Feitjes en weetjes: FC Utrecht – FC Zwolle

Feitjes en weetjes: FC Utrecht – FC Zwolle. FC Utrecht speelt donderdag zijn vierde competitiewedstrijd van dit jaar. Om 18.45 uur is PEC Zwolle de tegenstander in Stadion Galgenwaard. De ploeg van Ron Jans staat na 21 wedstrijden met 28 punten op een negende plaats in de Eredivisie.

Historie
FC Utrecht speelde in de Eredivisie dertien keer eerder thuis tegen PEC Zwolle. Negen keer wonnen de Utrechters, drie keer werd het gelijk en één keer won Zwolle. Vorig seizoen eindigde dit duel in een 1-1 gelijkspel, door doelpunten van Edouard Duplan en Darryl Lachman.
Op 20 februari 1983 leed FC Utrecht, met huidig trainer Jan Wouters op het veld, de enige thuisnederlaag ooit tegen PEC Zwolle (2-3). Sindsdien heeft FC Utrecht thuis acht duels op rij niet meer verloren van de Zwollenaren. De laatste winstpartij van PEC Zwolle op FC Utrecht was op 6 april 2003 (3-1) in Zwolle. Richard Roelofsen maakte in de tweede helft een zuivere hattrick. Dirk Kuijt scoorde voor FC Utrecht. In de laatste 25 eredivisieduels tegen FC Utrecht heeft Zwolle elke wedstrijd minimaal één doelpunt tegen gekregen.

FC Utrecht
FC Utrecht heeft in de laatste zeventien thuiswedstrijden in de Eredivisie gescoord. De langste reeks met doelpunten in thuisduels is een clubrecord van 31 wedstrijden op rij waarin minimaal één goal werd gemaakt (mei 1999 – maart 2001). Door de vele blessures en nieuwe aanwinsten heeft FC Utrecht dit Eredivisieseizoen veruit de meeste spelers gebruikt van alle ploegen: 32. Het Eredivisierecord staat op 33 verschillende spelers in één seizoen en kan donderdag geëvenaard of verbroken worden bij het inbrengen van Christian Dorda en/of Danny Koevermans.

PEC Zwolle
PEC Zwolle beleeft met 28 punten uit 21 duels het op één na beste seizoen ooit in de Eredivisie. De Zwollenaren zijn 2014 goed begonnen. De laatste twee wedstrijden werden gewonnen van NAC Breda (1-2) en Roda JC Kerkrade (3-1). Alleen in het seizoen 1983/1984 verzamelde de ploeg uit PEC Zwolle na 21 duels meer punten, namelijk dertig. Dit seizoen won PEC Zwolle zeven keer, speelde het zeven keer gelijk én verloor het ook zevenmaal.

De ploeg van Ron Jans beging dit seizoen met 215 overtredingen, na Ajax(182 overtredingen), de minste overtredingen van alle Eredivisieploegen. Guyon Fernandez heeft in zijn laatste vier Eredivisiewedstrijden gescoord. De laatste Zwolle-speler die dit presteerde was oud-speler en -trainer van FC Utrecht Foeke Booy in de periode mei-juni 1987.
Fernandez is, samen met Evander Sno, Alfred Finnbogason en Graziano Pellè, met drie goals topscorer van 2014.

Trainer
Jan Wouters kwam als speler vijftien keer uit tegen PEC Zwolle. De huidige trainer van FC Utrecht wist negen keer winnend van het veld te stappen, speelde drie keer gelijk en moest drie keer zijn meerdere erkennen in de Zwollenaren.

Spelers die voor beide clubs uitkwamen
Een aantal spelers speelde zowel in het eerste elftal van FC Utrecht als in die van PEC Zwolle:
Arco Jochemsen, Foeke Booy, Harry van den Ham, Henny Verschoor, Herman Verrips, Jan Lecker, Jerry Cooke, Jordy Zuidam, Nassir Maachi, Nick Kuipers, Paulus Roiha, Peter van der Waart, Robert Wijnands en Ruud Berger. Op dit moment speelt Joost Broerse in het shirt van de Zwollenaren.

Ik zou het leuk vinden als u een reactie plaatst.
Het kan het zijn dat u deze niet meteen ziet.
Ik moet deze goedkeuren alvorens deze te zien is

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

One thought on “Feitjes en weetjes: FC Utrecht – FC Zwolle

 • 06/02/2014 at 13:57
  Permalink

  Ik zou het leuk vinden als u een reactie plaatst.
  Het kan het zijn dat u deze niet meteen ziet.
  Ik moet deze goedkeuren alvorens deze te zien is

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.