FC Utrecht gaat Europa in!!

jeroen verhoeven 27-05-2013 WE gaan europa inFC Utrecht heeft de tweede voorronde van de Europa League bereikt ten koste van FC Twente. Nadat afgelopen donderdag in Enschede met 0-2 werd gewonnen, verloor het team van Jan Wouters zondagmiddag thuis met 1-2.

FC Twente kwam na ruim een half uur spelen binnen 90 seconden op 0-2 door verrassende schoten van Dusan Tadic en Nacer Chadli. Edouard Duplan scoorde in de eerste minuut na rust voor FC Utrecht en zorgde ervoor dat FC Utrecht Europa in gaat. De sfeer in Stadion Galgenwaard was tijdens de hele wedstrijd geweldig. Supporters zongen de ploeg uiteindelijk naar het felbegeerde Europese ticket.

Bij FC Utrecht ontbraken Jan Wuytens en Nana Asare. Zij waren geschorst als gevolg van gele kaarten in de eerste wedstrijd van de finale. Jacob Mulenga en Johan Mårtensson, die afgelopen donderdag ontbraken, waren weer van de partij. Omdat zowel de eerste aanvoerder van FC Utrecht, Nana Asare, als de tweede, Jan Wuytens, niet mee mochten doen, droeg Cedric van der Gun de aanvoerdersband.

Eerste helft
Beide ploegen begonnen fel en geconcentreerd aan het duel. FC Utrecht kreeg in het eerste half uur doelkansen voor Jens Toornstra, Cedric van der Gun en Jacob Mulenga. De beste kansen waren een kopbal van de door de lucht zwevende Dave Bulthuis uit een corner van Tommy Oar en een onverwachts schot van Toornstra, dat door Sander Boschker met grote moeite naast het doel werd gewerkt. Luc Castaignos en Nacer Chadli kregen kansen voor FC Twente.

Twee tegendoelpunten
FC Twente kwam na ruim een half uur spelen op 0-1 door een onverwachts schot van Dusan Tadic. Hij krulde op rechts de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de kruising van het doel. De Utrechtse verdediging stond erbij en keek ernaar. Anderhalve minuut later herhaalde zich dit tafereel. Nu was het Chadli die vanaf links de bal met een fraaie curve achter Ruiter schoot. Het was dus ineens 0-2 en FC Utrecht en FC Twente stonden weer gelijk.

Direct na rust 1-2
FC Utrecht kwam zeer gemotiveerd uit de kleedkamer en ging meteen vol op de aanval. Binnen een minuut stond het al 1-2 nadat Duplan een slechte uittrap van FC Twente-doelman Sander Boschker onderschepte en in het lege doel schoof. FC Utrecht ging door en probeerde de gelijkmaker te scoren. In de 52e minuut schoot Oar net naast de tweede paal en even later volgden een hard schot van Cedric van der Gun en een kopbal van Mulenga.

Bijzonder spannend
Het laatste halfuur voerde FC Twente de druk enorm op. De Tukkers hadden immers aan één doelpunt voldoende om Europees voetbal te mogen spelen. FC Utrecht stond met de rug tegen de muur en verdedigde uit alle macht de voorsprong. De Utrechters hielden stand met de ongelofelijke steun van het publiek, dat de laatste tien minuten massaal was gaan staan.

Feest
Direct na het eindsignaal van scheidsrechter Danny Makkelie ontplofte de Galgenwaard. De supporters kwamen het veld op om samen met de spelers en de technische en medische staf het bereiken van Europees voetbal te vieren.