK?. Het stadion dat ruim 72 jaar dienst deed als onderkomen voor de clubs uit het Oosterpark. En dat nog een half jaartje zal doen voor Jong FC Groningen.

 

De miezerige regen die nog één keer de onoverdekte tribunes besprenkelde en al die voorste rijen op de Tonny van Leeuwen-tribune. Die regen was even gestopt om plaats te maken voor de laatste ereronde van de spelers en Theo Driessen die nog één keer ?Bedankt, mijn Oosterpark? ten gehore bracht. Niet veel later begon de hemel toch weer te huilen. Nooit meer zal de ontlading van een doelpunt of een overwinning over de Zaagmuldersweg de wijk inrollen. Nooit meer. Over een jaar of zes staat een man op zijn balkon te dromen. En hoort hij toch dat gejuich. Want de herinnering blijft.

 

Opstelling FC Groningen

1 Roorda; 2 Matthijs, 3 Luirink, 4 Kruiswijk, 5 Van der Linden; 6 Lindgren (46? 18 Seedorf), 7 Buijs, 8 Levchenko (69? 12 Florén), 10 Van de Laak; 9 Salmon (59? 14 Nevland), 11 Cornelisse.

Rest bank: 16 Koopmans, 13 Sedoc, 15 Fledderus, 17 Sankoh.

 

Opstelling FC Volendam

1 Verhoeven; 2 Koning, 3C Wijker, 4 Kwakman, 5 Cruz Vicente; 6 Woudenberg, 10 Dissels, 8 El Gaaouiri (46? 15 Amanda); 7 Chaiat (72? 12 Quasten), 9 Van Rooijen (61? 14 Hemmen), 11 Tuyp.

Rest bank: 16 Van der Geest, 13 Van Duijn, 17 Jong-a-Pin, 18 De Haan.


 

Onze website van Indoorspeeltuin Plezier is online!

Wat vind je van ons idee? Vertel het ons.

Wij gaan indoorspeeltuin Plezier starten, die gerund wordt door kinderen met autisme en/of een ontwikkelingsstoornis in samenwerking met zorginstelling ‘Het P.L.E.I.N. der Mogelijkheden’ uit Amersfoort. Wij willen de kinderen die buiten het reguliere onderwijs vallen, een kans geven zich te ontwikkelen in een veilige omgeving. Daardoor krijgen ze toch goed onderwijs op hun niveau. Door de indoorspeeltuin Plezier als sociale onderneming op te zetten krijgen mensen met een beperking weer een kans op werk en/of stage.
Wij gaan de jongeren weer de kans geven om te participeren in de maatschappij en weer succes ervaringen te laten beleven.

Website: http://indoorspeeltuinplezier.nl/
Email: info@indoorspeeltuinplezier.nl
Facebook: https://www.facebook.com/indoorspeeltuinplezier/
Twitter: https://twitter.com/SpeeltuinPlezie
Instagram: https://www.instagram.com/indoorspeeltuinplezier/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCb_po0jd2lPMs6uU6OQGrsg

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.