Voormalig (pizza) keeper Jeroen Verhoeven helpt kinderen met beperking.

SOESTERBERG | Niet voor elke speler of trainer is een leven lang in de voetballerij weggelegd. Soms lonkt een leven in de luwte of is het bittere noodzaak om met een baan buiten de spotlight de koste te verdienen. In deze rubriek zoomen we in op de tweede carrière van ex-spelers en -trainers. Vandaag: ex-doelman Jeroen Verhoeven met Indoorspeeltuin Plezier en Plezier in Zorg.

Samen met jeugdvriend Hayler Tamboer, met wie hij samenspeelde in de jeugd van Ajax, opende Jeroen Verhoeven (40) anderhalf jaar geleden in Soesterberg een indoorspeeltuin dat gedeeltelijk wordt gerund door kinderen met een beperking. Inmiddels is de oud-doelman (ja, van de pizza’s) van Ajax, FC Volendam en FC Utrecht twee dagbestedingen rijker en is derde op komst.

Wat heeft jou er toe gebracht dit werk te doen?  
,,Als jeugdvrienden hebben Hayler en ik elkaar beloofd om ‘later’ iets samen te gaan doen. Toen ik een paar jaar geleden met mijn twee kinderen in een indoor springparadijs was, dacht ik: dít is het. We beginnen een indoor speeltuin, waar kinderen met een beperking kunnen werken en iets kunnen leren. Hayler werkte in de jeugdzorg, vandaar. Ik heb toen een businessplan geschreven.”

Hoe zagen de eerst stappen eruit? 
,,Best kleinschalig. Het was een indoorspeeltuin met bijbehorende horeca. We sloten voor de jeugdzorg contracten af met de gemeente. We wilden voor acht cliënten twee lokaaltjes maken, zodat er vier konden leren en vier konden werken. Het werken bestond uit helpen in de keuken of de mensen ontvangen. Tijdens het opbouwen meldden zich al elf cliënten. We dachten wat nu? Daar hebben we helemaal geen plek voor.”

Hoe hebben jullie dat opgelost?

,,We zijn toen op zoek gegaan naar ruimte. Even verderop stond een pand te huur van 400 vierkante meter, mét lokalen. De gemeente vroeg gelijk of wij ook een stukje dagbesteding in onderwijs setting wilden oppakken, daar bleek enorm veel vraag naar te zijn. Er is namelijk héél veel uitval van jongeren. Het ging zo hard, dat we ruimte hebben moeten bijhuren. We zitten in Soesterberg inmiddels op de 55 cliënten en zijn op verzoek van de regio Gooi en Vechtstreek ook in Hilversum gestart, inclusief leraren en pedagogische medewerkers. Men zag dat wij ook jongeren uit hun regio weer terug naar school hebben weten te krijgen.”

Aan wat voor jongeren moeten wij denken?
,,Het zijn kinderen, vanaf vier jaar, die zijn uitgevallen uit het speciaal- en regulier onderwijs. De thuiszitters en schoolverlaters. Denk aan kinderen met autisme, kinderen die niet worden begrepen, kinderen die worden gepest. Tegenwoordig kunnen alle kinderen bij elkaar in de klas komen, of ze nu het downsyndroom hebben of hoogbegaafd zijn. Kinderen die het Syndroom van Down hebben zijn zichtbaar, maar kinderen die gepest worden of autistisch zijn niet. Die vallen uit en komen thuis te zitten, omdat ze niet meer naar school willen of durven.”Elk kind met een eigen verhaal?
,,We hebben hoogbegaafde kinderen, maar er zitten ook kinderen bij voor wie het al een overwinning is als ze tien minuten bij ons zijn. Sommige kinderen draaien dag en nacht om. Om maar niet uit bed te hoeven komen. Anderen verstoppen zich, letterlijk in de kast. Hayler is gespecialiseerd in deze bijzondere ongeziene doelgroep. Wat Hayler en zijn medewerkers doen is maatwerk en bovendien zeer intensief. We doen alles wat die kinderen nodig hebben. Maar de boel gaat door Corona Exploderen. Sommige kinderen zitten al anderhalf jaar thuis, ook vanwege corona-angst. De aanvragen stromen bij ons binnen, maar de capaciteit ontbreekt ons gewoon. En het geld bij de gemeente is op. Ze bezuinigen op jeugdzorg, een heel grote kostenpost.”

Jeroen Verhoeven - indoorspeeltuin Plezier

Hoe graag wil jij de kinderen iets leren?
,,Heel erg graag. Kijk: wij kunnen ook wel enveloppen met ze dichtplakken of kaarsen maken, maar we willen ze écht iets leren. Het doel is om deze jongeren terug te krijgen naar school of om ze aan een baantje helpen. Bij sommigen zal dit nooit lukken, maar bij anderen wel. In dat geval zijn we een soort time-outplek. Ze vallen uit op school, waarna wij ze met een positieve ervaring proberen te activeren, om ze terug in de schoolbanken te krijgen. Dat is al met meerdere kids gelukt.”

Je staat gewoon te glunderen.
,,Man, ik heb met Ajax na de dertigste landstitel voor een half miljoen mensen met de kampioensschaal op het Museumplein gestaan. Dat was een onbeschrijflijk gevoel. Tijdens de vorige kerst kreeg ik van de ouders van een cliënt een kaartje. Met slechts één regel: ‘Bedankt dat we weer een gezin mogen zijn.’ Het contrast was bizar, maar het maakte dezelfde emoties bij me los als toen op het Museumplein. Ik dacht Verhoeven, je bent er goed mee bezig.”

In de Telegraaf van dinsdag 9 maart 2021
Geschreven door Steven Kooijman


Weten wat wij nu precies doen bij Plezier?

Wij hebben Indoorspeeltuin Plezier en Plezier in Zorg opgezet, waarin wij ouders en kinderen een fantastische sportieve en gezonde dag bezorgen. Wij zijn deze binnen speeltuin opgezet met enthousiaste en betrokken medewerkers die plezier hebben in hun werk en trots zijn op de organisatie waarin zij werken.

Door de indoor speeltuin als sociale onderneming op te zetten krijgen mensen met een beperking weer een kans op werk of stage. De jongeren vinden vaak 5 dagen werken aan hun schoolwerk erg veel, om deze jongeren te laten snuffelen aan werken in de maatschappij kunnen ze leren, werken of stage lopen bij de indoorspeeltuin Plezier.

Dit project dient als maatschappelijk doel om de afstand tot de arbeidsmarkt voor deze jongeren te verkleinen. We merken dat er voor deze doelgroep steeds minder werk en stages te vinden zijn in de maatschappij, dat zorgt ervoor dat deze jongeren overal tussen en uit vallen. De jongeren kunnen ontzettend veel alleen hebben daar goede begeleiding bij nodig.

Wij zijn een indoor speelparadijs gestart waar deze jongeren een onderdeel van zijn, ze kunnen bij ons werken, leren en stages lopen. Er zal intensief begeleiding zijn om deze jongeren op weg te helpen. Ze zullen weer succes ervaringen gaan beleven en daar gaan ze enorm van groeien en ontwikkelen.

Om deze intensieve zorg te kunnen bieden zijn wij Plezier in Zorg gestart.

Wij bieden bij Plezier in Zorg verschillende begeleidingsvormen voor jongeren aan.
* Dagbesteding Indoorspeeltuin Plezier
* Dagbesteding Leertraject
* Naschoolse begeleiding
* Ambulante begeleiding

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

2 thoughts on “Voormalig (pizza) keeper Jeroen Verhoeven helpt kinderen met beperking.

 • 16/03/2021 at 19:13
  Permalink

  Wauw !!! Wat een mooi initiatief! Er is inderdaad een grote groep wat vergeten word, mooi dat daar nu aandacht voor is. Hopen dat de gemeente een potje kan maken voor deze doelgroep !!

  Reply
 • 04/04/2021 at 15:43
  Permalink

  Op jouw site terecht gekomen omdat een collega voor jullie gaat werken. Herstel: inmiddels bij jullie werkt. Ik had al bewondering voor je als keeper (zelf was ik vroeger ook een stevige doelverdediger) maar met dit initiatief is die bewondering alleen maar groter geworden. Heel veel succes!!

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.