Feitjes en weetjes: FC Utrecht – FC Groningen

Jeroen verhoeven Feitjes en weetjes: FC Utrecht – FC GroningenFC Utrecht treft zondag FC Groningen voor de 35ste keer in eredivisieverband. Van de 34 voorgaande edities stapte FC Utrecht 21 maal als winnaar van het veld. Zeven keer werd gelijkgespeeld tegen de Groningers. De Trots van het Noorden won zesmaal in Utrecht.

Laatste zeges
De laatste editie van het duel FC Utrecht – FC Groningen was in oktober van vorig eredivisieseizoen. Het duel eindigde in een 1-0 overwinning voor FC Utrecht door een doelpunt van Nana Asare.

FC Groningen won in eredivisieverband in 2009 voor het laatst bij en van FC Utrecht. Destijds werd het 1-0 door een doelpunt in blessuretijd van Evgeniy Levchenko. Sindsdien is FC Utrecht in vier thuisduels met FC Groningen ongeslagen.

FC Utrecht won zelfs de laatste drie eredivisiewedstrijden op eigen veld van FC Groningen.

In 2001 won FC Utrecht met 6-0 in Stadion Galgenwaard van FC Groningen. Dit was een evenaring van de grootste overwinning in de Eredivisie. Ook tegen BV Veendam, Sparta Rotterdam, FC Wageningen en De Graafschap won FC Utrecht met zes goals verschil.

Heenwedstrijd
Beide clubs ontmoetten elkaar eerder dit seizoen in augustus. In de Euroborg verloor FC Utrecht met 2-0 van de plaatselijke FC. Nick van der Velden scoorde al na twee minuten uit een strafschop. Richairo Zivkovic verdubbelde in de tweede helft de voorsprong.

FC Utrecht
FC Utrecht heeft in de laatste zeventien thuiswedstrijden in de Eredivisie gescoord. De laatst langere reeks met een doelpunt in een thuisduel is een clubrecord. Tussen mei 1999 en maart 2001 scoorde FC Utrecht 31 thuiswedstrijden op rij.

Mark van der Maarel staat met vier gele kaarten op scherp.