Jong Ajax – Jong FC Groningen 2-1 (0-1)

jeroen verhoeven J Ajax-J Groningen 2-1 Toekomst AmsterdamJong Ajax heeft maandagavond van Jong FC Groningen gewonnen. Op sportcomplex de Toekomst eindigde de wedstrijd in een 2-1 zege voor Jong Ajax. Florian Jozefzoon maakte acht minuten voor tijd de winnende treffer. Lorenzo Ebecilio miste in de tweede helft een strafschop.
Na de slechte seizoensstart was een overwinning bijzonder welkom voor het team van de trainers Bryan Roy en Albert van der Dussen. Van de eerste zes competitieduels werden er liefst vier verloren. Tegen de Beloften uit Groningen, die vooraf twee punten boven Jong Ajax stonden, moest het daarom maandagavond gebeuren. En het gebeurde ook. Jong Ajax won, al was het op het nippertje, met 2-1.

De vreugde was groot toen Florian Jozefzoon in de slotfase de winnende treffer binnenschoot. De buitenspeler bracht Jong Ajax daarmee alsnog de zege. ,,Toch hebben we de hele wedstrijd het gevoel gehouden dat de wedstrijd in ons voordeel zou kantelen”, sprak Bryan Roy na afloop. ,,We zijn agressief en met wilskracht blijven spelen, met gelukkig een overwinning als resultaat.”

Aan het begin van de avond lagen de kaarten van Jong Ajax nog heel anders. Al na zeven minuten keek de thuisploeg tegen een 1-0 achterstand aan. Timothy van der Meulen schoof de bal in de openingsfase pardoes achter de verbaasde Jeroen Verhoeven. Een kolossaal misverstand dat ervoor zorgde dat de wedstrijd in mineur begon.

Het duurde lang voordat Jong Ajax iets terug kon doen. Na een klein half uur spelen kreeg Lorenzo Ebecilio de eerste serieuze kans namens Ajax. Op aangeven van Miralem Sulejmani, die net als Teemu Tainio in de basis startte, schoot Ebecilio de bal tegen de paal. Vervolgens kregen zowel Groningen als Ajax nog een goede kans voor de rust. Yousouf Zinga kopte van dichtbij naast en Sulejmani kreeg kort voor het rustsignaal een behoorlijke schietkans.

In de tweede helft draaide het team van Roy en Van der Dussen het duel langzaam in Amsterdams voordeel. Onder toeziend oog van voormalig Jong Ajax-trainer Pieter Huistra (die naar de beloften van zijn huidige werkgever kwam kijken, red.) trok Lorenzo Burnet de stand in de 54e minuut gelijk. Uit een vrije trap van Sulejmani kopte de linksback raak: 1-1. Vier minuten later kreeg Jong Ajax via een strafschop direct een buitenkans op een tweede treffer, maar Ebecilio miste van elf meter.

In het laatste half uur werd de gemiste penalty uiteindelijk toch nog goedgemaakt. Met de invallers Donald (als vervanger van Rik Schouw, die voor het eerst in de basis startte) en Suk binnen de lijnen ging Jong Ajax op jacht naar de winnende treffer. In die missie slaagde de Beloften, met Jozefzoon als matchwinner.

Opstelling Jong Ajax: Verhoeven, Van Rhijn, Van der Meulen, Schouw (62. Donald), Burnet, Tainio (46. Sneijder), Bonevacia, Sulejmani, Jozefzoon, Ebecilio, Zeegelaar (72. Suk).

Scoreverloop: 7. Eigen doelpunt 0-1, 54. Burnet 1-1, 82. Jozefzoon 2-1.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst