Hayler Tamboer en Jeroen Verhoeven runnen Indoorspeeltuin Plezier en Mexa Zorg.

25 jaar lang stond hij als keeper onder de lat van voetbalclubs als Ajax en FC Utrecht. Een jaar geleden opende Jeroen Verhoeven (39) met zijn compagnon Hayler Tamboer indoorspeeltuin Plezier en een dagbesteding met leertraject voor ‘thuiszitters’ in Soesterberg. In het team werken onder andere leerlingen met autisme.

Aan het plafond van indoorspeeltuin Plezier in Soesterberg hangen witte panelen. Voor de leek lijken deze panelen geen bijzondere functie te hebben, maar de oud-keeper van Ajax, FC Utrecht, RKC Waalwijk en FC Volendam legt uit: ,,Op het moment dat er teveel lawaai in de speeltuin is, zetten ze uit en wordt het geluid gedempt. Zo hebben de jongeren met autisme minder last van harde prikkels.”

De indoorspeeltuin is namelijk niet zomaar een speeltuin, maar een plek met leertraject en dagbesteding voor jongeren die het zowel in het regulier als in het speciaal onderwijs niet hebben gered en daarom thuis zitten.

In de speeltuin en het leertraject leren de jongeren (of ‘de jongens’ zoals Verhoeven en Tamboer ze noemen) sociale interactie, koken, bedienen, achter de kassa werken, schoonmaken, sporten en krijgen ze de normale vakken. Maar bovenal is het een manier om de jongeren achter hun gamecomputers en uit het huis te halen met als doel ze uiteindelijk toch weer naar school of aan het werk te krijgen.

Voetballerij

Verhoevens compagnon, Amersfoorter Hayler Tamboer (38), is pedagogisch specialist en runde tot twee jaar geleden de dagbesteding Het Plein der Mogelijkheden in Amersfoort. De twee vrienden kennen elkaar van toen zij in Bussum woonden en tegen elkaar voetbalden. Ook Tamboer heeft een geschiedenis in de voetballerij. Hij speelde in de jeugd bij Ajax, werd geselecteerd voor Jong Oranje en voetbalde een jaar bij profclub Go Ahead Eagles. Toch bleek de voetbalwereld niets voor hem en koos hij voor een carrière in de zorg. Tamboer: ,,Ik speelde al een tijdje met dit plan en heb het uiteindelijk aan Jeroen voorgelegd. Voor deze thuiszitters is er nagenoeg niks. Vanwege hun autisme, stoornissen of laag zelfbeeld hebben ze problemen met de sociale aspecten van een school. Ze komen thuis te zitten en raken bijna allemaal verslaafd aan gamen. In de computerwereld worden ze niet veroordeeld. Die wereld is minder eng.

De voornaamste kleuren in de speeltuin zijn sober grijs en wit. Behalve de speeltoestellen en de lijnen op de vloer, die hebben een kleur. Op die manier blijft de speeltuin met zijn enthousiast spelende kinderen en drukte voor de jongeren van de dagbesteding toch overzichtelijk. In het eerste speeltoestel klauteren kleine kinderen door de ballenbak naar de glijbaan en het springkussen toe. Het toestel voor de grote kinderen is een groot en vooral hoog doolhof met allerlei obstakels en een grote glijbaan.

Fouten maken

Tevreden kijkt Verhoeven rond. ,,Het belangrijkste is dat er fouten gemaakt mogen worden.” Een van de jongeren mag met pauze. Hij loopt met zijn pakje drinken en koek richting de kleine ruimte waar ze even tot rust kunnen komen. ,,Op een drukke dag hebben we 250 bezoekers. We hebben de regel dat als het voor de jongens te druk is, zij mogen zeggen dat we de deuren dicht doen. Ik had verwacht dat het wel een keer zou gebeuren, maar het is nog niet voorgekomen.”

Het duo dacht eerst aan het runnen van een haven. Dat werd niks. Ook het idee om een restaurant te openen werd afgeschoten, want de jongeren komen alleen overdag. Verhoeven: ,,Het verhaal van Hayler sprak me erg aan. Ik zat met mijn kinderen in een indoorspeeltuin en ineens dacht ik: dit is het! Goede uren, sociale interactie met horeca en keuken. Perfect!”

Het tweetal ging op pad en belandde na een lange zoektocht in Soesterberg aan de Stemerdingweg. Vorig jaar, één jaar na het voetbalpensioen van Verhoeven, werd de speeltuin geopend. ,,Ik ben met mijn kinderen alle indoorspeeltuinen in Nederland af geweest en kwam tot de conclusie dat ze bijna allemaal donker en viezig zijn en slechte koffie hebben. Wij hebben veel licht, een goede koffiemachine, alles wordt grondig schoongemaakt en één keer in de drie maanden gedesinfecteerd. Het moet voor het hele gezin een leuke dag uit zijn.”

Tafeltennis

Maar volgens Tamboer zou de indoorspeeltuin niet het succes zijn wat het is, als het niet gekoppeld was aan de bijbehorende dagbesteding en het leertraject Plezier in Zorg. Hemelsbreed honderd meter van de speeltuin vandaan, krijgen de jongeren namelijk les. Tijdens de pauze doet Tamboer samen met twee andere begeleiders mee met een spelletje tafeltennis. Bezweet en fanatiek proberen de jongens elkaar af te troeven. ,,Het lijkt een simpel spelletje tafeltennis”, vertelt Tamboer als hij zijn klas weer in het lokaal aan het werk heeft gezet. ,,Maar tijdens zo’n spelletje gebeurt er van alles. Er worden opmerkingen gemaakt, daar is de een gevoeliger voor dan de ander. Ze moeten wachten en kunnen verliezen. Daarom doen wij ook mee. Ze moeten leren hoe je op een goede manier samen speelt.

n een aparte ruimte met het voetbalshirt van Verhoeven aan de muur, zit een jongen te gamen. ,,Het ging vanochtend even mis. Hij is nieuw en het was allemaal te spannend. Hij mag nu even gamen. Ik ga het zo weer met hem proberen.”

Vorige week zijn de lessen weer gestart. ,,Wij mogen ons officieel geen school noemen, maar een dagbesteding en leertraject. Maar de leerlingen noemen dit wél school. Door het gamen draaien ze hun dag­- en nachtritme om en komen ze nauwelijks meer buiten. Het lastige is: ze worden altijd overschat. Je ziet het niet aan ze. Ze doen alles uit eigenbelang, hebben weinig inlevingsvermogen en hebben vaak het gevoel dat ze niet begrepen worden. Je moet op hun niveau kunnen denken. Dat is het allerbelangrijkste. Daarom is dit werk niet voor iedereen weggelegd.”

Respect

Verhoeven knikt. ,,We zijn het ook vaak niet met elkaar eens. Maar Hayler is echt weggelegd voor de zorg. Ik heb diep respect voor hem.” Volgens Tamboer heeft de voetbalwereld hem daar juist in geholpen. ,,Door voetbal wist ik precies wat ik niet wilde. Hard, geld, vriendjespolitiek en stoerdoenerij.”

De hulp gaat ver. Zo worden sommige kinderen in het begin letterlijk uit bed gehaald. ,,Vanwege de budgetten waar sommige ouders mee moeten werken, is het niet haalbaar om ze te laten halen met een busje. Sommige leerlingen halen we thuis op. Omdat ze structuur niet meer gewend zijn, moeten we ze soms wekken en meenemen. Wat wij hier doen is vrij uniek. Omdat we maar 15 leerlingen hebben en klein willen blijven, zijn we erg betrokken bij hun levens.”

In de groep zitten leerlingen van 9 tot 18 jaar oud. Het is een heel divers gezelschap. ,,Of ze mee willen werken in de speeltuin is aan hen. Het is niet verplicht. Er zijn ook jongeren die het eng vinden en dat is prima.”

Succes hebben ze, sinds ze een jaar geleden zijn gestart, al geboekt: ,,We hebben twee leerlingen die weer terug het onderwijs in gaan en een leerling die een baantje heeft.” Het duo is trots op de samenwerking. Verhoeven: ,,Het is mooi om te zien dat de jongeren groeien en zichzelf mogen zijn.”

Trots

Twee jongens geven de keeper een hand. Hij merkt op: ,,Zijn jullie naar de kapper geweest?” Ja, samen! antwoorden ze beide trots. Ze lopen het lokaal in. ,,Dat is fantastisch,” fluistert Verhoeven. ,,Het klinkt als iets kleins. Maar dat ze samen naar de kapper zijn gegaan is zo’n grote stap voor twee jongens die een jaar geleden nooit buiten kwamen of échte vrienden hadden.”

Foto’: Saskia Berdenis van Berlekom
Bron: Rachel van Kommer


Ontdek onze unieke arbeidsmatige Dagbesteding locaties

Iedereen Verdient Een Schitterende Toekomst

Bij Mexa Zorg streven we naar een inclusieve en ondersteunende omgeving waar jongeren/ volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen groeien en bloeien.

Onze arbeidsmatige dagbestedingslocaties bieden de mogelijkheid om waardevolle vaardigheden te ontwikkelen, succeservaringen te beleven en een stap dichter bij een zelfstandige toekomst te komen.

We nodigen ouders en verzorgers uit om samen met ons deze reis van groei en ontwikkeling te ondernemen.

Kies voor Mexa Zorg en geef jouw jongere de kans om te schitteren. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe onze arbeidsmatige dagbesteding het verschil kan maken.

Indoorspeeltuin Plezier: Meer Dan Alleen Spelen

Welkom bij Indoorspeeltuin Plezier, waar plezier maken slechts het begin is!

Onze speeltuin is niet zomaar een plek voor vermaak; het is een stimulerende omgeving waar jongeren/ volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt de ruimte krijgen om te groeien en te schitteren. Wat begon als een briljant idee om het gat tussen onderwijs en arbeidsmarkt te dichten, is uitgegroeid tot een inclusieve plek waar jongeren/ volwassenen werken, leren en stages lopen.

In ons gezellige restaurant serveren ze met trots heerlijke gerechten, en in de speeltuin staan ze klaar om bezoekers met een glimlach te assisteren. Deze ervaringen zijn niet alleen leuk, maar ze helpen jongeren ook om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en waardevolle succeservaringen op te doen.

Ontdek hoe Indoorspeeltuin Plezier een brug slaat tussen plezier, groei en arbeidsmatige ontwikkeling. Kom langs en geniet van een speelse ervaring waar elk bezoek bijdraagt aan het schitterende potentieel van onze jongeren. 🌟🎈

Brasserie Tuinzicht: Leren in een Gastvrije Omgeving

Bij Brasserie Tuinzicht geloven we sterk in de kracht van jongeren/volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onze brasserie wordt gerund door deze getalenteerde jongeren/ volwassenen.

Hier kunnen ze hun talenten ontwikkelen in de horecabranche terwijl ze worden ondersteund door onze betrokken medewerkers. De menukaart is samengesteld met de nadruk op versheid en kwaliteit, en onze jongeren werken met toewijding aan het bereiden van heerlijke gerechten. Daarnaast organiseren we regelmatig evenementen en activiteiten om de gemeenschap samen te brengen.

Brasserie Tuinzicht het goede eten hand in hand gaat met de prachtige bosrijke omgeving! Wij zijn trots om je te verwelkomen in onze brasserie, gevestigd in het expertise centrum Zonnehoeve van HilverZorg.

👇 Klik hieronder voor meer info en neem contact met ons op voor al je vragen en mogelijkheden op het gebied van zorg. 👇 🚀

ℹ️ Wat je bij ons vindt:

– Dagbesteding bij Indoorspeeltuin Plezier
– Dagbesteding bij Brasserie Tuinzicht
– Individuele begeleiding
– Contact met Mexa Zorg

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.