Jan Wouters Op de Ajax.nl ‘Ajax is een fijn deel van mijn leven’

2012-12-03 Jeroen Verhoeven praat met leon de kogelDe ontmoeting met FC Utrecht betekent ook altijd een weerzien met ex-Ajacied Jan Wouters. De 70-voudig international speelde ruim vijf seizoenen voor Ajax en was rond de eeuwwisseling trainer in Amsterdam. Inmiddels werkt hij alweer jaren voor zijn jeugdliefde FC Utrecht. Aan de vooravond van de laatste wedstrijd van 2012 zocht Ajax.nl hem op.
,,Ik kom hier vandaan, dus ik weet hoe het hier leeft.” Wouters weet dat FC Utrecht – Ajax voor zijn huidige werkgever altijd de Wedstrijd van het Jaar is. Voor de coach zelf ligt dat gezien zijn achtergrond bij Ajax anders. ,,Ik heb ook aan de andere kant gezeten, als voetballer en trainer, en daar ook een fantastische tijd gehad. Ajax is een club waar ik heel fijn heb gewerkt en wat een deel is van mijn leven en ook nog een heel fijn deel ook. Daarom beleef ik het anders. Het is een van de 34 wedstrijden.”

Wouters vervolgt: ,,Ondanks dat blijft het natuurlijk altijd bijzonder als FC Utrecht tegen Ajax, Feyenoord of PSV speelt. Dan zit bijvoorbeeld het stadion bijna vol. Alleen leeft Ajax in Utrecht meer dan die andere wedstrijden. Wat dat betreft is het hier altijd wel de ‘Wedstrijd van het Jaar’, zoals mensen dat noemen. Wij als technische staf kijken daar iets anders naar, want er zijn maar drie punten te halen of te verliezen. Ik kan alleen heel slecht tegen mijn verlies, dus wil ik nu ook heel graag winnen.”

Dat Ajax het vaak lastig hebben in stadion Nieuw Galgenwaard is voor Wouters – die als Ajacied nooit won in zijn geboortestad – moeilijk verklaarbaar. ,,Het zal wel een opeenstapeling zijn. Als Ajax hier naartoe komt weten ze dat ze het moeilijk krijgen, alleen in de afgelopen bekerwedstrijd niet”, doelt hij op de 0-3-nederlaag die zijn ploeg leed in september. ,,Het blijkt dus dat het gevoel van de supporters overslaat op de spelers. Dat voel je hier dan de hele week al. Wat dat betreft zijn de spelers op en top gemotiveerd.”

Desondanks kent Wouters de valkuilen tegen een club als Ajax. ,,Als Ajax op jouw helft kan voetballen en de vrije man weet te vinden ben je weg”, stelt de coach die al tijdens zijn spelerscarrière werd geroemd om zijn tactische inzicht. ,,De andere keuze is dus zelf vroeg druk te zetten en Ajax niet aan het voetballen toe te laten komen. Dat proberen we ook altijd. Hoewel we er in de beker niet aan te pas kwamen omdat Ajax een geweldige dag had. Maar dat kan ook wel eens gebeuren.”

jeroen verhoeven 20121221_Training-3217Hoewel FC Utrecht evenals Ajax een jeugdige ploeg heeft, haalde de club enkele maanden geleden de broodnodige ervaring binnen met het aantrekken van oud-Ajacied Jeroen Verhoeven. ,,Jeroen heeft een enorme waarde voor de hele groep. Ondanks dat hij momenteel reservekeeper is drukt hij zijn stempel in de coaching en neemt hij voor ons dingen weg die we niet meer hoeven aan te geven. Op het trainingsveld en in de kleedkamer. Door zijn ervaring weet hij wat er gevraagd wordt en geeft hij dat ver van tevoren aan. Jeroen begeleidt ook de jonge verdedigers voor hem en houdt zich bezig met onze jonge keepers. Hij pakt zijn verantwoordelijkheid.”

Zonder Verhoeven, die buiten de wedstrijdselectie viel, ging Ajax vorig seizoen in een knotsgekke wedstrijd met 6-4 onderuit op Utrechtse bodem. ,,Ik heb nog nooit zo’n rare wedstrijd meegemaakt”, merkt de ervaren Wouters op. ,,Het kon alle kanten op. Ik vond dat wij ondanks de 1-2-achterstand aardig voetbalden. Alleen het druk zetten hebben we toen in de rust nog even aangescherpt. Je moet dan vervolgens een beetje geluk hebben dat je binnen zeven minuten met 3-2 voorkomt, maar ook daarna kon het nog alle kanten op.”

20121130_Training-7466Wouters treft zondag in Frank de Boer een collega met wie hij bij Ajax en Oranje jarenlang samenspeelde. Tevens zwaaiden beide voetbaldieren op jonge leeftijd de scepter bij de recordkampioen. ,,Maar Frank heeft een heel andere weg gevolgd dan ik”, haast eerstgenoemde zich te zeggen. ,,Hij is eerst assistent geweest en heeft een jeugdelftal getraind. Ik was net twee jaar gestopt als voetballer toen er een topclub langskwam. Dat was gewoon een verkeerde weg bewandelen. Dat lag ook aan mij, want ik was op dat moment nog geen trainer voor Ajax. Zo simpel is het.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.