AFC Ajax – Anderlecht 2-0

Ajax heeft zich donderdagavond voor de achtste finales van de UEFA Europa League geplaatst. Na de 3-0 uitzege in de heenwedstrijd won Ajax ook in de Amsterdam ArenA met ruime cijfers van RSC Anderlecht: 2-0. In de achtste finales neemt Ajax het op tegen Spartak Moskou. Op 10 maart begint Ajax met een thuiswedstrijd. Een week later is de return in Rusland.

Het Europese avontuur van Ajax duurt na de dubbele zege op Anderlecht in ieder geval tot de 111e verjaardag van de club. Met de bekerfinale binnen handbereik en de strijd om het kampioenschap draait Ajax nog op alle fronten mee. In de komende weken volgen de wedstrijden zich daardoor in rap tempo op. Te beginnen met de competitietopper tegen PSV van aanstaande zondag. Het duel met Anderlecht bleek er een prima generale voor.

In de geschiedenis van het Europese voetbal kwam het slechts één keer voor dat een club die de uitwedstrijd met drie doelpunten verschil won thuis alsnog werd uitgeschakeld. Die statistiek bleef ook na donderdagavond overeind. De 0-3 voorsprong uit Brussel kwam in Amsterdam geen moment meer in gevaar. Zeker niet toen Miralem Sulejmani de Ajax-supporters voor rust met twee fijne doelpunten verwende.

Ajax startte met dezelfde elf namen als waarmee het team van Frank de Boer in Brussel tegen Anderlecht speelde. Ook Daley Blind, die afgelopen zondag tegen VVV-Venlo nog werd gespaard, behoorde weer tot het basiselftal dat Anderlecht direct liet merken dat er dit keer niets te halen viel. Na de smadelijke 1-3 nederlaag van vorig seizoen was de Ajacieden er veel aan gelegen om ook thuis een goed resultaat neer te zetten de kampioen van België.

Sulejmani nam Ajax in de eerste helft bij de hand. De Serviër benutte in het eerste kwart van de wedstrijd tot twee keer toe zijn snelheid. Eerst was hij in de elfde minuut trefzeker toen hij een bekeken steekpass van Siem de Jong op waarde schatte. Met de bal aan de voet liet hij keeper Silvio Proto met een bekeken schuiver kansloos: 1-0. Zes minuten later snelde hij zijn tegenstanders opnieuw voorbij, dit keer op aangeven van Mounir El Hamdaoui die de bal op zijn beurt weer van De Jong ontving. Voor de tweede keer toonde de aanvaller van Ajax zich koelbloedig: 2-0.

Voor de 2.600 meegereisde Anderlecht-supporters, waaronder zeventig vrienden en bekenden van Jan Vertonghen, zat er daardoor niets anders op dan de wedstrijd uit te zitten. Voor de Ajax-fans was dat uiteraard anders. Met gezang en de Europese vlaggetjes vermaakten ze zich opperbest in een wedstrijd die door snelle goals van Sulejmani al snel beslist was. Enig smetje op de eerste driekwartier was het vroege uitvallen van Eyong Enoh. De middenvelder moest zich na een kwartier met een spierblessure aan zijn bovenarm laten vervangen door Rasmus Lindgren.

Ajax - Anderlecht Jeroen verhoeven (2)Na rust maakte Jeroen Verhoeven zijn opwachting in het doel van Ajax. De reservekeeper verving Maarten Stekelenburg, die uit voorzorg met lichte liesklachten in de kleedkamer achterbleef. Daarmee maakte Verhoeven op 30-jarige leeftijd zijn Europese debuut voor Ajax. In zijn tweede officiële wedstrijd hield hij opnieuw de nul. Zijn collega aan de overkant slaagde daar ook in. Met de virtuele 5-0 voorsprong hoefde Ajax immers ook geen aanstalten meer te maken voor het Belgische doel. Rustig controlerend, met af en toe nog een mooie aanval speelde Ajax het duel uit.

,,We hebben zeer gecontroleerd gespeeld”, vond Frank de Boer na afloop. ,,Naast twee fantastische goals vond ik ons centrum achterin ook fantastisch. Samen met de backs stonden ze hun mannetje waardoor we vrijwel geen kans hebben weggegeven. Dat is dus eigenlijk ook een compliment aan het hele team.” Over het uitvallen van Enoh en Stekelenburg zei de coach van Ajax: ,,Het zou me verbazen als ze er zondag tegen PSV niet bij kunnen zijn.”

Eerder op de avond verzekerde Spartak Moskou zich van de achtste finales. In de thuiswedstrijd tegen FC Basel gaven de Russen de 2-3 zege uit de heenwedstrijd niet meer uit handen. De return in de hoofdstad van Rusland eindigde in een 1-1 gelijkspel waardoor Ajax op 17 maart naar Moskou afreist voor de return in de achtste finales. Een week eerder komt Spartak naar de Amsterdam ArenA.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl

AFC Ajax – Anderlecht 2-0

Jeroen Verhoeven

Welkom op de site van doelman Jeroen Verhoeven Van harte welkom op mijn website.Op deze website kan je van alles over mij te weten komen. Zo kun je bijvoorbeeld mijn biografie en nieuwsberichten lezen, maar er is ook een historisch overzicht te vinden.Ik vind het ook erg leuk om te lezen wat je van de website vindt. Deze website heb ik zelf ontworpen en zal ik ook onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.