Excelsior – Ajax 2-2 Debuut Jeroen Verhoeven

jeroen verhoeven  excelsior debuutAjax speelde zondag met moeite gelijk (2-2) tegen Excelsior. De derde betaald voetbalclub uit Rotterdam stond bij rust met 2-0 voor. In het tweede bedrijf voorkwamen Mounir El Hamdaoui en Jan Vertonghen een blamage in Stadion Woudestein.Vijf dagen na de Champions League-wedstrijd tegen AJ Auxerre (2-1) kreeg André Ooijer ook in de competitiewedstrijd tegen Excelsior de voorkeur boven Toby Alderweireld. Siem de Jong en Vurnon Anita keerden terug in het basiselftal. De Jong was enkele weken uitgeschakeld wegens een hamstringblessure. Anita kwam bijna een maand geleden voor het laatst in actie tegen AC Milan. De speler liep destijds een kuitblessure op.

Excelsior miste in de wedstrijd tegen de Amsterdammers Wouter Gudde en Norichio Nieveld. Gudde kampt met een knieblessure terwijl Nieveld het duel aan zich voorbij moest laten gaan wegens een schorsing. Opvallend is dat ook Excelsior-trainer Alex Pastoor het duel met Ajax vanaf de tribune bekeek. De geboren Amsterdammer kreeg na de wedstrijd tegen ADO Den Haag één wedstrijdschorsing opgelegd. Vanaf de kleine, maar knusse tribune zag de hoofdtrainer van Excelsior hoe zijn assistenten John Lammers en Peter den Otter het team naar een 2-2 gelijkspel leidden.

Het scheelde weinig of Excelsior keek binnen een minuut tegen een achterstand aan. Voormalig Excelsior-speler en huidig Ajacied Mounir El Hamdaoui schoot de bal tegen onderkant lat. Ook De Jong kwam bijna tot scoren toen Luis Suarez een strakke voorzet voorlangs schoot. De Jong kwam er net niet bij. Echter, Ajax stond na geen halfuur gespeeld te hebben met tien man op het veld. In de 27ste minuut werd Anita met een rode kaart weggestuurd. De linksback maakte een overtreding op Fernandez en scheidsrechter Jan Wegereef stuurde hem resoluut van het veld. Daarmee was het een korte rentree voor Anita. De laatste vijftien minuten van de eerste helft hadden de tien man van Ajax het moeilijk met een zeer aanvallend Excelsior. Exact tien minuten na de rode kaart kwamen de Rotterdammers op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Daan Bovenberg. De verdediger tikte de bal achter Maarten Stekelenburg na een vrije trap van aanvoerder Ryan Koolwijk. Enkele luttele minuten later volgde het tweede doelpunt aan de Rotterdamse zijde. Kevin Wattamaleo schoot raak; 2-0. Tim Vincken bediende de middenvelder op perfecte wijze nadat Urby Emanuelson balverlies leed.

Voor Ajax was het zaak om zo snel mogelijk een tegentreffer te maken. Lang liet die niet op zich wachten. El Hamdaoui knalde na enkele seconden in de tweede helft fraai achter Cees Paauwe en bracht Ajax terug in de wedstrijd. Kort na het tegendoelpunt had Ajax met een flinke domper te maken. Maarten Stekelenburg verliet het veld met een gekneusde knieschijf. De nummer een van Ajax en het Nederlands elftal kreeg een behoorlijke tik van Excelsior-speler Fernandez, die ongelukkig op zijn knie belandde. Jeroen Verhoeven verving Stekelenburg en maakte daarmee zijn debuut in de Eredivisie.

Ajax bleef azen naar een tweede doelpunt om een nederlaag te voorkomen. Twee minuten voor het einde van de reguliere speeltijd viel eindelijk de Amsterdamse gelijkmaker. Uit een strak genomen hoekschop van Miralem Sulejmani kopte Jan Vertonghen achter Excelsior-goalie Paauwe. In de zes minuten extra tijd die volgden kreeg Verhoeven het druk met enkele (gevaarlijke) aanvallen van Excelsior. De keeper verrichtte de ene na de ander zeer goede redding. Ook doelpuntenmaker Vertonghen voorkwam een tegendoelpunt nadat Verhoeven werd uitgespeeld door Fernandez. Assistent-trainer van Excelsior John Lammers sprak na afloop van het duel zijn complimenten uit over Verhoeven. ,,Wij hadden in de blessuretijd zeker drie goede kansen om de wedstrijd te beslissen. Mijn complimenten voor Verhoeven die toch drie goede reddingen verricht.’’

Martin Jol was blij dat Ajax in de tweede helft weer terugkwam in de wedstrijd. ,,Vooraf hoop je dat je ook tegen Excelsior een goed resultaat behaalt, en daar zag het naar uit met de kansen van Siem de Jong en het schot tegen lat van Mounir El Hamdaoui, toch kwamen we in film waar je niet in wilt zitten. Ik ben blij dat we terugkwamen in tweede helft.’’