Hamburger SV – AFC Ajax 4-2

HSV - ajax jeroen verhoeven coachenAjax heeft de eerste wedstrijd van 2011 zaterdagmiddag verloren. In Hamburg ging het team van Frank de Boer met 4-2 bij HSV onderuit. Halverwege keek Ajax nog tegen een 3-0 achterstand. Ruud van Nistelrooy scoorde drie keer voor HSV. Luis Suarez maakte na een uur spelen binnen twee minuten twee treffers voor Ajax.

De man om wie de wedstrijd oorspronkelijk was georganiseerd was er zaterdag niet bij. Toen Martin Jol in 2009 de overstap van HSV naar Ajax maakte werd bij de trainerswissel een oefenduel door de Duitsers bedongen. Ruim anderhalf jaar later is Jol geen trainer meer van Ajax, waardoor de onlangs nieuw aangestelde hoofdcoach Frank de Boer de wedstrijd als oefenduel op de tweede seizoenshelft kreeg aangereikt.

Voor het duel met de Hamburger Sport-Verein had het basiselftal van Ajax enkele verrassende namen. Jeroen Verhoeven stond op doel omdat nummer één keeper Maarten Stekelenburg rust kreeg. Ook Bruno Silva en Darío Cvitanich kregen van De Boer een basisplaats toegekend. De twee spelers, die het afgelopen jaar verhuurd werden aan respectievelijke CF Pachuca en Sport Club Internacional, speelden daarmee na een afwezigheid van een jaar weer in het Ajax-shirt.

jeroen verhoeven HSV - ajax van nistelrooy stuit op jeroen verhoevenOp de sportpagina van de Hamburger Morgenpost voorspelde 53,9 procent van de Hamburgse bevolking dat HSV de wedstrijd tegen Ajax zou verliezen. Deze voorspelling kwam (helaas) voor Ajax niet uit. Al vroeg in de wedstrijd viel HSV sterk aan en zette druk naar voren. De grote kansen kwamen van de enige twee Nederlanders in het team van Veh. Oud-Ajacied Eljero Elia baande zich enkele seconden na de aftrap een weg door de Ajax-verdediging en schoot op Jeroen Verhoeven. Met een katachtige reactie tikte de doelman het schot naar links. De volgende kans liet niet lang op zich wachten. Via een kopbal van Guy Demel schoot Ruud van Nistelrooy van dichtbij raak voor de thuisploeg: 1-0. Al na twee minuten keek Ajax daardoor tegen een achterstand aan.

Na ruim twintig minuten kwam Ajax enigszins terug in de wedstrijd. Het team van De Boer startte de aanval op de huidige nummer negen van de Bundesliga. Miralem Sulejmani zag zijn snoeiharde schot net over het doel van Frank Rost verdwijnen. De grootste kans voor Ajax in de eerste helft was voor Cvitanich. De Argentijn loste van dichtbij een schot op de HSV-doelman, maar een doelpunt werd het niet. HSV toonde zich even later wél trefzeker. Vijf minuten voor rust verdubbelde Van Nistelrooy de score. Op aangeven van Zé Roberto schoot de aanvaller hoog in het doel en liet Verhoeven kansloos. Van Nistelrooy pikte kort daarna ook een assist mee. De 34-jarige (ex-)international zette vlak voor rust voor op David Jarolim, die op zijn beurt de 3-0 maakte.

jeroen verhoeven hsv AjaxIn het tweede bedrijf kwam Ajax terug in het spel en scoorde na een uur spelen binnen een minuut twee keer. Daley Blind, die Bruno Silva na rust verving, zette via een crosspass voor op Luis Suarez. De Uruguyaan schoot moeiteloos achter Rost. Nog geen minuut na het doelpunt van Suarez volgde zijn tweede treffer. Op aangeven van Aras Özbiliz, die hem vanaf links bediende, scoorde hij de 3-2.

Een kwartier voor tijd gooide Van Nistelrooy uiteindelijk de wedstrijd definitief op slot. De aanvaller, die een-tegen-een stond met Verhoeven, schoot raak en maakte daarmee zijn derde en HSV’s vierde treffer van de middag.

HSV - ajax jeroen verhoeven neerzettenZondag reist Ajax door naar het Turkse Belek waar een trainingskamp wordt belegd. Zaterdag 15 januari speelt Ajax de openingswedstrijd van het nieuwe stadion van Galatasaray. Het duel in de Turk Telekom Arena begint om 20:45 uur (19:45 uur Nederlandse tijd).

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst