AZ Alkmaar wint ruim van 9-tal FC Utrecht

jeroen verhoeven AZ v FC UtrechtIn Alkmaar is FC Utrecht de afgelopen seizoenen weinig succesvol geweest. De laatste vijf duels werden verloren en daarbij wist alleen Sander Keller een doelpunt te maken. Dat was op 9 december 2008. Positief is wel dat FC Utrecht eerder dit seizoen de thuiswedstrijd tegen AZ met 2-1 won. Leon de Kogel en Jacob Mulenga scoorden toen voor FC Utrecht. FC Utrecht liep zondagmiddag in Alkmaar tegen een flinke nederlaag opgelopen: 6-0. In leiding voor het verlies waren rode kaarten voor Kali en Wuytens. Bij FC Utrecht stond Jeroen Verhoeven onder de lat. Robbin Ruiter en Cedric van der Gun waren buiten de selectie gehouden. Zij kregen rust van coach Jan Wouters om topfit te kunnen zijn tijdens de play-offs, die inmiddels bereikt zijn ondanks de nederlaag .

Eerste helft
In het eerste kwartier was FC Utrecht sterker dan AZ. Scheidsrechter Ed Janssen had al na een paar minuten een strafschop aan FC Utrecht kunnen, en misschien wel moeten, geven toen in het Alkmaarse strafschopgebied een overtreding op Duplan werd begaan. Janssen liet echter doorspelen. Jens Toornstra, Edouard Duplan en Jacob Mulenga kregen kansen, maar wisten deze niet te verzilveren. Daarna werd AZ iets beter en kwam meer evenwicht in het duel. In de 19e minuut schoot Roy Beerens op aangeven van Jozy Altidore net naast het Utrechtse doel. Een paar minuten later misten Nick Viergever en meteen daarna Altidore kansen voor open doel.

jeroen verhoeven 2013-04-15 AZ Alkmaar FC utrecht jeroen verhoeven6Strafschoppen
Hoewel beide ploegen volkomen aan elkaar gewaagd waren, kantelde de wedstrijd na ongeveer een half uur spelen. AZ kreeg kort na elkaar twee strafschoppen, die door Jozy Altidore werden benut. De eerste strafschop werd door Anouar Kali veroorzaakt, omdat hij Altidore onderuit haalde. De tweede door Jan Wuytens toen hij Willie Overtoom wegtrok. Kali en Wuytens kregen bij deze acties beiden hun tweede gele kaart en moesten vertrekken. FC Utrecht moest met negen man verder. Jan Wouters bracht meteen Kai Heerings in voor Tommy Oar om de gehavende verdediging te versterken.

3-0 en 4-0
Een minuut later werd het 3-0 voor AZ uit een kopbal van Altidore, die daarmee een zuivere hattrick scoorde. Het werd vlak voor rust nog erger voor FC Utrecht. Nadat Dave Bulthuis de bal niet weg kreeg in het eigen strafschopgebied, probeerde Mike van der Hoorn dat wel te doen, maar hij schoot op onverklaarbare wijze in zijn eigen doel.

Tweede helft
Na de rust ging de laatst overgebleven Utrechtse aanvaller Jacob Mulenga op het middenveld spelen om zo twee verdedingsmuren, verdediging en middenveld, tegen AZ op te werpen. Toch scoorde AZ nog tweemaal. Na een uur spelen scoorde Markus Henriksen met een bekeken schot en vlak voor het eindsignaal zette Aron Johannsson de 6-0 op het scorebord, nadat hij de bal door benen van Van der Hoorn had gespeeld.

Toch speelde FC Utrecht naar vermogen een goede tweede helft. Vooral de werklust van met name Duplan, Toornstra en Mulenga was prijzenswaardig. Complimenten waren ook voor de meegereisde supporters die met hun gezang de moed er in hielden door “Wij gaan Europa in” te scanderen.

FC Utrecht blijft zesde staan met tien punten voorsprong op nummer zeven, sc Heerenveen.

Geel:
15’ Willie Overtoom
20’ Anouar Kali
24’ Jan Wuytens
30’ Giliano Wijnaldum
36’ Roy Beerens
63’ Etiënne Reijnen

Rood:
27’ Anouar Kali (2x geel)
33’ Jan Wuytens (2x geel)

Opstelling AZ: Esteban Alvarado Brown; Dirk Marcellis (64’ Aron Jóhannsson), Etiënne Reijnen, Nick Viergever, Giliano Wijnaldum (46’ Donny Gorter); Adam Maher, Markus Henriksen, Willie Overtoom; Roy Beerens, Jozy Altidore, Steven Berghuis (59’ Johann Berg Gudmundsson).

Opstelling FC Utrecht: Jeroen Verhoeven; Mark van der Maarel, Mike van der Hoorn, Jan Wuytens, Dave Bulthuis; Nana Asare, Jens Toornstra (88’ Johan Mårtensson), Anouar Kali, Tommy Oar (36’ Kai Heerings); Jacob Mulenga, Edouard Duplan (86’ Michael Zullo).

Tekst: FCUtrecht.nl
Foto’s: Gerrit van Keulen en FCUphoto