FC Volendam – AFC AJAX (KNVB Beker) 1-0

FC Volendam  door winst op AFC Ajax naar de volgende bekerronde

jeroen Verhoeven Volendam-Ajax bekerNa de overwinning op VVV-Venlo kwam Ajax als volgende tegenstander uit de bus. FC Volendam was daar bijzonder blij mee. Spelen tegen Ajax heeft in Volendam altijd iets bijzonders. Date de kans op uitschakeling daarmee wel levensgroot zou zijn, mocht de pret niet drukken. Thuis in de bekercompetitie tegen Ajax was gewoonweg top! Dan maar kans op uitschakeling. Maar het liep anders. Niet Ajax gaat naar de achtste finale, maar FC Volendam! Na negentig minuten was het nog altijd 0-0, maar een doelpunt van Jack Tuyp in de tweede verlenging velde Ajax.

Wie afgelopen zondag in Groningen was en nu Volendam tegen Ajax zag spelen,. Geloofde zijn ogen niet. Het pak slaag dat Volendam in het hoge noorden opliep, liet weinig speling over voor een goede uitslag tegen Ajax. Wie zou er moeten scoren? Hoe zette een zo aangeslagen ploeg de Amsterdammers van zich af? Het antwoord kwam van de spelers zelf. Samen met de technische staf werd het elftal zo neergezet, dat er heel veel mogelijk was. Ook de voorbereiding was uitstekend. De spelersgroep was bij de les, de motivatie was ongelooflijk. Voor elke meter werd geknokt.

In de eerste helft was al snel duidelijk dat Volendam niets in de aanbieding had. Met Marijn Sterk (ex-Ajax) op nummer 5 en Jack Tuyp weer in de spits startte Volendam zonder Melvin Platje en Gerson Sheotahul. Op de plaats van de zieke Tim Bakens stond Henny Schilder. Ook Yannick de Wit had een basisplaats gekregen. Ook bij Ajax waren er opvallende afwezigen. Op het laatste moment meldde Urby Emanuelson zich af, terwijl Klaas Jan Huntelaar al vanaf het weekend wist dat spelen voor hem onmogelijk was. Op grond van de begroting van Ajax, dertien keer die van Volendam, mocht verwacht worden dat de vervangers nog altijd een maatje te groot voor Volendam zouden zijn. Voor de rust was dat niet te zien. De wedstrijd ging op en neer. In het hele veld speelde Volendam een tegen een, met alle risico’s van dien, maar heel boeiend om naar te kijken.

In de tweede helft nam Ajax veel meer initiatief. Volendam haf het soms bijzonder moeilijk, maar de kansen waren aan Ajax niet besteed. Ook Jeroen Verhoeven doorstond alle gevaren. Foutloos keepte hij zich in the picture. In de slotfase had eerst Ajax de wedstrijd kunnen beslissen en was vervolgens Jack Tuyp zo kansrijk, dat het hele stadion al rechtop veerde. Gescoord werd er echter niet. Er volgde een verlenging, terwijl er aan beide zijden al veel krachten gevergd waren. Ajax was al door de drie wissels heen, Volendam had nog wat te goed.

In de verlenging bleek al snel dat er niet alleen bij één doelpunt een winnaar zou zijn, maar vooral dat het zomaar Volendam zelf zou kunnen zijn. Het zeer gemotiveerde Andere Oranje voetbalde met hart en ziel. Er kwamen meer kansen. Het publiek geloofde er helemaal in. Toch duurde het tot tien minuten voor tijd voordat de beslissing viel. Jeroen Verhoeven trapte ver uit, Vit Valenta kopte door op de wegsprintende Melvin Platje. Op de rand van het strafschopgebied vond het Jack Tuyp. Kenneth Vermeer zag het gevaar en kwam eruit. Tuyp reageerde alert, stiftte de bal en zag dat zijn subtiele schot tergend langzaam over de doellijn rolde. De vreugde-explosie was giga. De kunst was de voorsprong vast te houden. Maar dat gaf weinig problemen. Ajax was door de laatste krachten heen en Volendam kreeg de tweede goal, ondanks de mogelijkheden, niet voor elkaar. Voor het eerst sinds nieuwjaarsdag 1961 won Volendam thuis weer een bekerwedstrijd van Ajax. Toen was het 4-3 door vier doelpunten van Dick Tol.

Tekst: FCVolendam.nl
Foto’s: Fred Rotgans

FC Volendam – AFC AJAX (KNVB Beker) 1-0

 

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.