FC Volendam – AFC Ajax 1-2

FC Volendam zorgt bijna weer voor verrassing tegen Ajax

Door: Cor Westerveld
FC Volendam moest het opnemen tegen een op revanche belust Ajax dat de 1-0 bekernederlaag van enkele weken terug wilde wegspoelen. Weliswaar nam Ajax revanche, maar met de zeer moeizame 2-1 winst kwamen de Amsterdammers erg goed weg aan de Dijk. De thuisclub verdiende een gelijkspel. Aan niets was te zien dat FC Volendam de hekkensluiter is in de eredivisie. Tot en met de laatste minuut hebben de 6461 toeschouwers in het uitverkochte Kras Stadion genoten van een uiterst spannende wedstrijd onder leiding van de prima fluitende scheidsrechter Dick van Egmond.  De verdediging van de thuisclub gaf geen echte scoringskansen weg. Ajax kreeg weinig speelruimte. Nadat doelman Jeroen Verhoeven een inzet van Luis Suárez onschadelijk had gemaakt, vervolgens een venijnig afstandschot net onder de lat van Miralem Sulejmani tot hoekschop had verwerkt en Suárez (na een prima voorzet van Miralem Sulejmani) de bal over het doel had gekopt, trok FC Volendam zelf brutaal ten aanval en deed daarin niet onder voor Ajax. Integendeel. Het kreeg zelfs de beste scoringskansen. Eerst probeerde de slimme Jack Tuyp doelman Kenneth Vermeer te verrassen met een lob maar laatstgenoemde liet zich niet verrassen.
jeroen verhoeven fc volendam ajax
Marijn Sterk
Nadat vervolgens Ajacied Eyong Enoh langs enkele Volendammers soleerde en de bal over het doel had geschoten, was het de thuisclub die de eerste echte kans kreeg. De goed opgekomen Marijn Sterk gaf vanaf de linkervleugel een uistekende voorzet naar de tweede paal waar Paul de Lange de bal voor het intikken had, maar hij wist deze kans niet te benutten. Luis Suárez bleef aan de andere kant een dreigend gevaar en een plaag voor Henny Schilder. In een scrimmage was hij bijna bij de openingstreffer.

Rots
Het zelfvertrouwen van FC Volendam groeide allengs. De kopsterke Tim Bakens, een rots in de branding en Man of the Match bij FC Volendam, stond aan de basis van de openingstreffer. Hij snelde op het middenveld langs een aantal Ajacieden en speelde de bal op links naar Aaron Meijers, die op zijn beurt de bal panklaar bij de tweede paal deponeerde waar Gerson Sheotahul geen fout maakte en de bal hard langs Vermeer schoot, 1-0. Dat was vijf minuten voor rust een prachtige opsteker. En met een beetje meer geluk had FC Volendam zelfs met een 2-0 voorsprong aan de thee kunnen beginnen ware het niet dat een gluiperige omhaal van Tim Bakens niet gekeerd werd door de lat. Vlak voor rust sloeg Ajax toch nog onverwacht terug. Een voorzet van Miralem Sulejmani werd afgerond door Luis Suárez, 1-1.

Weergaloos
Na de hervatting was de eerste kans voor Sulejmani, maar die schoot de bal over het doel van Verhoeven, waarbij aangetekend dat Tim Bakens Sulejmani op weg naar het doel goed bleef storen. Jack Tuyp wist op weergaloze en onnavolgbare wijze met een technisch hoogstandje zijn directe bewaker gedag te zeggen en verscheen alleen voor doelman Vermeer. Waar de topscorer van FC Volendam normaliter dan ook de zaak afwerkt, schoof hij dit keer de bal naast de verkeerde kant van de paal en daarmee kwam Ajax met de schrik vrij. Marco van Basten had Leonardo in de ploeg gebracht voor Cvitanich en Daley Blind voor Enoh. Deze wissels pakten goed uit. Het was de Belg Jan Vertonghen die in de 64e minuut de bal uit een hoekschop van Urby Emanuelson ongehinderd mocht inkoppen, 1-2.

Opgeheven
FC Volendam gaf zich nog niet gewonnen. Het bleef met inzet en verzorgd combinatiespel loeren op de verdiende gelijkmaker. Uiteraard met alle risico’s van dien. Emanuelson schoot de bal na een fraaie en vooral snelle solo over het doel. Suárez schoot uit de draai bijna 3-1 in ware het niet dat de bal rakelings naast ging. Frans Adelaar bracht in de slotfase Dominique van Dijk, Melvin Platje en Furdjel Narsingh in de ploeg voor respectievelijk Boots, Sheotahul en Aaron Meijers om de aanval nog meer impulsen te geven. Bernard Hofstede schoot de bal nog een keer naast het doel, invaller Narsingh kreeg nog een schietkans en als allerlaatste mocht Bakens nog een vrije trap nemen op de rand van de zestien, maar het leverde niet het doelpunt op waar de supporters van de thuisclub zo vurig op hadden gehoopt. Ajax hield de 2-1 vast tot het laatste fluitsignaal. Moegestreden konden de Volendammers met opgeheven hoofd de kleedkamer opzoeken. Nog niet wetend dat De Graafschap een paar uur later verrassend drie punten pakte in De Kuip tegen Feyenoord. Het Volendamse spel biedt perspectieven voor de volgende (uit)wedstrijd. Ook de ploeg van Frans Adelaar zal toch een keer in een uitwedstrijd voor een verrassing moeten en kunnen zorgen om aansluiting te bewerkstelligen.

FC Volendam – AFC Ajax 1-2

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.