Feitjes en Weetjes: ADO Den Haag – FC Utrecht

FC Utrecht gaat zondag voor de 27ste keer in de historie van de Eredivisie op bezoek bij ADO Den Haag. De onderlinge verhoudingen zijn redelijk in balans. ADO Den Haag won acht keer en FC Utrecht zeven keer.

Laatste editie
De laatste editie van dit duel in Den Haag was op 21 oktober 2012. FC Utrecht won deze ontmoeting met 2-1. Danny Holla opende de score namens ADO Den Haag, maar Alexander Gerndt en Jacob Mulenga bezorgden FC Utrecht de winst.

Winstreeks
FC Utrecht heeft de laatste drie eredivisieduels (uit- en thuis) tegen ADO Den Haag gewonnen. Samen met de drie keer winst op SC Heerenveen is dit de langstlopende winstreeks tegen huidige eredivisieploegen voor FC Utrecht.

Laatste thuiszege ADO Den Haag
ADO Den Haag won op 31 oktober 2010 voor het laatst thuis van FC Utrecht. Het werd 1-0 door een doelpunt van Lex Immers. Jens Toornstra en Timothy Derijck speelden destijds voor ADO Den Haag.

Heenwedstrijd
De clubs ontmoetten elkaar eerder dit seizoen op 24 november 2013. Het werd toen 3-0 voor FC Utrecht. Steve De Ridder, Yassin Ayoub en Kai Heerings scoorden voor de thuisploeg. De rode kaart van Mark van der Maarel veranderde niets meer aan het scoreverloop.

ADO Den Haag
Henk Fräser is de enige hoofdtrainer van ADO Den Haag die in zijn eerste acht eredivisieduels met ADO Den Haag ongeslagen bleef. Tot op heden kwam hij met zijn team tot drie winstpartijen en vijf gelijke spelen.

De ploeg uit de Hofstad is voor het eerst in bijna 42 jaar acht eredivisieduels op rij ongeslagen. Destijds (augustus-oktober 1972) stokte de teller voor ADO Den Haag bij negen ongeslagen duels op rij.

De ploeg behaalde veertien punten in die acht duels. Alleen Feyenoord (17), Ajax (18) en PSV (21) behaalden in die periode meer punten. Na de winterstop pakte ADO evenveel punten als voor de jaarwisseling: zeventien. In 2014 speelde de ploeg echter pas twaalf duels en in de eerste competitiehelft achttien.

ADO Den Haag-aanvaller Roland Alberg heeft in de laatste vier thuiswedstrijden voor ADO Den Haag in de Eredivisie gescoord. Hij kan een clubrecord van Harry van der Laan (okt – dec 1989) en Henk van Leeuwen (mei –sep 1977) evenaren als hij ook in het vijfde thuisduel van ADO Den Haag tot scoren komt.

ADO Den Haag-verdediger Vito Wormgoor speelde in 2008/2009 bij FC Utrecht in de Eredivisie. Hij kwam in de Domstad tot zeven eredivisieoptredens.

FC Utrecht
FC Utrecht heeft zijn laatste zeven uitduels in de Eredivisie niet gewonnen. De laatste keer dat de ploeg in acht uitduels niet won in de Eredivisie was in de periode februari – augustus 2011.

De Domstedelingen raakten dit seizoen al achttien keer paal of lat, dit is het meest van alle eredivisieploegen.

FC Utrecht-middenvelder Jens Toornstra is dit seizoen topscorer van Utrecht met elf goals. Hij is samen met Feyenoorder Lex Immers de meest scorende middenvelder van dit eredivisieseizoen.

Toornstra kwam in de winterstop van vorig seizoen over van ADO Den Haag. De middenvelder begon zijn carrière bij ADO Den Haag en speelde daar 104 Eredivisieduels (elf goals). Zijn eerste eredivisietreffer in Stadion Galgenwaard in dienst van FC Utrecht maakte hij tegen zijn oude club.

FC Utrecht-aanvaller Cedric van der Gun speelde twee seizoenen voor ADO Den Haag in de Eredivisie. Tussen 2003 en 2005 kwam hij tot 58 duels. Hierin scoorde hij twaalf goals. Als de aanvaller in actie komt tegen ADO Den Haag betekent dit zijn 100ste eredivisiewedstrijd in het shirt van FC Utrecht.

FC Utrecht-verdediger Timothy Derijck kwam in het verleden eveneens uit voor ADO Den Haag. Tussen 2008 en 2011 speelde hij 82 duels (acht goals) namens ADO Den Haag.

FC Utrecht-aanvaller Tommy Oar is geschorst voor dit duel. Zijn collega-verdedigers Mark van der Maarel, Kai Heerings en Dave Bulthuis en aanvaller Steve de Ridder staan op scherp.

Verleden bij beide clubs
Heel wat spelers kwamen zowel uit voor ADO Den Haag als FC Utrecht. Zo speelde ADO Den Haag-trainer Fräser in beide shirts. Twee seizoenen kwam hij uit namens FC Utrecht. Hij kwam in de Domstad tot 58 eredivisiewedstrijden en elf goals. Andere spelers die voor beide clubs uitkwamen zijn: Aad Mansveld, Alfons Groenendijk, Ali Boussaboun, Cedric van der Gun, Dick Advocaat, Dik Heesen, Emiel van Eijkeren, Hans Galje, Hans van de Haar, Henny van Schoonhoven, Jens Toornstra, John de Jong, John Linford, John O’Brien, Michael Mols, Pascal Bosschaart, Paulus Roiha, Peter Hofstede, Ramon Leeuwin, Rene Stam, Sandro Calabro, Stefan Postma, Stijn Vreven, Timothy Derijck, Ton Pattinama, Ton Wickel, Vito Wormgoor en Willem van der Ark.

Feitjes en Weetjes: ADO Den Haag – FC Utrecht

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.