Jeroen Verhoeven, de Rocky van de strafschopgebieden

Jeroen Verhoeven, de Rocky van de strafschopgebieden!

Wat is je insteek, vraagt Edwin Zoetebier en zijn gezicht verraadt groot wantrouwen over mijn insteek.

We staan in de catacomben van het Volendam Stadion waar slechts oranje blinkt. Aardige club, Volendam. Je loopt gewoon naar binnen en iedereen zegt hoi.Bijna had ik tegen keeperstrainer Zoetebier gezegd dat de insteek een fanclub voor Jeroen Verhoeven is, maar dat had hij misschien verkeerd opgevat. Ik opper daarom dat Jeroen Verhoeven een miskende keeper is. Dat valt in goede aarde. Edwin Zoetebier zegt: ‘Ik denk dat Jeroen een goede eredivisiekeeper is.’Toen de voetbalplaatjes ons huis binnenkwamen, was Jeroen Verhoeven de eerste die dubbelde. Dat kun je op twee manieren uitleggen. Laten we ervan uitgaan dat de heer Heijn ook fan van hem is. Het is een mooi plaatje geworden. Jeroen Verhoeven wijst naar voren, stapt naar links en kijkt naar rechts.In het plaatjesboek hebben ze zijn data erbij geschreven: 30-4-1980, 1.97 m, 103 kg. Maar op dat fotootje lijkt hij wel 156 kilo. Teken een snorretje onder zijn neus en Oliver Hardy staat in het doel van Volendam.De soortelijke massa speelt Jeroen Verhoeven dus parten. Daarom is Edwin Zoetebier ook zo achterdochtig. In de publieke opinie geldt zijn doelman namelijk als de Dikkertje Dap der strafschopgebieden. Bij een club die onderaan staat en al 55 doelpunten heeft geïncasseerd, leidt dat al gauw tot misverstanden. Vaak worden tegentreffers in verband gebracht met slome dikkigheid. Niets hiervan is waar.Vanuit oranje kuipstoeltje 91 zie ik Jeroen Verhoeven deze woensdagochtend huppelen over de hindernisbaan die Zoetebier heeft geschapen ter hoogte van de achterlijn. Ik zie hem bij het inschieten pijlsnel en klemvast zijn in de benedenhoeken. Ik hoor hem resoluut aanwijzingen geven in de onderlinge partijtjes.Jeroen Verhoeven is helemaal niet de Jeroen Verhoeven van het plaatje. Natuurlijk, er is nog steeds heel veel Jeroen Verhoeven, maar het lijkt meer spier dan vet. Imposante kerel eigenlijk wel, en als je zijn gezicht moet karakteriseren, is dat eerder Laurel dan Hardy.

Langs het veld staan een paar mannen naar de training te kijken. Ze zijn van het soort dat vroeger Kremlin-watchers werd genoemd. Dat waren mannen die dwars door de muren van het communisme konden watchen en ons vertelden wat er stond te gebeuren in de Koude Oorlog.

Deze mannen weten dus alles van Volendam, echt alles. Een vraag naar de kwaliteiten van Jeroen Verhoeven leidt in één lijn naar oud-trainer Leo Beenhakker en de Volendamse vrouwtjes. Teruggeleid naar het onderwerp van vandaag zeggen de mannen dat Jeroen Verhoeven een goede eredivisiekeeper is.

Het enige dat aan Verhoeven zou mankeren, is een zekere aarzeling bij hoekschoppen. Met zijn lengte en postuur zou hij heer en meester in het strafschopgebied moeten zijn.

Zoetebier spreekt dat overigens tegen. Wel werkt hij met Verhoeven ‘aan de voorzet’. Klinkt als een verwant probleem, maar het stelt gerust dat eraan wordt gewerkt.

Mij lijkt het imago van Jeroen Verhoeven een groter probleem. Hij oogt zo goedmoedig. Dat gezicht lacht veel te vaak en heeft wangen waarop blosjes verschijnen bij grote inspanning. Een mental coach en een visagist kunnen wonderen verrichten.

Aanvallers moeten voor hem terugdeinzen. Meedogenloos moet hij worden, in elk geval die indruk wekken.

In die zin wordt Piet Schrijvers, de vroegere doelman van Ajax die ze de Beer van De Meer noemden, hem ten voorbeeld gesteld. Daarom ook noemen ze Jeroen Verhoeven vermoedelijk de Ham van Volendam. Het rijmt, daarmee is alles gezegd.

Piet Schrijvers ploegde als een tractor door zijn eigen strafschopgebied. Verhoeven heeft kwaliteiten die eerder aan Oliver Kahn herinneren. Volgens mij schuilt in Jeroen Verhoeven meer dan een goede eredivisiekeeper.

Daarom het volgende plan: Jeroen Verhoeven wordt de hoofdpersoon in een real life soap, maar dan niet dat gemuts waarin Volendam tegenwoordig grossiert. Nee, een groots sportdrama moet het worden in de orde van Rocky, de antiheld die bokskampioen werd.

Stel je eens voor hoe Jeroen Verhoeven ’s ochtends in alle vroegte opstaat, een vernietigende blik op zijn spiegelbeeld werpt en in een trainingspak schiet. Capuchon over zijn hoofd, IJsselmeer klotst tegen de dijk, zon komt op. Volendammers drukken hun neus tegen het venster. Kijk, daar gaat-ie, Jeroen Verhoeven.

Getting strong now, gonna fly now

De opnamen beginnen vanavond met een paar geweldige blunders in de uitwedstrijd tegen FC Twente. Ze eindigen volgend jaar in Johannesburg, finale van het WK voetbal in Zuid-Afrika.

 

COLUMN, Bart Jungmann
gepubliceerd op 14 februari 2009

Bron: Volkskrant.nl


Onze website van Indoorspeeltuin Plezier is online!

Wat vind je van ons idee? Vertel het ons.

Wij gaan indoorspeeltuin Plezier starten, die gerund wordt door kinderen met autisme en/of een ontwikkelingsstoornis in samenwerking met zorginstelling ‘Het P.L.E.I.N. der Mogelijkheden’ uit Amersfoort. Wij willen de kinderen die buiten het reguliere onderwijs vallen, een kans geven zich te ontwikkelen in een veilige omgeving. Daardoor krijgen ze toch goed onderwijs op hun niveau. Door de indoorspeeltuin Plezier als sociale onderneming op te zetten krijgen mensen met een beperking weer een kans op werk en/of stage.
Wij gaan de jongeren weer de kans geven om te participeren in de maatschappij en weer succes ervaringen te laten beleven.

Website: http://indoorspeeltuinplezier.nl/
Email: info@indoorspeeltuinplezier.nl
Facebook: https://www.facebook.com/indoorspeeltuinplezier/
Twitter: https://twitter.com/SpeeltuinPlezie
Instagram: https://www.instagram.com/indoorspeeltuinplezier/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCb_po0jd2lPMs6uU6OQGrsg

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.