Jong Heerenveen/Emmen – Jong Ajax 3-2 (2-1)

12-10-2009 heerenveen Jong Ajax heeft de altijd lastige uitwedstrijd tegen Jong Heerenveen/Emmen met 3-2 verloren. De ploeg van trainers Pieter Huistra en Fred Grim eindigde met tien man nadat Deniz Aslan na twee keer geel van het veld werd gestuurd. De Spaanse middenvelder Gabri maakte na maanden blessureleed zijn rentree en speelde een uur.

Jong Ajax kwam in Friesland met een bijna geheel andere opstelling aan de aftrap dan vorige week tegen Jong Vitesse/AGOVV. Omdat voor de vertegenwoordigende teams Jong Oranje, Oranje U19 en Oranje U18 diverse Ajacieden zijn opgeroepen mochten de A2-junioren Kees Heemskerk en Fabian Serrarens zelfs mee naar Oranjewoud. ,,We wilden deze wedstrijd gewoon door laten gaan”, aldus coach Pieter Huistra op de vraag of Ajax dit duel niet wilde uitstellen vanwege al die ontbrekende internationals. ,,We hebben zo’n grote selectie. We vonden het juist goed dat de jongens die wat minder spelen, nu aan de bak moesten. Want we hebben ook vertrouwen in deze spelers.”

Jong Ajax begon redelijk aan de wedstrijd, constateerde Huistra. ,,Je zag dat dit team graag wilde. Ze veroverde snel de bal en tot de 29ste minuut is Jong Heerenveen niet in de buurt van ons doel geweest.” Toen kreeg Heerenveen/Emmen een penalty mee na een overtreding van Nathaniel Will. ,,Die strafschop kwam uit het niets. Ik vond hem makkelijk gegeven”, vervolgde Huistra. Rico Wolven profiteerde van het buitenkansje en zette het team dat vorige week pas de eerste punten binnensleepte op voorsprong.

Twee minuten later was het weer gelijk. ,,We hadden mazzel dat hun keeper een blunder maakte, waardoor Marvin Zeegelaar snel na de 1-0 de gelijkmaker kon maken”, aldus Huistra. Jong Ajax was dan wel in balbezit, maar in het vijandelijke strafschopgebied lukte het niet echt om gevaarlijk te worden. Zes minuten voor rust tilde de thuisploeg de stand naar 2-1 toen een als voorzet bedoelde trap van de zijkant door Xander Houtkoop na een stuit bij de tweede paal in het doel verdween.

Na rust kwam Ajax snel op gelijke hoogte. In de 49ste minuut vond Danilo zijn medespeler Jeffrey Sarpong met een prima steekbal en dat leverde een mooie goal op, 2-2. Maar weer stond die gelijke stand niet lang op het bord. Een mooie goal van Tarik Elyounoussi betekende 3-2.
Na een uur spelen verliet Gabri het speelveld. ,,Ik ben blij dat ik eindelijk weer een officiële wedstrijd heb kunnen spelen”, aldus de Spanjaard die in de voorbereiding op het seizoen een achillespeesblessure opliep. ,,Het was wel moeilijk spelen, we waren wat onwennig; ook omdat Eduardo niet zo veel wedstrijden in Jong Ajax heeft gespeeld. Het was zoeken en rommelig. Maar ik had geen last van mijn achillespees. Ik ben blij dat ik nu eindelijk ben begonnen om ritme op te doen.”

Zijn rentree ging wel gepaard met een verlies. ,,Deze nederlaag is jammer”, stelde de coach van Jong Ajax na afloop. ,,Zeker als je de manier ziet waarop de tegendoelpunten vielen. Maar we hebben nooit zicht gehad op de overwinning, wel op een punt.”

Een week heeft Jong Ajax de tijd om zich te herstellen van de nederlaag. Dan wacht koploper Jong PSV in de Amsterdam ArenA. ,,Dat is een mooie wedstrijd”, kijkt Huistra al genietend vooruit. ,,We kunnen dan proberen om de afstand wat kleiner te maken. Het is een mooi duel om goed voor de dag te komen. We hopen op veel publiek en een leuke wedstrijd.” De toegang tot het duel is gratis.