FC Utrecht – FC Twente (0-1) 1-1

FC Utrecht heeft met 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Twente. De Enschedeërs kwamen in de eerste helft op voorsprong door een doelpunt van Quincy Promes. Tommy Oar maakte in het prille begin van de tweede helft gelijk.

Bij FC Utrecht stond de van een blessure herstelde Yassin Ayoub weer in de basis. Dit gold ook voor Mark van der Maarel, die vorige week ziek was. Johan Mårtensson, die vorige week na een lange blessureperiode terugkeerde, stond eveneens aan de aftrap. Hierdoor begonnen Mark Diemers, Sean Klaiber en Juan Agudelo op de bank.

Bij FC Twente was aanvoerder Rasmus Bengtsson geschorst. In zijn plaats speelde Cuco Martina. De Noor Torgeir Børven verving Shadrach Eghan.

Eerste helft
In het eerste kwartier van het duel speelde FC Utrecht erg behoedzaam. Het liet FC Twente komen en probeerde via uitvallen gevaarlijk te worden. De Tukkers kregen enkele kansen. Een vrije trap van Dusan Tadic en een schot van Luc Castaignos gingen over het Utrechtse doel. Bij één van de spaarzame uitvallen van FC Utrecht werd Jens Toornstra vrij voor FC Twente-doelman Nick Marsman gezet, maar Marsman was net iets eerder bij de bal. Even later rondde Steve De Ridder een vloeiende Utrechtse aanval af met een fraai schot. Het ging rakelings over het Twentse doel.

Voorsprong FC Twente
Na ruim een kwartier spelen, brak Roberto Rosales door op rechts. De Noorse spits Torgeir Børven kopte zijn voorzet door naar Quincy Promes. De kersverse speler van het Nederlands elftal haalde onmiddellijk snoeihard uit en de bal vloog tegen de touwen: 0-1.

FC Utrecht kon vrij snel daarna gelijkmaken: na een scrimmage belandde een schot van Mark van der Maarel op de paal. In het laatste deel van de eerste helft domineerde FC Twente en beperkte FC Utrecht zich tot reageren. Een schot van Promes ging over en naast, en een schot van Tadic verdween in de handen van FC Utrecht-doelman Robbin Ruiter. Aan het eind van de eerste helft kopte Van der Maarel een bal van de doellijn, nadat Ruiter zijn doel had verlaten om een bal te onderscheppen.

Acht seconden
Direct na de aftrap kwam de bal op links bij Tommy Oar. De Australische international werd geen strobreed in de weg gelegd en kon gewoon doorlopen naar het Twentse strafschopgebied. Daar aangekomen schoot hij de bal beheerst in de verre hoek achter doelman Marsman. De gelijkmaker stond al na acht seconden op het scorebord!

Evenwicht
De tweede helft liet een veel evenwichtiger beeld zien dan de eerste helft. FC Utrecht en FC Twente waren aan elkaar gewaagd en kregen beide kansen. Bij FC Twente waren Promes, Castaignos, Børven en Kyle Ebicilio gevaarlijk, maar hun schoten of kopballen verdwenen naast of over het doel, of werden door Ruiter onschadelijk gemaakt. Aan de andere kant schoot de zoals altijd keihard werkende De Ridder net naast. Toornstra kreeg ook een grote kans nadat hij een verre bal van Gévero Markiet kreeg. Zijn schot werd door Marsman met de voet gekeerd. Een kwartier voor het einde van het duel kon Oar weer ongehinderd door de verdediging van FC Twente opstomen. Zijn schot ging net naast de verre paal.

Zinderend einde
De laatste minuten waren voor FC Twente dat goed bleef combineren. In de tachtigste minuut leken de Tukkers de winnende treffer te scoren, maar het doelpunt werd afgekeurd door scheidsrechter Tom van Sichem. Twee FC Twente-aanvallers stonden buitenspel, zo luidde de uitleg. De verdediging van FC Utrecht hield stand met de uitstekend spelende Matthieu Delpierre aan het hoofd. De wedstrijd eindigde in 1-1.

FC Utrecht heeft nu 30 punten uit 26 wedstrijden. Het linkerrijtje is in zicht.

Toeschouwers: 16.666

Scheidsrechter: Tom van Sichem

Scoreverloop:
0-1 18’ Quincy Promes
1-1 46’ Tommy Oar

Geel:
19’ Dico Koppers
25’ Mark van der Maarel