ADO De Haag – Ajax 3-2

Jeroen verhoeven tegen ADO staat opVoor de tweede keer dit seizoen heeft Ajax een gevoelige nederlaag tegen ADO Den Haag geleden. Net als in de thuiswedstrijd ging Ajax ook op bezoek in het Kyocera Stadion onderuit: 3-2. Drie dagen na de Europese uitschakeling kreeg het team van De Boer daardoor een nieuwe knauw te verwerken. Geoffrey Castillion maakte in de tweede helft zijn debuut voor Ajax.

Hoe mooi de statistieken vooraf ook waren, ze bleken na negentig minuten voetbal in Den Haag uiteindelijk allemaal niets waard. Net als bij de historische thuisnederlaag eerder dit seizoen was ADO ook in eigen stadion opnieuw te sterk voor Ajax. En wederom kreeg de nederlaag een historisch tintje omdat Ajax in 1980 voor het laatst in Den Haag verloor. Het maakte de unieke nederlaag daarom extra zuur. Daarnaast kwam er voor Ajax een einde aan een sterke reeks van dertien competitieduels zonder nederlaag.

De verliespartij in Den Haag is een fikse streep door de rekening in de titelrace met FC Twente en PSV. Hoewel er in de zeven resterende wedstrijden nog veel kan gebeuren, wist ook Frank de Boer vooraf al dat op bezoek bij ADO alleen een overwinning telde. Die mening bleef ook na afloop overeind staan. ,,Als je de hele wedstrijd bekijkt, is het niet te geloven dat we hebben verloren. We hebben ADO onze wil opgelegd, maar door naïviteit hebben we uiteindelijk verloren. We hebben op klungelige wijze goals weggegeven waarbij het wel leek alsof onze spelers niet weten waar het om draait. Zeer teleurstellend.”

Jeroen Verhoeven tegen ado verslagen op de grondDe Boer koos in Den Haag voor Dario Cvitanich in de punt van de aanval. De goede invalbeurten tegen Willem II en Spartak Moskou gaven bij De Boer de doorslag om de Argentijn vanaf het begin te laten starten. Samen met Aras Özbiliz, die de geschorste Ebecilio verving, en Miralem Sulejmani vormde hij het aanvalstrio van Ajax in de Hofstad. Siem de Jong en Eyong Enoh moesten voor meer power op het middenveld zorgen om de verwachte Haagse storm tegen te houden.

Aanvankelijk kon Ajax die storm een half uur lang weerstaan. In die periode kon keeper Jeroen Verhoeven zich een paar keer onderscheiden. Daarnaast kreeg Ajax zelf een aantal kansen die de middag op voorhand een stuk makkelijker hadden kunnen maken. Vooral de ontsnapping van Christian Eriksen in de vijfde minuut bood perspectief. De Deen snelde vanaf het middenveld naar het doel van de thuisploeg, maar vond in Cvitanich niet de ideale partner om de aanval af te ronden.
De Argentijn stuitte op keeper Coutinho waardoor een bliksemstart van Ajax in de kiem gesmoord werd. Sulejmani, Eriksen en Özbiliz zorgde voor het overige gevaar. Het ontbrak aan precisie en een beetje geluk om de kansen in een goal om te zetten.

Jeroen verhoeven tegen ado schoopt kwaadADO slaagde daar uiteindelijk wel in. Twee minuten nadat Vurnon Anita Ajax voor een achterstand behoedde door een kopbal van Immers van de lijn te halen, werkte collega-verdediger Van der Wiel de bal bij de volgende aanval verkeerd weg. Nadat ADO-spits Bulykin de cadeau gegeven bal eerst tegen de lat schoot was Frantisek Kubik er in de rebound snel bij om de openingsgoal binnen te koppen. Via Alderweireld belandde de bal in het Ajax-doel: 1-0.

Het duurde tot twintig minuten voor tijd voordat Ajax iets in de score kon terugdoen. Kort nadat de boomlange Geoffrey Castillion (rugnummer 42) met een invalbeurt zijn debuut in de spits had gemaakt, schoot Jan Vertonghen Ajax naast ADO. Een slim breed gelegde vrije trap van Eriksen werd door de aanvoerder van Ajax hard binnengeschoten: 1-1. De vreugde over de gelijkmaker was echter alweer snel verdwenen toen ADO in de 76e minuut opnieuw een voorsprong nam. Immers schoot een vrije trap van Verhoek van dichtbij binnen, waardoor Ajax opnieuw tegen achterstand moest knokken: 2-1.

In een krankzinnige slotfase leefde Ajax vervolgens tussen hoop en vrees. Eerst kopte Eriksen Ajax in de 85e minuut opnieuw langszij uit een voorzet van Sulejmani. Maar net als bij de gelijkmaker van Vertonghen had ADO ook dit keer een snel antwoord klaar. Timothy Derijck velde drie minuten voor tijd het definitieve vonnis door een Haagse corner van dichtbij binnen te schieten. De aanvoerder van ADO had daarmee het laatste woord op een middag waarop Ajax voor de tweede keer dit seizoen drie punten liet liggen tegen de club uit Den Haag. Bovendien zorgde een gele kaart voor Vertonghen ervoor dat Ajax het over twee weken thuis tegen Heracles Almelo zonder zijn aanvoerder zal moeten stellen.

Jeroen Verhoeven tegen ado loopt teleurgesteld het veld afDe Boer: ,,Ook na 2-2 had ik nog steeds het idee dat zij er doorheen zaten en dat wij alsnog de beloning zouden krijgen, maar uiteindelijk kregen we dus het deksel op de neus. Het blijft zeer teleurstellend allemaal omdat je hier eventueel het kampioenschap mee vergooit. En dat allemaal door fouten die niet mogen op dit niveau.”

Tekst: Ajax.

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.