Jeroen Verhoeven neemt afscheid ‘Meer eruit gehaald dan ik vooraf had gedroomd’

Jeroen Verhoeven trots en tevreden over voetballoopbaan

BUSSUM – Twee keer landskampioen, één keer winnaar van de KNVB-beker. Na 15 seizoenen profvoetbal heeft Jeroen Verhoeven (36) slechts het bescheiden aantal van 170 wedstrijden achter zijn naam staan, maar hij won – behalve De Johan Cruijff Schaal – wel alle prijzen in Nederland. En dus is hij meer dan tevreden.

,,De perfecte wedstrijd was voor mij als ik niks te doen kreeg. Dat klinkt misschien gek, maar ik ben een teamspeler. Het resultaat stond altijd voorop”, stelt de markante 1,97 meter lange doelman. Als hij zijn carrière in vogelvlucht doorneemt, komt het woordje steeds terug: team. ,,Een team doet het perfect als de keeper niks te doen krijgt en wint.”

Wie Jeroen Verhoeven soms tekeer zag gaan op het (trainings)veld – continu coachend, zijn medespelers soms dwingend op hun plaats zettend – zou al snel de indruk kunnen krijgen dat hij een dominante baas is, die zichzelf er belangrijk vindt. Een klootzak, misschien zelfs wel. Dat is weer moeilijk voor te stellen, als hij in de oude haven van Huizen rustig en met een lach en relativerend vertelt over zijn loopbaan. ,,Dat coachen deed ik altijd in het belang van de ploeg”, zegt de ‘Beer uit Bussum’. ,,En omdat ik altijd wil winnen. Bij elk spelletje ben ik fanatiek. Oké, mijn kinderen, die moet ik soms laten winnen”, zegt hij. ,,Met tegenzin, dat wel, haha.”

Die winnaarsmentaliteit, zijn leidinggevende capaciteiten en uitstekende reflexen – in een notendop zijn grootste kwaliteiten – brachten hem uiteindelijk terug bij Ajax. De club die hem op zijn 14de weggeplukte bij jeugdliefde BFC, maar een paar jaar later ook heel snel weer op straat zette omdat de Amsterdamse leiding meer zag in concurrent Serge van den Ban. ,,Zo gaat dat op het hoogste niveau. Geen probleem.” Uiteindelijk werd hij op zijn 28ste dus teruggehaald door de recordkampioen. ,,Terwijl ik pas op mijn 24ste mijn eredivisiedebuut maakte. Dan doe je toch iets goed?”

‘Meer eruit gehaald dan ik vooraf had gedroomd’

Hoewel hij slechts tot drie eredivisieduels kwam, omdat hij Maarten Stekelenburg respectievelijk Kenneth Vermeer voor zich moest dulden, beschouwt hij de drie hoofdprijzen – twee landstitels en de KNVB-beker die hij tussen 2009 en 2012 met Ajax pakte – wel degelijk als zijn prijzen. ,,Want in mijn ogen kun je alleen maar winnen als team. En ik heb ontegenzeggelijk mijn bijdrage gehad.” Dat werd ook door trainer Frank de Boer bevestigd. Bij de uitreiking van de kampioensschaal in 2012 roemde de vertrekkende Ajax-coach op het podium de kwaliteiten van Verhoeven en zijn sterke rol in de kleedkamer. ,,Het hoogtepunt van mijn loopbaan was Ajax – Twente, de wedstrijd om de landstitel. We wonnen met 3-1 in een duel om de titel. Ik zat weliswaar op de bank, maar het voelde ook als mijn titel hoor. Ik hield diezelfde dag ook de schaal omhoog”, verduidelijkt Verhoeven.

Daarna bij FC Utrecht en bij zijn terugkeer bij FC Volendam – de club waar in de beginjaren van zijn loopbaan wel een basisplek had – moest hij ook genoegen nemen met een reserverol. ,,Misschien is het enige smetje op mijn carrière. Ik had wel meer willen spelen. Maar ik heb nergens spijt van en kijk er meer dan tevreden op terug. Ik heb er meer uitgehaald dan ik vooraf had gedroomd.”

Inmiddels heeft Verhoeven zich met hetzelfde fanatisme als hij als voetballer heeft, al vastgebeten in een project met een goede vriend: het P.L.E.I.N. der mogelijkheden, een zorginstelling voor jongeren met autisme en/of ontwikkelingsstoornis in Amersfoort. ,,Ik wil nu iets terugdoen voor de maatschappij”, zegt de Bussummer, die al ontdekt heeft dat de gemeente de te overwinnen partij is. Een nieuw leven. ,,Het profvoetbal is als speler in ieder geval voorbij, maar ik ben nog fit genoeg om bij de amateurs op niveau te spelen. Lijkt me leuk, want ik heb het nog nooit meegemaakt. Er is nog geen contact geweest, maar ik ben gewoon bereikbaar hoor.”

De geschiedenisboeken in als de pizzakeeper

BUSSUM – Woooow, pizza. Jeroen Verhoeven weet het, hij zal de voetbalgeschiedenisboeken ingaan als ‘de pizzakeeper’. Hij schiet in de lach, bij het vertellen van de anekdote. De eerste keer dat het pizzalied werd gezongen was bij FC Volendam-Ajax in 2008. Na afloop applaudisseerde hij voor het uitvak van de Amsterdammers. ,,Het was goed gevonden. Voetbalhumor. Ik kon het wel waarderen. Beter dan al die ziektes die je ook weleens hoort.”

In datzelfde seizoen werd het ‘woooow pizza’ een ware hype. Hij stond met Volendam tegenover Ajax in de Arena. ,,Ik moest uittrappen en had me voorgenomen: geen fout maken, rechtdoor trappen. Maar ik ging onderuit, en een volle Arena zong weer: woooow pizza. Leuk toch, dat vijftigduizend man zich bezighielden met de doelman van een degradatiekandidaat. Konden mijn medespelers lekker hun werk doen.”

In de jaren daarna kreeg hij het zo ongeveer in elk stadion te horen bij een uittrap, hoewel hij niet zo heel vaak meer speelde. ,,Het zal me altijd achtervolgen, maar ik kan dat wel hebben.” Om de ongezouten opmerkingen van vooral Johan Derksen en René van der Gijp in het televisieprogramma VI over zijn gewicht, kan hij niet lachen. Daar wordt hij, om het netjes te zeggen, behoorlijk te kijk gezet als het om zijn postuur gaat. ,,Ik kijk daar niet eens meer naar. Natuurlijk mag iedereen zeggen wat hij wil, gelukkig wel in Nederland. Maar het lijkt alsof zij weleens vergeten dat het wel om mensen gaat. Ik heb bijvoorbeeld ook kinderen, ik wil niet dat zij ermee geconfronteerd worden. Dat zou hen wel een zorg zijn.”

Als hij er nou wat aan zou kunnen doen, dat gewicht, dan was de kritiek nog terecht geweest. ,,Maar geloof me: dit is zoals ik ben. Ik heb alle diëten al eens geprobeerd. Dit is mijn gewicht”, aldus de ruim 100 kilo wegende, 1,97 meter lange ‘Beer uit Bussum’. Voordelen hebben zijn ‘massa’ wel degelijk ook gehad. ,,Er zijn weinig spelers die met mij het duel in het strafschopgebied aandurven als ik eenmaal los heb geroepen. Ik heb geleerd om mijn mindere punten om te zetten in positieve punten.”

Geschreven door: IDO DIJKSTRA

Bron: Gooi en Eemlander

Foto’s: Fred Rotgans

Jeroen Verhoeven neemt afscheid na 15 jaar profvoetbal

Facebook: http://www.facebook.com/jeroenverhoevenofficial

Twitter: https://twitter.com/VerhoevenJeroen

Google+: https://plus.google.com/u/0/+JeroenVerhoevenofficial/posts

Instagram: http://instagram.com/jeroenverhoevenofficial


Onze website van Indoorspeeltuin Plezier is online!

Wat vind je van ons idee? Vertel het ons.

Wij gaan indoorspeeltuin Plezier starten, die gerund wordt door kinderen met autisme en/of een ontwikkelingsstoornis in samenwerking met zorginstelling ‘Het P.L.E.I.N. der Mogelijkheden’ uit Amersfoort. Wij willen de kinderen die buiten het reguliere onderwijs vallen, een kans geven zich te ontwikkelen in een veilige omgeving. Daardoor krijgen ze toch goed onderwijs op hun niveau. Door de indoorspeeltuin Plezier als sociale onderneming op te zetten krijgen mensen met een beperking weer een kans op werk en/of stage.
Wij gaan de jongeren weer de kans geven om te participeren in de maatschappij en weer succes ervaringen te laten beleven.

Website: http://indoorspeeltuinplezier.nl/
Email: info@indoorspeeltuinplezier.nl
Facebook: https://www.facebook.com/indoorspeeltuinplezier/
Twitter: https://twitter.com/SpeeltuinPlezie
Instagram: https://www.instagram.com/indoorspeeltuinplezier/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCb_po0jd2lPMs6uU6OQGrsg

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

2 thoughts on “Jeroen Verhoeven neemt afscheid ‘Meer eruit gehaald dan ik vooraf had gedroomd’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.