Feitjes en Weetjes: sc Heerenveen – FC Utrecht

FC Utrecht reist zondag voor de 22ste keer in eredivisieverband af naar Heerenveen. In het verleden wist FC Utrecht slechts vier keer te winnen van de Friezen op Fries grondgebied.

Vorig seizoen
Vorig seizoen maakte FC Utrecht met een 2-4 overwinning een einde aan een reeks van vier verliespartijen op bezoek bij sc Heerenveen. Namens FC Utrecht scoorden achtereenvolgens Jens Toornstra, Jacob Mulenga, Jan Wuytens en Mike van der Hoorn.

Heenwedstrijd
Eerder dit seizoen eindigde het duel in Utrecht in een 2-0 thuisoverwinning. Jens Toornstra en Jacob Mulenga waren trefzeker voor FC Utrecht.

Opvallende statistiek
De laatste elf competitieduels tussen deze twee ploegen (thuis en uit) eindigden niet in een gelijkspel. De laatste keer dat dat wel zo was, was op 13 januari 2008. Destijds werd het  2-2 in Stadion Galgenwaard.

FC Utrecht
FC Utrecht won dit seizoen pas één uitduel (1-2 bij Heracles Almelo). Wint FC Utrecht niet van sc Heerenveen, dan wint FC Utrecht voor het eerst in twintig seizoenen (1993/94) slechts één of minder uitwedstrijden in de Eredivisie. Destijds kwam de club uit zelfs helemaal niet tot winst.

Een eventuele nederlaag betekent de 400ste nederlaag in een eredivisie-uitwedstrijd voor FC Utrecht. Alleen NAC Breda (417) en Sparta Rotterdam (411) verloren vaker een uitduel in de Eredivisie.

FC Utrecht kreeg in de laatste 23 uitwedstrijden in de Eredivisie minimaal één goal tegen, sinds een 0-2 winst bij FC Groningen in januari 2013. De laatste keer dat de ploeg een langere reeks uitwedstrijden met tenminste één tegengoal neerzette, was in maart 1996 – september 1997 (26).

Jens Toornstra scoorde dit seizoen zeven keer van buiten het strafschopgebied. Dat is samen met PSV’er Memphis Depay het vaakst van alle spelers in de Eredivisie.

Steve De Ridder keert terug van een schorsing, maar staat wel op scherp (4). Ook Dave Bulthuis, Kai Heerings en Mark van der Maarel (6) staan op scherp.

Weerzien Utrechters
Zowel FC Utrecht-trainer Jan Wouters als sc Heerenveen-oefenmeester Marco van Basten zijn geboren in Utrecht. Beide spelers speelden meer dan honderd wedstrijden bij de club waar zij hun actieve loopbaan begonnen en werden hier later trainer. In 1988 werden beide Utrechters met het Nederlands elftal Europees kampioen. Waar Jan Wouters furore maakte bij het Duitse Bayern München deed Marco van Basten dat bij het Italiaanse AC Milan.

Verleden bij beide clubs
Niet veel voetballers droegen zowel het shirt van FC Utrecht  als die van sc Heerenveen. Vijf in getal, namelijk: Harry Decheiver, John de Jong, Khalid Sinouh, Rob van Dijk en Pieter Bijl. Laatstgenoemde speelde zelfs 198 wedstrijden in Friese dienst. Hierin trof hij 22 keer doel.

Feitjes en Weetjes: sc Heerenveen – FC Utrecht

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.