FC Volendam wint van Helmond Sport (2-1)

De 2-1 overwinning van FC Volendam op het stugge Helmond Sport was nodig om zich op de vijfde plaats te handhaven. Bij de eerste vijf eindigen in de reguliere competitie betekent immers dat de oranje brigade van Robert Molenaar de eerste ronde van de play-offs mag overslaan. In punten staat FC Volendam nu gelijk met FC Emmen maar het heeft een duidelijk beter doelsaldo.

FC Volendam en Helmond Sport maakten er gisteravond voor de 3354 bezoekers een spannende wedstrijd van. Beide ploegen zochten van meet af aan de aanval en zorgden er zodoende voor dat het publiek zich geen moment verveelde. In de afwerking lieten ze echter de nodige steken vallen. Aan inzet geen gebrek bij beide teams. Het positiespel van Helmond Sport stemde coach Jan van Dijk tot tevredenheid. “We herpakten ons goed na de 1-0 achterstand”, verklaarde hij na afloop. Dat de absolute uitblinker en dus ’man van de wedstrijd’ Erik Schouten met een fraaie kopbal er 2-0 van maakte, was de doodsteek voor de Helmonders. Weliswaar kwamen de Brabanders in de 85e minuut nog terug tot 2-1, maar Volendam had vrijdagavond jl. zijn lesje geleerd bij PSV en gaf de voorsprong niet mee uit handen.

Rafik El Hamdi
De eerste kansen waren voor de thuisclub. Rafik El Hamdi stuurde de snelle Elson Hooi weg, maar die kans leverde niet meer op dan een hoekschop. Jack Tuijp, een van de weinige spelers die gisteravond constant een medespeler wist te vinden, probeerde doelman Wouter van der Steen te verrassen met een schuiver in de hoek, maar Van er Steen zat er goed bij. Aan de andere kant kopte Mounir El Allouchi een voorzet van Gyrano Kerk over het doel van Jeroen Verhoeven. Met Kerk is meteen de gevaarlijkste man van Helmond Sport genoemd. Veel aanvallen liepen over de snelle en handige rechtsbuiten en Daan Klinkenberg werd dan ook behoorlijk op de proef gesteld. Klinkenberg, die twee enkele weken geleden zijn debuut maakte, verdedigde echter sterk. In de18e minuut kwam de thuisclub plots op voorsprong. Op het middenveld kreeg Yannick Cortie ruzie met de bal en als een duveltje uit een doosje wist Elson Hooi daarvan te profiteren. In zijn grootste versnelling rukte Hooi op naar het vijandelijke doel. De verdedigers van Helmond Sport keken elkaar aan, maar weigerden in te grijpen. Met een hard schot in de uiterste hoek zorgde Hooi voor 1- 1, zijn eerste doelpunt in het shirt van FC Volendam. Nadat Mounir El Allouchi voor Helmond Sport een kans voor open doel om zeep had gebracht, was het Bert Steltenpool die met een prima steekbal Hooi vrij baan gaf naar het doel van Helmond Sport. Het lukte de huurling van NAC echter niet om doelman Wouter van der Steen opnieuw de baas te zijn. Hooi ruimde nog voor rust het veld voor Laghmouchi.

Na de hervatting kreeg Gyliano van Velzen de kans om de marge op Helmond Sport te verruimen, maar ten koste van een hoekschop wisten de Brabanders hem van scoren af te houden. Voor de bezoekers was duidelijk dat de wedstrijd nog lang niet gespeeld was. FC Volendam moest geregeld alle zeilen bijzetten. Helmond Sport vocht voor de gelijkmaker en die hing in de lucht. Het was Gilian Justiana die daar heel dichtbij was. Jack Tuijp stelde daarna Laghmouchi in de gelegenheid om voor 2-0 te zorgen, maar die schoot de bal naast het doel. Zo bleef het spannend.

Fraaie kopbal
Volendam bleef verdedigend wel overeind, maar leverde de bal na het uitverdedigen ook vaak weer erg gemakkelijk in bij Helmond Sport. Uiteindelijk was het Erik Schouten die in de 80e minuut de thuisclub over de streep trok door de bal vanuit een hoekschop heel fraai in te koppen. Dit seizoen al het zesde doelpunt van de kopsterke Westwouder. Weliswaar kwam Helmond Sport vijf minuten later nog terug tot 2-1 via verdediger Kai Heerings, maar Volendam bleef daarna goed bij de les. Met nog vijf minuten op de klok en vier minuten extra speeltijd werd de zege niet meer uit handen gegeven. Bij de thuisclub mocht verdediger Nick Zeijlmans in de slotfase zijn debuut maken en dus mee helpen om de voorsprong vast te houden. Dat deed hij goed.

Vrijdag aanstaande speelt FC Volendam de uitwedstrijd tegen Almere City FC. De goede resultaten in de laatste drie wedstrijden moeten de wijdbroeken vertrouwen geven om deze altijd lastige klip goed te omzeilen.

FC Volendam: Jeroen Verhoeven, Ties Evers, Henny Schilder, Erik Schouten, Daan Klinkenberg, Rafik El Hamdi, Jack Tuijp (87. Nick Zeijlmans, Raoul Esseboom (69. Dylan Mertens, Elson Hooi (45. Soufiane Laghmouchi), Bert Steltenpool, Gyliano van Velzen

Helmond Sport: Wouter van der Steen – Gevero Markiet, Steven Edwards, Kai Heerings, Yannick Cortie – Kevin Visser, Mounir el Allouchi (70′ Sam Strijbosch), Roel van de Sande (83′ Jeffrey van Nuland) – Gyrano Kerk, Carlo de Reuver (75′ Thomas Schilders), Gillian Justiana. – See more at: http://www.helmondsport.nl/wedstrijden/15022016/helmond-sport-laat-vele-kansen-onbenut-volendam#sthash.TTWizH35.dpuf